back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πως “κάηκε” ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Το χαρτί του ανασχηματισμού, που ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κρατούσε ως κρυφό άσσο στο μανίκι του, ελπίζοντας όλο το προηγούμενο διάστημα πως θα λειτουργήσει ως επικοινωνιακό πλεονέκτημα για την βελτίωση της δημοσκοπικής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, «κάηκε» μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Ως εκ τούτου η διαφαινόμενη χρησιμοποίησή του δεν θα επιφέρει τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι αλλαγές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα και χρονικά προσδιορίζονται λίγο πριν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δηλαδή το τριήμερο 17-20 Αυγούστου, ναι μεν μπορεί να συμβάλλουν προσωρινά στην σηματοδότηση του περάσματος της χώρας σε μια νέα εποχή, ωστόσο δύσκολα η πρωτοβουλία αυτή του Α. Τσίπρα όσο εντυπωσιακή και αν είναι σε επίπεδο «ανασύνθεσης» και «αναδόμησης» της κυβέρνησης θα υπερκεράσει τα σοβαρά πλήγματα που υπέστη συνολικά η συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Δομικός ή σαρωτικός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει εάν ο επικείμενος ανασχηματισμός θα είναι δομικός, δηλαδή θα περιλαμβάνει σοβαρές αλλαγές στο οργανόγραμμα της κυβέρνησης, ή σαρωτικός με την «αντικατάσταση» πολλών υπουργών από το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένας συνδυασμός και των δυο αυτών επιλογών, που σίγουρα θα λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους:

Τις εσωκομματικές ισορροπίες, την μη διατάραξη των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχου φορέα της εξουσίας με τους υπόλοιπους «κυβερνητικούς» συν-εταίρους, δηλαδή τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Π. Καμμένου, την Κίνηση Πράττω του Ν. Κοτζια, αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους, καθώς επίσης και την εκπλήρωση ενός στοιχήματος, που αποτελεί στρατηγική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή της περαιτέρω διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά με την αξιοποίηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα προσωπικοτήτων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή την ΔΗΜΑΡ.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα