back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Με αρκετές δόσεις αυτοκριτικής ο πρωθυπουργός κατήργησε την γγ Πολιτικής Προστασίας

Διαβάστε επίσης

Την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο νέος φορέας που δημιουργείται, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, θα σταματήσει το «πινγκ πονγκ » των ευθυνών που υπάρχει σήμερα προκειμένου όπως είπε η χώρα να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στις φυσικές καταστροφές.

Ο νέος φορέας ονομάζεται Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ο οποίος θα λειτουργεί σαν ανεξάρτητη αρχή καθώς ο επικεφαλής του θα ορίζεται από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Ο νέος φορέας θα συνεπικουρείται από δύο επιστημονικούς φορείς ο ένας εκ των οποίων θα προσαρμόζει διεθνή μοντέλα αντιμετώπισης κρίσεων στα ελληνικά δεδομένα και ο δεύτερος θα αποτελείται από όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας όπως ο «Δημόκριτος» η «ΕΜΥ», το «Αστεροσκοπείο Αθηνών» και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών θα έχει υπό την σκέπη του και τα Σώματα Ασφαλείας ενώ θα φροντίσει, εκτός από τον επιχειρησιακό συντονισμό, για την πρόληψη και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση της κάθε κατάστασης.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της ανάθεσης στο Διεθνές Κέντρο Παρατήρησης Πυρκαγιών της αναζήτησης των αιτιών που προκάλεσαν την τραγωδία στο Μάτι της Ραφήνας. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας θέλει να γίνει σωστή αναζήτηση των αιτών από τον διεθνή φορέα και μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες να αναδειχθούν οι αιτίες που οδήγησαν στο δράμα.

ΝΔ: Αντιφατικές με τις πράξεις του οι εξαγγελίες Τσίπρα

«Είναι ενθαρρυντικό που ο πρωθυπουργός, έστω και με καθυστέρηση, υιοθέτησε την αυτονόητη ανάγκη σύστασης ενός νέου οργάνου Πολιτικής Προστασίας με στελέχη που θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Αν αυτή, ωστόσο, είναι η βούληση του κ. Τσίπρα, ας εξηγήσει γιατί μόλις τις προηγούμενες μέρες τοποθέτησε ως νέους επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας πρόσωπα που έχουν να επιδείξουν ως σημαντικότερο προσόν τους την κομματική τους προσήλωση στο ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει.

ΚΚΕ:«Φθηνό επικοινωνιακό κόλπο»

«Φθηνό επικοινωνιακό κόλπο», χαρακτηρίζει το ΚKΕ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το νέο φορέα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «… ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του είδαν το “φως το αληθινό” δέκα ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, όταν επί 3 χρόνια συνεχίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υποβαθμίζοντας τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, διατηρώντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο, αλλά και εντείνοντας την εμπορευματοποίηση σε δάση, αιγιαλούς, για χάρη των επενδύσεων».

Εκτιμά δε ότι στόχος είναι η «επιτάχυνση των σχεδιασμένων, από χρόνια, αναδιαρθρώσεων στον τομέα της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, που προβλέπουν τη μετατόπιση της ευθύνης από την ολοκληρωμένη δομή του κρατικού μηχανισμού στο όνομα του εθελοντισμού».

Κίνημα Αλλαγής: Η ανικανότητα τους είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη

«Όποιες αλλαγές κι αν προτείνουν, η ανικανότητα τους είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη και δεν προδικάζει τίποτε καλό για το μέλλον» σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.

«Δεκαεπτά ολόκληρες μέρες μετά την εθνική τραγωδία, ακούσαμε σήμερα τον κ. Τσίπρα να ψελλίζει κάτι για παραλείψεις και αδυναμίες… Μετά από 24 νεκρούς στη Μάνδρα και 93 στο Μάτι αποφάσισαν στην κυβέρνηση ότι κάτι πρέπει να κάνουν με την Πολιτική Προστασία», αναφέρει η υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

«Για τα πώς και τα γιατί της τραγωδίας που ψάχνει ο κ. Τσίπρας, τον λόγο έχει μόνο η δικαιοσύνη» καταλήγει η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Ποτάμι: Tο μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος θέλει άλλα μυαλά – όχι ανίκανους κομματάρχες

«Κάποιος πρέπει να θυμίσει στον κ.Τσίπρα ότι δεν αναλαμβάνει σήμερα Πρωθυπουργός» σχολιάζει, μέσω twitter, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστηρίζει ότι «το μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος που ξαφνικά ανακάλυψε και ζητάει (ο Πρωθυπουργός), θέλει άλλα μυαλά και όχι ανίκανους κομματάρχες, γεμάτους ιδεοληψίες».

Γιώργος Μανουσακάκης – Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα