back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της ΓΓΠΠ και τη σύσταση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

Διαβάστε επίσης

Την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την αντικατάσταση της από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπό το βάρος του τραγικού απολογισμού –με 93 νεκρούς– της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Θα υπόκειται στο ΥΠΕΣ

Η νέα υπηρεσία- όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός- θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο επικεφαλής θα αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Το έργο του διοικητή θα συνδράμει μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Η χρηματοδότηση και οι πόροι

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του σχετικού προγράμματος και οι δεσμευμένοι πόροι κατά τον κ. Τσίπρα από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Όχι κάλπες στα αποκαΐδια»

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε παράλληλα έκκληση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε τίποτα να μην κουκουλωθεί.

«Το σημαντικό, δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει με νόημα : να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».

έστω και με καθυστέρηση ο

Είναι ενθαρρυντικό που ο πρωθυπουργός έστω και με καθυστέρηση υιοθέτησε την αυτονόητη ανάγκη σύστασης ενός νέου οργάνου πολιτικής προστασίας με στελέχη που θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

Σημειώνει ωστόσο, ότι εάν αυτή είναι η βούληση του κ. Τσίπρα, ας εξηγήσει γιατί μόλις τις προηγούμενες μέρες τοποθέτησε ως νέους επικεφαλής της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της υπηρεσίας πρόσωπα που έχουν να επιδείξουν ως σημαντικότερο προσόν του την κομματική τους προσήλωση στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Newsroom Αθήνα 9.84 – Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα