12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γ. Στουρνάρας: Αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν

Διαβάστε επίσης

Η χώρα δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιον των δανειστών της μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας πως σε μια τέτοια περίπτωση οι αγορές θα την εγκαταλείψουν.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους σε μια περίοδο που θα μπορούσε να είναι ευάλωτη στην αναταραχή σε Τουρκία και Ιταλία.

Αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε δάνεια που λήγουν με βιώσιμους όρους για το χρέος, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα.

Ο κ. Στουρνάρας προσθέτει πως αν υπάρξει μια ισχυρή διεθνής αναταραχή, είτε στην Τουρκία ή στην Ιταλία είτε στην παγκόσμια οικονομία, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στην πρόσβασή μας στις αγορές με δεδομένο ότι o συντελεστής ευαισθησίας των ελληνικών ομολόγων παραμένει υψηλός.

Συμπλήρωσε πάντως πως αυτός ο κίνδυνος είναι πιο διαχειρίσιμος και θα υποχωρήσει εφόσον οι αγορές πειστούν ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή οικονομική πολιτική και τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Ας μην ξεχνάμε, σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης, ότι η Ευρωζώνη έχει ακόμη κενά στην αρχιτεκτονική της. Η τραπεζική ένωση δεν έχει ολοκληρωθεί και έτσι κάθε αναστάτωση επηρεάζει τα πιο αδύναμα μέλη της περισσότερο, προσθέτει.

Λεμέρ: Οι συμφωνημένες δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν

Και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, σε συνέντευξή του στο Βήμα, σημειώνει πως ο στόχος του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής ήταν η επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα και πως η έξοδος από αυτό είναι “μια μεγάλη επιτυχία”.

Τονίζει όμως πως οι συμφωνημένες δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν.

“Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα για το μέλλον είναι ξεκάθαρες, συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα γίνουν σεβαστές” αναφέρει ο Γάλλος υπουργός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα