back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Bild : Οι γερμανικές αρχές ήξεραν για τη δράση του ελληνικού κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα και δεν προστάτευσαν εγκαίρως τους καρκινοπαθείς

Διαβάστε επίσης

Στο σκάνδαλο των κλεμμένων αντικαρκινικών φαρμάκων από την Ελλάδα, που διακινήθηκαν στην Γερμανία και σε άλλες ευρωπαικές χώρες, με κέρδη τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ για το κύκλωμα, επανέρχονται γερμανικά μέσα.

Όπως έγινε γνωστό το υπουργείο Υγείας του Βρανδεμβούργου, το οποίο είναι αρμόδιο για την εποπτεία των φαρμακευτικών προϊόντων γνώριζε από καιρό για τη δράση του ελληνικού κυκλώματος καθώς ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής που είχε ερευνήσει πρώτος την υπόθεση, είχε ενημερώσει σχετικά τις γερμανικές αρχές από το 2015. Σημειώνεται ότι τα μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν την άνοιξη του 2018 μετά από έρευνα των Επιθεωρητών Υγείας και της Αστυνομίας που κράτησε αρκετό καιρό.

Η φαρμακευτική εταιρεία Lunapharm από το Βρανδεμβούργο φέρεται να διακινούσε επί χρόνια κλεμμένα φάρμακα αξίας εκατομμυρίων.

Αυτό προκύπτει από μια λίστα του υπουργείου Υγείας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου.

Η εταιρεία Lunapharm την περίοδο 2015-2017 πούλησε σκευάσματα σε φαρμακεία και εμπόρους φαρμάκων σε πολλά κρατίδια της Γερμανίας.

Η ίδια εταιρεία φέρεται να προμηθευόταν τα φάρμακα από ένα ελληνικό φαρμακείο, το οποίο δεν είχε άδεια για εμπόριο στη Γερμανία.

Το υπουργείο Υγείας του Βρανδεμβούργου, με ανακοίνωσή του καθησύχαζε τους ασθενείς σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αντίθετα, oι ελληνικές αρχές ανησυχούν ότι τα φάρμακα ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά γιατί δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές ψύξης και αποθήκευσης.

Η Tagesspiegel σε παλαιότερο δημοσίευμά της τονίζει πως η υπόθεση δεν αφορά μόνον το Βρανδεμβούργο, αλλά ολόκληρη τη Γερμανία, και ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές συνέπειες διότι το κράτος δεν προστάτεψε τους πολίτες του.

Από την πλευρά της η υπουργός Υγείας του Βρανδεμβούργου Ντιάν Γκόλτζε –του αριστερού κόμματος Die Linke– αρνείται να παραιτηθεί, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται.

Ο Έλληνας πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ανέδειξε την υπόθεση το 2015, δήλωσε στη Bild:

«Η κριτική στις γερμανικές αρχές είναι απολύτως σωστή. Ενήργησαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωρίσει την τεράστια διάσταση του σκανδάλου».

«Έχει ευθύνη απέναντι στον γερμανικό λαό. Η υπόθεση αφορά εντέλει πολλές ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο Κουρουμπλής αναφερόμενος στην 43χρονη Γκόλτζε.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ασθενών που πέθαναν τελικά επειδή δεν λάμβαναν αποτελεσματικά φάρμακα, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της Ελλάδα.

 

 

  • Ετικέτες
  • BILD
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα