back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Διαβάστε επίσης

Τα ξημερώματα της Τετάρτης θα επιστρέψουν στην Ελλάδα ο Δημήτρης Κούκλατζης και ο Αγγελος Μητρετώδης, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, έπειτα από 167 ημέρες κράτησης στις φυλακές Αδριανούπολης, έπειτα από απόφαση τουρκικού δικαστηρίου.

Με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει απόψε στην Αδριανούπολη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για να παραλάβουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Αμέσως μετά θα τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η περιπέτεια των δύο ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας στα σύνορα, στις Καστανιές Έβρου, πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις τουρκικές αρχές. Η υπόθεση των δύο οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με τα τουρκικά δικαστήρια να απορρίπτουν τα αιτήματα αποφυλάκισης των δύο και την Άγκυρα να επιχειρεί να συνδέσει την υπόθεση με αυτή των 8 Τούρκων αξιωματικών που αιτήθηκαν άσυλο από την χώρα μας. Την Τρίτη 14 Αυγούστου τουρκικό δικαστήριο, με αιφνιδιαστική απόφασή του, έδωσε «πράσινο φως» για την αποφυλάκιση των δύο, χωρίς μάλιστα να επιβάλλει περιοριστικούς όρους, γεγονός που επέτρεψε την επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Έλληνα ομόλογο του ότι, αν χρειαστεί να γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών, αυτή θα γίνει ερήμην και σε περίπτωση που επιβληθεί ποινή, αυτή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα των 5,5 μηνών που κρατήθηκαν οι δύο στις φυλακές Αδριανούπολης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα