back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χρ.Στυλιανίδης: Στα σκαριά ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Διαβάστε επίσης

Ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστου Στυλιανίδη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αναπτύξει ένα σύστημα ιδίων πόρων για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών και συναφών καταστροφών», δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. Στυλιανίδης από τη Σουηδία, η οποία επλήγη πρόσφατα από δασικές πυρκαγιές.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο ενός «τριμερούς διαλόγου», με στόχο την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος την προσεχή χρονιά.

Η έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια εξαρτάται επί του παρόντος από την εθελοντική προσφορά πόρων των κρατών μελών μεταξύ τους.

Ο κ. Χρ.Στυλιανίδης είχε επισκεφθεί την Αθήνα δύο ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά και αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν όλες οι χώρες της ΕΕ και ακόμα και κράτη μη μέλη, μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Όπως σημείωσε αυτό δείχνει την αλλαγή πλεύσης της ΕΕ στον τομέα της συνεργασίας καθώς και ότι “καλλιεργείται πλέον μια κουλτούρα αλληλεγγύης στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά”.

Ο κ. Στυλιανίδης είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι μέχρι τον Οκτώβριο- Νοέμβριο θα έχει γίνει νόμος της ΕΕ η δημιουργία ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών και κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μέσα απο το πρόγραμμα RescEU, το οποίο αποτελεί ακριβώς αυτό, και στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που πλήττονται κυρίως απο τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως εξήγησε, τα αεροπλάνα αυτά θα σταθμεύουν σε σταθμούς κοντά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από πυρκαγιές και θα διατίθενται άμεσα στις χώρες που τα χρειάζονται σε περίοδο κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής σχεδιασμού, θα εντάσσονται επίσης χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση των εθνικών αεροπορικών στόλων και την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.

Διεθνής μελέτη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας και νυν γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, έχει δρομολογηθεί διεθνής μελέτη για την αναμόρφωση ολόκληρου του συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με καταγραφή των καλών πρακτικών που αξιοποιούνται τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.

 

Newsroom Αθήνα 9.84 (πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα