back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι

Διαβάστε επίσης

Μόνο μοναξιά δε νιώθει φέτος το καλοκαίρι η Αθήνα. Η οικονομική δυσπραγία εμπόδισε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της πρωτεύουσας να μη την εγκαταλείψουν όπως άλλες χρονιές.

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι δρόμοι από τις έντεκα το πρωί έως τις έξι το απόγευμα θυμίζει σκηνές blockbuster καταστροφής, λέει γελώντας ο Δημήτρης, ο οποίος δουλεύει σε λογιστικό γραφείο στο κέντρο της πόλης. Στην πλειοψηφία τους οι Αθηναίοι, δηλώνουν ότι, επιλέγουν τις κοντινές παραλίες για να πάρουν ανάσες δροσιάς, ενώ οι πιο τυχεροί θα φιλοξενηθούν -όπως μας λένε- για μία εβδομάδα, το πολύ, σε εξοχικό σπίτι συγγενή ή φίλου.

Δύσκολο το φετινό καλοκαίρι, μας επισημαίνει η Μαρία, η οποία επέστρεψε από την Κρήτη απ’ όπου κατάγεται. «Τα Χανιά που είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς δεν θυμίζουν σε τίποτα άλλες χρονιές», λέει.

«Ο κόσμος δεν έχει χρήματα κι αυτό τον υποχρεώνει να συμβιβαστεί με τη σκληρή πραγματικότητα», αναφέρει ένας λαχειοπώλης στην πλατεία Κοτζιά. «Όλα είναι διαφορετικά φέτος», σημειώνει ένας ταχυδρόμος.

Η πρωτεύουσα δεν άδειασε και ο κόσμος συνεχίζει να ψάχνει λύσεις στα επαγγελματικά και οικονομικά του αδιέξοδα. «Το φετινό survivor δεν θα τελειώσει εύκολα», συμπληρώνει ένας μικροπωλητής που πουλάει κομπολόγια στους τουρίστες στο Μοναστηράκι.

Ο Γιώργος, σερβιτόρος στην Πλάκα, δεν παραπονιέται καθώς -όπως λέει- εργάζεται προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για το μεταπτυχιακό του και αυτό που τον παρηγορεί είναι ο κόσμος που τριγυρνάει στα σοκάκια. «Δεν νιώθω μόνος», προσθέτει, «κι αυτό μου δίνει δύναμη να επιμείνω στο στόχο» καταλήγει.

Την άποψη ότι, η Αθήνα πρέπει να είναι πάντα με κόσμο γιατί είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου όλες τις εποχές του χρόνου διατυπώνει ο κύριος Κώστας, ιδιοκτήτης καταστήματος με δερμάτινα σανδάλια στο Ψυρρή.

«Δώσαμε χρήματα στα παιδιά μας για να πάνε διακοπές κι εμείς ξεμείναμε γιατί δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα να φύγουμε όλοι», λέει η Κυψελιώτισσα κυρία Αφροδίτη, ενώ η φίλη της, η κυρία Δήμητρα παρεμβαίνει για να επαναλάβει τη φράση της Σαπφούς Νοταρά: «δεν φτάνουν τα μισθά».

Στο ύψος της Ομόνοιας ένας τροχονόμος δηλώνει «αν και δύσκολα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου οι δρόμοι της Αθήνας θα αδειάσουν αλλά για λίγο».

Δέσποινα Μπαρδάκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα