back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φιλοπάππου: Η ΕΛΑΣ αναβαθμίζει το σχέδιο φύλαξης της περιοχής

Διαβάστε επίσης

Η ΕΛΑΣ αναβαθμίζει το σχέδιο φύλαξης της περιοχής του Φιλοπάππου με επιπλέον μέτρα. Στόχος είναι η αποτελεσματική αστυνόμευση και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο Λόφο του Φιλοπάππου, στον απόηχο του θανάτου του 25χρονου, μετά από συμπλοκή με τρεις αγνώστους.

Η απόφαση ελήφθη μετά από επιθεώρηση που έκανε στην περιοχή η ηγεσία της ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο.

Τα ανώτατα στελέχη της αστυνομίας πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του 25χρονου νεαρού, ο οποίος έχασε την ζωή του όταν δέχθηκε επίθεση από αγνώστους.

Για τον λόφο του Φιλοπάππου, όπως και την ευρύτερη περιοχή, υπάρχει ειδικό σχέδιο ελέγχων, το οποίο όμως ,εκτιμάται, ότι πρέπει να αναβαθμιστεί με στόχο την πλέον αποτελεσματική αστυνόμευση.

Πλήθος επιθέσεων έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Φιλοπάππου και σε γειτονιές πέριξ της Ακρόπολης, όπως στην Απ.Παύλου και τον Δ.Αρεοπαγίτου.

Ο θάνατος του 25χρονου μετά την επίθεση τριών αγνώστων φέρνει με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο, εκ νέου, μια κατάσταση η οποία παραμένει χαίνουσα πληγή στην καρδιά της Αθήνας, παρά τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός εργαζόταν στην Σκωτία και μαζί με την 23χρονη φίλη του από την Πορτογαλία, ήρθαν στην Αθήνα για διακοπές. Η βραδινή βόλτα ,όμως, είχε δυστυχώς μοιραία κατάληξη.

Όταν πέφτει το σκοτάδι η πρόσβαση στον λόφο του Φιλοπάππου καθίσταται επικίνδυνη, καθώς η ευρύτερη περιοχή έχει καταστεί “γκέτο” ενώ το αστυνομικό δελτίο αναφέρει τακτικά πολλά περιστατικά, αλλά και πλήθος συλλήψεων.

Συμμορίες κακοποιών δρούν τόσο με το φώς της ημέρας, όσο κυρίως, όταν πέφτει το σκοτάδι και ανάμεσα στα ανυποψίαστα θυμάτά τους συγκαταλέγονται πολλοί τουρίστες και νεαρά ζευγάρια που ανεβαίνουν στα βράχια του λόφου.

Συλλήψεις συμμοριών αλλοδαπών

Μερικές εβδομάδες πριν από το πρόσφατο τραγικό περιστατικό, στα τέλη Ιουνίου η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα πακιστανικής υπηκοότητας, που κατηγορούντο για ληστεία σε βάρος τουριστών, στην περιοχή της Ακρόπολης.

Επρόκειτο για νεαρούς ηλικίας 17, 18, 19 και 23 ετών, οι οποίοι, σύμφωνα με την αστυνομία, προσέγγιζαν τουρίστες με την απειλή σπασμένων μπουκαλιών και μηχανήματος ηλεκτρικής εκκένωσης, τους ακινητοποιούσαν και τους έκλεβαν.

Συλλήψεις υπήρξαν όμως και νωρίτερα, την άνοιξη. Τον Απρίλιο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Αστυνόμευσης του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης, συνελήφθησαν  τρεις αλλοδαποί για ληστείες, με απειλή μαχαιριών, σε βάρος διερχόμενων πολιτών και τουριστών.

Συγκεκριμένα  συνελήφθησαν δύο νεαροί πακιστανικής καταγωγής, ηλικίας 17 και 18 ετών, οι οποίοι απείλησαν δύο Ισπανούς και με την απειλή μαχαιριών τους πήραν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ οι δράστες με την απειλή μαχαιριού και με ιδιαίτερη σκληρότητα, έχουν διαπράξει άλλες 3 ληστείες στο Λόφο του Φιλοπάππου.
Στις 26-4-2018 σε βάρος ζεύγους υπηκόων Λευκορωσίας, από τους οποίους αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, δύο κινητά τηλέφωνα και μία φωτογραφική μηχανή.
Στις 23-4-2018 σε βάρος ζεύγους ημεδαπών από τους οποίους αφαίρεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα.
Στις 23-4-2018 σε βάρος ζεύγους υπηκόων Πολωνίας, από τους οποίους αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Επίσης τέλη Απριλίου συνελήφθη στην περιοχή της Ακρόπολης, 18χρονος υπήκοος Ρωσίας, διότι είχε προσεγγίσει δύο υπηκόους Αφγανιστάν και με την απειλή μαχαιριού τους αφαίρεσε μία συσκευή αναπαραγωγής μουσικής.

Άλλη μία πολυμελής σπείρα με μέλη πακιστανικής καταγωγής εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ τον Μάρτιο. Τα μέλη της με απειλή μαχαιριών έκαναν ληστείες σε βάρος διερχόμενων πολιτών και τουριστών, στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, του Φιλοπάππου και της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για ληστεία καθώς και για παράβαση του Νόμου περί όπλων.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 12 υπήκοοι Πακιστάν, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και για παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της σπείρας, από διμήνου και πλέον, διέπρατταν ληστείες σε βάρος διερχόμενων πολιτών και τουριστών, με ιδιαίτερη σκληρότητα στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και ιδίως στον λόφο του Φιλοπάππου, εκμεταλλευόμενοι την εδαφική ιδιομορφία της περιοχής και την περιορισμένη ορατότητα, τις βραδινές κυρίως ώρες.

Την ίδια περίοδο, είχε εξαρθρωθεί και μια συμμορία Αλγερινών ηλικίας 16, 17, 19 και 21 ετών που διεπρατταν επιθέσεις και ληστείες στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης, προβλέπει 24ωρες περιπολίες από πεζούς αστυνομικούς, μέλη της Ομάδας ΔΙΑΣ, ακόμα και ποδηλάτες αστυνομικούς.

Την νύχτα, όμως, στην σκιά του μνημείου, η περιοχή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη και η θέα από την κορυφή του λόφου των Μουσών απαιτεί μεγάλη προσοχή. Η έλλειψη φωτισμού επιτρέπει να δρούν στο σκοτάδι αδίστακτοι κακοποιοί σε μια μεγάλη έκταση, στο πυκνό άλσος.

Newsroom Αθήνα 9.84 – Ν.Ανδριόπουλος

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα