back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βουτιά της τουρκικής λίρας μετά το νέο «όχι» στον Αμερικανό πάστορα

Διαβάστε επίσης

Η τουρκική λίρα υποχωρεί 5% μετά τη νέα απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από τουρκικό δικαστήριο το μεσημέρι της Παρασκευής και ενώ την Πέμπτη οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει την Άγκυρα με νέες κυρώσεις αν ο πάστορας δεν απελευθερωθεί.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ένανυι του δολαρίου έχει χάσει σχεδόν 40% φέτος, αποτέλεσμα της επιδείνωσης των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον και της επακόλουθης ανησυχίας των επενδυτών για την επιρροή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Ο Ερντογάν, που αυτοπροσδιορίζεται ως «εχθρός των επιτοκίων», θέλει να μειώσει το κόστος δανεισμού παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Η κρίση της λίρας έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη οικονομία – ιδιαίτερα την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας και αν τα επίπεδα χρέους σε ξένο νόμισμα αποτελούν κίνδυνο για τον τραπεζικό τομέα.

«Δεν υπήρξε κανένα σημάδι ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια και να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος», δήλωσε ο Γουίλιαμ Τζάκσον σε σημείωμα της Capital Economics προς τους πελάτες. «Ομοίως, δεν υπήρξε βελτίωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και πρόσθετες κυρώσεις διαφαίνονται στον ορίζοντα», τόνισε.

Νωρίτερα την Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του Άντριου Μπράνσον, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθούν να συλλέγονται στοιχεία για την υπόθεσή του, σύμφωνα με αντίγραφο της δικαστικής απόφασης που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Ο Μπράνσον βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς συνεχίζεται η δίκη του για τις κατηγορίες τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε στο Τράμπ σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη ότι νέες κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή αν δεν απελευθερωθεί ο Αμερικανός πάστορας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε λίγο αργότερα στο Twitter ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα» για την απελευθέρωση του Μπράνσον, τον οποίο αποκάλεσε «πατριώτη όμηρο», «αλλά θα κάνουμε περικοπές στην Τουρκία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα