back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κύκλωμα φοροτεχνικών κατάφερε να «τσεπώσει» 1 εκ. ευρώ δηλώνοντας «δωρεές» για την κάλυψη του χρέους

Διαβάστε επίσης

Στα χέρια των Αρχών έπεσε κύκλωμα φοροτεχνικών το οποίο κατάφερε να εκμεταλλευτεί ένα κενό στο σύστημα του Taxis και να χρεώσει με 5 εκατ. ευρώ το κράτος, παρουσιαζόμενος μάλιστα ως ευεργέτης του.

Η υπόθεση έγινε αντιληπτή από το ΣΔΟΕ, έπειτα από την μελέτη τουλάχιστον 100 τροποποιητικών δηλώσεων προηγούμενων ετών, μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούν μικρότερα ποσά.

Το κύκλωμα των φοροτεχνικών ανακάλυψε πως στο σύστημα του Taxis οι κωδικοί για τους τόκους καταθέσεων είναι ελεύθερης επιλογής, δηλαδή μπορεί ο φορολογούμενος να συμπληρώσει όποιο πόσο θέλει ανεξάρτητα από τα στοιχεία που έχουν στείλει οι τράπεζες στην εφορία.

Έτσι, αφού έβαζαν υπέρογκα ποσά στους τόκους των καταθέσεων, στη συνέχεια δήλωναν ότι κάνουν δωρεά για τη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, βάζοντας τα ποσά από τους τόκους στον ειδικό κωδικό 075 για το χρέος. Για τις δωρεές αυτές υπολογιζόταν έκπτωση φόρου 20%, με τα ποσά της επιστροφής έμπαιναν στους λογαριασμούς των φοροτεχνικών.

Το κύκλωμα, μάλιστα, φέρεται να δοκίμασε στην αρχή την τρύπα του συστήματος βάζοντας μικρά ποσά για να δει αν θα γίνουν οι επιστροφές των φόρων.

Η λεία από την απάτη φτάνει τα 5 εκατομμύρια ενώ οι φοροτεχνικοί πρόλαβαν να εισπράξουν περίπου 1 εκατ. ευρώ πριν γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές.

H έρευνα συνεχίζεται καθώς πέρα από τους φοροτεχνικούς που συμμετείχαν στο κύκλωμα διερευνάται κατά πόσον ήταν ενήμεροι οι πελάτες για λογαριασμό των οποίων υποβάλλονταν οι τροποποιητικές δηλώσεις.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα