back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποκαλύψεις για το επιχειρησιακό αλαλούμ τη «μαύρη» Δευτέρα – Γ. Ταφύλλης: «Βάση στην πρόληψη»

Διαβάστε επίσης

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η μεγάλη έρευνα των εισαγγελικών αρχών για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος των μαρτύρων διευρύνεται καθημερινά, καθώς πρόσωπα που καταθέτουν φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία στο πλαίσιο της αναζήτησης ποινικών ευθυνών.

Ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να διαβιβαστούν στην εισαγγελία οι καταγεγραμμένες επικοινωνίες όλων των εμπλεκομένων. Το περιεχόμενό τους θα τεθεί υπόψη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, που συνδράμει στην έρευνα.

Χρήσιμα συμπεράσματα φέρονται να αποκόμισαν οι εισαγγελείς από την εξάωρη αυτοψία τους την περασμένη Παρασκευή στον τόπο της τραγωδίας, παρουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Αποκαλύψεων συνέχεια για το επιχειρησιακό αλαλούμ τις κρίσιμες ώρες

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, αρχικά η Πυροσβεστική στο πρώτο δελτίο Τύπου, που εξέδωσε ανέφερε ως ώρα έναρξης της μοιραίας πυρκαγιάς τις 16.57.

Ο αποπεμφθείς αρχηγός του Σώματος όμως στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έδωσε ως χρόνο έναρξης τις 16.49, ενώ σε έγγραφο των πυροσβεστών υπαλλήλων του δήμου Δαφήνας – Πικερμίου αναφέρεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 16.40.

 

Αδυναμία επικοινωνίας ΕΛΑΣ – Πυροσβεστικής την «μαύρη» Δευτέρα

Εν τω μεταξύ, νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα, καταδεικνύοντας την έλλειψη σοβαρής επικοινωνίας ανάμεσα στην ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική το απόγευμα της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι αξιωματικοί που εκτελούσαν υπηρεσία εκφωνητών στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ τηλεφωνούσαν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής και δεν λάμβαναν απάντηση.

«Η ενημέρωση της ΓΑΔΑ ήταν αποκλειστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο» αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο το οποίο αναμένεται να σταλεί στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών ο οποίος συμμετέχει στην εισαγγελική έρευνα για τη φονική φωτιά.

Οι ίδιες πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», αναφέρουν ότι, κανείς δεν απαντούσε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρά τις συνεχείς κλήσεις από τους εκφωνητές της ΓΑΔΑ.

Σημειώνεται η καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας Γιάννη Κατσιαμάκα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι «η Πυροσβεστική δεν έδωσε καμία ενημέρωση ούτε για την επικινδυνότητα ούτε για την κατεύθυνσή της πυρκαγιάς. Μέχρι τις 18.10 το απόγευμα που πέρασε την λεωφ. Μαραθώνος δεν είχαμε καμία ενημέρωση».

Σε υπηρεσιακό έγγραφο αναφέρεται, ότι η μοναδική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπηρεσίες ήταν όταν ένας στέλεχος της Πυροσβεστικής τηλεφώνησε στο «100» για να ενημερώσει για εγκλωβισμένα άτομα στο Νέο Βουτζά.

φωτια

 

 

Γ. Ταφύλλης: Θα δοθεί βάση στην πρόληψη

Στην αναμόρφωση ολόκληρου του συστήματος λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας προσβλέπει ο νέος γγ Γιάννης Ταφύλλης, στη σκιά της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Συγκεκριμένα, από τη θέση του επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας με εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, ο κ. Ταφύλλης είχε ήδη δρομολογήσει διεθνή μελέτη για την αναμόρφωση ολόκληρου του συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με καταγραφή των καλών πρακτικών που αξιοποιούνται τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.

«Θα δώσουμε βάρος στην πρόληψη και εκπαίδευση του κοινού, στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, στα διαφορετικά μοντέλα κατανομής πόρων και αρμοδιοτήτων, στις μεθόδους αποκατάστασης έπειτα από μεγάλε φυσικές καταστροφές», δηλώνει ο νέος γγ Πολιτικής Προστασίας στην εφημερίδα «Έθνος».

Επισημαίνει ωστόσο ότι, «για όλα αυτά περιμένουμε απαντήσεις που θα αξιολογηθούν σε ανώτατο επίπεδο». Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικός εταίρος στη διεθνή μελέτη είναι η γαλλική κυβέρνηση «αλλά τα μοντέλα που διερευνώνται προέρχονται και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Λαύριο

Ευρεία σύσκεψη συγκαλείται σήμερα Τρίτη στο Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου υπό τον πρωθυπουργό. Θα συμμετάσχουν οι ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών, η περιφερειάρχης και οι δασάρχες Αττικής, οι γενικοί διευθυντές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

«Κανένας και τίποτα δεν θα ξεχαστεί», διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που χθες συναντήθηκε με επιτροπές κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα