back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Τραμπ σπρώχνει την τουρκική οικονομία στο βάραθρο – Επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν – Φόβοι για την Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Στα άκρα οδηγείται η οικονομική κρίση της Τουρκίας, αλλά και η σύγγκρουση Τραμπ-Ερντογάν, με την λίρα να εμφανίζει εικόνα κατάρρευσης, φθάνοντας να υποχωρεί κατά 19% έναντι του δολαρίου, μετά την σημερινή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι οι δασμοί στις τουρκικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα διπλασιάζονται, στο 20% και 50% αντιστοίχως.

“Μόλις έδωσα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στον Χάλυβα και στο Αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας!” ανέφερε ο Τραμπ σε πρωινή ανάρτησή του στο Twitter και κατέληξε “Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την ώρα!”.

Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί σε πανικό η αναστάτωση που ούτως ή άλλως επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην τουρκική αγορά λόγω της δίχως τέλος υποχώρησης της λίρας, στο φόντο του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών (άνω του 5%) και του υψηλού πληθωρισμού (άνω του 17%).

Την ανησυχία των επενδυτών τροφοδοτεί η ισχυρή αντίσταση που παγίως προβάλλει ο Ερντογάν στην ιδέα της (λογικά επιβεβλημένης σε τέτοιες περιπτώσεις) αύξησης των επιτοκίων, αλλά και αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να χαράξει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Άλλωστε, η πολιτική μονοκρατορία του Τούρκου προέδρου μετά τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές, που σηματοδότησαν την πλήρη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό, αποκλείει την αλλαγή γραμμής, ενώ ο γαμπρός και ευνοούμενος του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανέλαβε, ως γνωστόν, ρόλο “τσάρου της οικονομίας”.

Το πολιτικό μπρα ντε φερ

Τα προβλήματα αυτά προσέλαβαν όμως οξύτατη μορφή, αφότου η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την επιβολή κυρώσεων στους Τούρκους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τον ρόλο τους στην συνεχιζόμενη κράτηση στη Σμύρνη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη το 2016 με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της υποβοήθησης της τρομοκρατίας. Μάλιστα, έκτοτε, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον διεκδικεί την απελευθέρωση των υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου και κάθε άλλου Αμερικανού πολίτη έχει συλληφθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Η τιμωρητική αυτή διάθεση της αμερικανικής πλευράς συμπυκνώνει βέβαια την δυσφορία που έχει συσσωρευθεί για όλη την πολιτεία του Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια και ιδίως για το φλερτ με τη Ρωσία, όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόφαση αγοράς από την Τουρκία ρωσικών συστοιχιών S-400, προφανώς μη συμβατών με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Οι αντιδράσεις του Ερντογάν

Μετά από μία εβδομάδα εκκωφαντικής σιωπής, ο Ταγίπ Ερντογάν έλυσε για πρώτη φορά τη σιωπή του το βράδυ της Πέμπτης επιχειρώντας να φανεί καθησυχαστικός.

“Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία. Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα”, δήλωσε μιλώντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας.

Στο κλίμα όμως που διαμορφώθηκε σήμερα Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε αντιστοίχως τους τόνους, απευθυνόμενος στα πατριωτικά αντανακλαστικά του τουρκικού λαού.

“Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο”, δήλωσε σε ομιλία του στο Μπαϊμπούρτ, συσχετίζοντας την συναλλαγματική κρίση με τις πρόσφατες πλημμύρες της επαρχίας Ορντού. “Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη” πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι αυτή “θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο”.

Το τηλεφώνημα με τον Πούτιν

Την σοβαρότητα των πραγμάτων κατέδειξε πάντως το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. “Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες επεσήμαναν την θετική πορεία της ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους όσον αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα. Οι πρόεδροι συζήτησαν για τα τελευταία γεγονότα στην Συρία και τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις της Αστανά” δήλωσε η πηγή της τουρκικής προεδρίας.

Οι εξαγγελίες Αλμπαϊράκ

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στην προγραμματισμένη εμφάνισή του για την παρουσίαση των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι θα ακολουθήσει τις ορθόδοξες πολιτικές που επιθυμούν οι αγορές.

Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη είναι το ένα εναλλακτική του άλλου, δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα της οικονομικής εξισορρόπησης θα προβλέπουν μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και βελτίωση της εμπιστοσύνης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια πιο δίκαιη ανακατανομή.

Τόνισε δε ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα σχόλιά του δεν κατόρθωσαν ωστόσο να ανακόψουν τον πανικό στις αγορές, ο οποίος την στιγμή εκείνη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Τα ρίσκα για την Ευρώπη

Η τουρκική κρίση δεν αφήνει αλώβητες και τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το ευρώ σημείωσε πτώση, λόγω φόβν για μετάδοση των κραδασμών.

“Η κρίση της τουρκικής λίρας καλεί την ΕΚΤ να συγκροτήσει ένα σχέδιο. Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ενδεχόμενη ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία γίνονται όλο και μεγαλύτερες”, τονίζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς αυτό έχουν ήδη τράπεζες από μια χώρα που έχει εξίσου προβλήματα, γεγονός που θα αρχίσει να το διαισθάνεται και το ευρώ. Κυρίως οι τραπεζικοί κολοσσοί BBVA, BNP Paribas και Unicredit βρίσκονται για το λόγο στο “μικροσκόπιο”, αναφέρουν ενδεικτικά οι Financial Times, επικαλούμενοι εμπιστευτικές πηγές. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμα κρίσιμη, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αυτή τη στιγμή τράπεζες στην Τουρκία έχουν εκδώσει δάνεια ύψους 148 δισ. δολαρίων και 100 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό. Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες με δάνεια ύψους περίπου 83 δισ. δολαρίων, ενώ από τη Γαλλία και την Ιταλία προέρχονται δάνεια ύψους 38 δισ. και 17 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Κώστας Ράπτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα