back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έρχονται τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης

Πλησιάζει η ώρα του «φουσκωμένου» ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα υπολογιστεί με τις αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες, ενώ όπου οι τιμές σημείωσαν σημαντική άνοδο, θα είναι αυξημένος από 3,57 έως 53,33%.

Συγκεκριμένα έως 31 Αυγούστου περισσότεροι από 6,4 εκατ. φυσικά πρόσωπα και 50.000 νομικά πρόσωπα θα λάβουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2018 ο οποίος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τις προσαρμογές που έγιναν στα δύο κλιμάκια του βασικού φόρου, ενώ για τον συμπληρωματικό φόρο θα ληφθεί υπόψη νέο αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο σε όσες περιοχές οι νέες αντικειμενικές τιμές ζώνης σημείωσαν σημαντική άνοδο, ο κύριος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι αυξημένος κατά 3,57% έως και 53,33%. Όπως υπολογίζεται περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων – 946.671 ή το 15% του συνόλου των υπόχρεων – θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου ενώ για περίπου 200.000 πρόσωπα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ιδιαιτέρως φουσκωμένος με τον έξτρα φόρο να υπερβαίνει ακόμα και τα 200 ευρώ.

Ωστόσο όσοι φορολογούμενοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου καταγράφηκαν σημαντικές μειώσεις αντικειμενικών τιμών αφετηρίας αλλά και σε περιοχές που οι αντικειμενικές τιμές ζώνης παρέμειναν αμετάβλητες, κυρίως στις «λαϊκές» γειτονιές, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 1,77% έως και 34,78%. Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ίδιο ή μειωμένο σε σύγκριση με πέρυσι υπολογίζονται στους 5.446.143 ή το 85% του συνόλου των υπόχρεων φυσικών προσώπων.

Τσουχτερό ωστόσο θα είναι το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία αφού ο φόρος ανεβαίνει ακόμα περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων είναι μόνον η πρώτη φάση και πως οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων θα συνεχιστούν και θα συνοδευτούν με δύο ακόμη αναπροσαρμογές στις τιμές ζώνης προκειμένου αυτές να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις τιμές της αγοράς.

Ως απώτερο χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξίσωσης ορίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ οι απαραίτητες αλλαγές να έρθουν σε δύο δόσεις, η μία το 2019 και η δεύτερη το 2020. Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι εκατοντάδες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια στις οποίες οι τιμές ζώνης διατηρήθηκαν και μετά την πρόσφατη τροποποίηση στο επίπεδο των 550-700 ευρώ.

Η κυβέρνηση για καθαρά πολιτικούς λόγους απέφυγε να ανάψει μεγάλες φωτιές στον φετινό ΕΝΦΙΑ προχωρώντας σε μικρές προσαρμογές της τάξεως των 50-100 ευρώ στις λαϊκές συνοικίες του Λεκανοπεδίου και τις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας.

Έτσι, μετέθεσε την «καυτή πατάτα» των αυξήσεων στην επόμενη κυβέρνηση που θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει το μεταμνημονιακό προαπαιτούμενο μέσω του νεοσύστατου «αυτοτελούς τμήματος εκτιμήσεων και προσδιορισμού αξιών ακινήτων» θα τροποποιήσει όλα τα βασικά κριτήρια που καθορίζουν την αντικειμενική αξία ενός ακινήτου και όχι μόνο τις τιμές ζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι επίκεινται αλλαγές στους συντελεστές εμπορικότητας, οι οποίοι πέραν της οριζόντιας αλλαγής που έγινε το 2016 ουσιαστικά παραμένουν σε εξωπραγματικά επίπεδα για περισσότερα από 10 χρόνια, δεδομένου ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες στους εμπορικούς δρόμους και στους συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι επίσης αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη φορολογητέα αξία των ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής παλαιότητας σε ένα ακίνητο 50 ετών με ένα ακίνητο 26 ετών.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα