back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τις επόμενες ώρες στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί (UPD)

Διαβάστε επίσης

Στην Αδριανούπολη μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνταν σε τουρκικές φυλακές από τον περασμένο Μάρτιο, όταν συνελήφθησαν καθώς είχαν περάσει κατά λάθος τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής. Υπολογίζεται το αεροσκάφος να προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη μετά τα μεσάνυχτα.

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη 2 στρατιωτικών θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Είχε προηγηθεί απόφαση Τουρκικού Δικαστηρίου για την αποφυλάκισή τους χωρίς περιοριστικούς όρους, μέχρι την διεξαγωγή της δίκης.

“Βγήκε απόφαση για τους Έλληνες στρατιώτες”, είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας του CNN Turk, όπου γίνεται αναφορά στην υπόθεση κράτησης των δυο έλληνων και στο σκεπτικό της απελευθέρωσης τους. Σύμφωνα με το CNN Turk, οι δυο Έλληνες αξιωματικοί απαίτησαν την απελευθέρωση τους υποστηρίζοντας εκ νέου οτι διέσχισαν κατά λάθος τα σύνορα στον Έβρο.

«Η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αφετέρου, δε, δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση», τονίζει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συγχαίρει τους δύο στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους «για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας».

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».

«Άγγελε, Δημήτρη να σας δούμε γρήγορα στην πατρίδα και να σας σφίξουμε στην αγκαλιά μας. Καλή λευτεριά» ήταν το μήνυμα του προέδρου της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και πρόσθεσε «Μεγάλη χαρά που Άγγελος και Δημήτρης είναι ελεύθεροι. Καλώς να έρθουν στην πατρίδα». Παράλληλα συγχαίρει τον Έλληνα πρέσβη Π. Μαυροειδή, τον ΠΥΒ Α. Μπαλτά και στην πρόξενο Σ. Θεοχαρiδη, ενώ ευχαριστεί και σε όσους βοήθησαν από τουρκικής πλευράς.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών είναι θετική και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φιλία των λαών μας». Προς την ίδια κατεύθυνση, σημειώνει, «θα συμβάλει και η τέλεση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, των επίσημων εγκαινίων του ιστορικού κτιρίου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τον παρελθόντα Μάρτιο».
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμα πως οι συνεχείς προσπάθειες του πρωθυπουργού, του υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδος στην Τουρκία απέδωσαν και υπογραμμίζει ότι ο μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η διπλωματία.

Την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ως σχόλιο για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο κ. Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα.

«Η αποφυλάκιση και η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα είναι δίκαιη ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης. Αποτελεί στοιχείο που θα συμβάλλει στις σχέσεις φιλίας των δύο χωρών, της καλής γειτονίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος συνεχάρη του δύο στρατιωτικούς που επέδειξαν «υπομονή, σθένος και λεβεντιά».

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Ελληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συγχαίροντας προσωπικά τον Αγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Είναι μια σημαντική, θετική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζουμε τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και υπογράμμισε, ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πράξει όλες τις απαραίτητες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες, προκειμένου να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους.

«Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτω από το βάρος της κατακραυγής για την άδικη σύλληψη και κράτησή τους, είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε, ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των σχέσεών μας και υπογράμμισε, ότι το σθένος που επέδειξαν τα δύο παιδιά και οι οικογένειές τους συγκίνησε όλους τους Έλληνες.

Με ανάρτησή του στην ελληνική γλώσσα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, χαιρετίζει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.«Όπως είχα πει στη Βάρνα, η Τουρκία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τους Ευρωπαίους γείτονες της. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική αυτή σχέση. Επιθυμούμε μια σταθερή, ευημερούσα, δημοκρατική Τουρκία» γράφει ο κ. Γιούνκερ.

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χαιρετίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, προσβλέπουμε στην επιστροφή τους. Σημαντικό βήμα για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και συνολικά της ΕΕ» γράφει στο Twitter κ. Αβραμόπουλος.

«Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Κούκλατζης, πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη. «Ευχαριστούμε τους γονείς απ’ όλο τον κόσμο που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας όλους αυτούς τους μήνες για την επιστροφή των παιδιών μας», συμπλήρωσε.

Με τους γονείς των δύο στρατιωτικών επικοινώνησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.

Ο διεθνής Τύπος για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν από τον περασμένο Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης, προβάλλοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι είναι μια “πράξη δικαιοσύνης” και κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις περιστάσεις της σύλληψής τους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών αύξησε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που ήταν ήδη τεταμένες τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της άρνησης της Αθήνας να απελάσει οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Το AFP σημειώνει επίσης πως η Αθήνα είχε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στην Άγκυρα για την «άδικη» κράτηση των δύο στρατιωτικών και πως οι δικηγόροι τους είχαν ζητήσει τουλάχιστον έξι φορές την απελευθέρωσή τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από την Ελλάδα την επιστροφή οκτώ Τούρκων καταδρομέων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016 υποστηρίζοντας ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα και ότι θέλει την επιστροφή τους για να τους προσαγάγει σε δίκη.
Στο θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και του αιτήματος της Τουρκίας προς την Ελλάδα να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αύξησαν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρεται και το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτο θέμα στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη μερικές εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ όπου συμφώνησαν να επικεντρωθούν στις προσπάθειες μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτη είδηση και στον ιστότοπο του CNN Turk.

Στη Γαλλία, την είδηση αναμεταδίδουν ήδη στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους οι εφημερίδες Le Point και Le Figaro.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα