12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, οι δεσμεύσεις και τα ξεκάθαρα μηνύματα των Ευρωπαίων

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Ελλάδα για τήρηση των συμφωνηθέντων στέλνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εν όψει της αυριανής επίσημης εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Μετά από σχεδόν 8 χρόνια μνημονίων η Ελλάδα βγαίνει τυπικά από τα μνημόνια και θα μπορούσε κάλλιστα να ειπωθεί ότι είναι μια ιστορική ημέρα.
Όμως πρακτικά η Ελλάδα παραμένει σε ομηρία διαρκείας, οι δανειστές θα αξιολογούν την Ελλάδα 3 με 4 φορές τον χρόνο και η αυστηρή εποπτεία θα διαρκέσει για πολλά – πολλά χρόνια έπειτα από μεγάλες θυσίες του λαού και επώδυνων πολιτικών αποφάσεων που προηγήθηκαν μέσα στα 8 χρόνια μνημονίων.

Η χώρα εξέρχεται των μνημονίων σε μια συγκυρία που η Τουρκία έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εύλογα παρακολουθεί τις εξελίξεις και στην Ιταλία με το 10ετές ομόλογο αναφοράς να βρίσκεται στο 3,12%.
Όσο δεν υποχωρούν οι αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων τόσο δεν θα υποχωρούν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Η Ιταλία καθορίζει το κόστος δανεισμού της Ελλάδος και με επιτόκια 4,5% στην 10ετία – μαζί με ένα εύλογο premium – δεν μπορεί να δανειστεί η Ελλάδα.

Ρέγκλινγκ: Τα Μνημόνια η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ο κόσμος

Την εμπιστοσύνη του προς τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλιγνκ.
Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει.

Βέβαια ο ευρωπαίος αξιωματούχος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως «η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, επεισόδιο που κοστολογείται έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ».

Λεμέρ: Οι συμφωνημένες δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν

Και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, σε συνέντευξή του στο Βήμα, σημειώνει πως «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα για το μέλλον είναι ξεκάθαρες, συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ. “Δεν έχω αμφιβολία ότι θα γίνουν σεβαστές” αναφέρει ο Γάλλος υπουργός.

Τράα:  Υπεύθυνο για την κρίση το ελληνικό πολιτικό σύστημα

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα θεωρεί υπεύθυνο για την ελληνική κρίση και τα μνημόνια ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπομπ Τράα, λέγοντας ότι «η ολιγωρία του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στα πρώτα στάδια του προγράμματος» οδήγησε τη χώρα στην κρίση.
Σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθηνά μετά την έναρξη των μνημονίων υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα οργανωμένα συμφέροντα αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, και  αυτό είχε ως αποτέλεσμα το βάρος της προσαρμογής να πέσει στους εργαζομένους, μέσω απώλειας των εισοδημάτων τους.
Ο κ. Τράα, αν και ξεκαθαρίζει ότι εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και όχι του Ταμείου, θεωρεί ότι η Ελλάδα είχε από παλιά την τάση να συγκεντρώνει υπερβολικά μεγάλο χρέος.

Σεντένο: Αποφυγή λαθών του παρελθόντος 

Μήνυμα για αποφυγή λαθών του παρελθόντος έστειλε στην Αθήνα και ο επικεφαλής του Eurogroup. Με συνέντευξή του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, ο Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ότι πλέον «εισέρχεται σε μία νέα φάση»

Γ. Στουρνάρας: Αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή της Κυριακής” σημειώνει πως “η χώρα δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιον των δανειστών της μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, προειδοποιώντας πως σε μια τέτοια περίπτωση οι αγορές θα την εγκαταλείψουν”.

Γ. Τσίπρας: Επιστροφή στην κανονικότητα

“Καθαρή έξοδος σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα, παύση του καθεστώτος της επιτροπείας σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως “με την έξοδο από τα μνημόνια αποκτούμε τον έλεγχο της οικονομικής μας πολιτικής, έστω και με τον στενό κορσέ των πλεονασμάτων του 3,5% μέχρι το 2022. Δεν υπαγορεύονται πλέον από τους δανειστές μας νέες περικοπές και μέτρα λιτότητας κι έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί με την κοινωνία όρθια, χωρίς όξυνση των ανισοτήτων και με αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Οι δεσμεύσεις της χώρας

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για σταθερά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2,2% μετά το 2022 έως το 2060. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε παρούσες αξίες έως το 2022 το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 31-32 δισεκ. ευρώ.
Επίσης σε παρούσες αξίες – χωρίς αναγωγές – η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει 150 δισεκ. ευρώ από πρωτογενή πλεονάσματα μεταξύ του διαστήματος 2023 με 2060.
Συνολικά η Ελλάδα σε παρούσες αξίες θα πρέπει να συγκεντρώσει από πρωτογενή πλεονάσματα 180 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 73% των δανείων που έχει συνάψει από τους δανειστές,  σχεδόν 250 δισεκ. ευρώ.
Το φορτίο είναι βαρύ για τον ελληνικό λαό, ουσιαστικά 180 δισεκ. θα πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους αντί στην ανάπτυξη και σε μια στοιχειώδη κοινωνική πολιτική.

Το χρονικό των μνημονίων

Η ανακοίνωση της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε στις 23 Απριλίου του 2010  από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στο Καστελόριζο.

Η Ελλάδα προχώρησε σε υπογραφή μνημονίου με το ΔΝΤ και την ΕΕ, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης και τα μέτρα ανακοινώθηκαν στις 2 Μαΐου.

Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια για το 1ο πρόγραμμα στήριξης προήλθαν απευθείας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς δεν υπήρχε κάποιος μηχανισμός στήριξης χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το 2ο Μνημόνιο συζητήθηκε στη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου 2012, επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου,(«Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΕΤΧΣ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας».) και ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Φεβρουαρίου.

Τα κεφάλαια εκταμιεύτηκαν από το ΕΤΧΣ, ο οποίος δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2010 ως προσωρινός μηχανισμός επίλυσης κρίσεων.

Το 3ο μνημόνιο ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου του 2015 από 222 βουλευτές, έχοντας μεσολαβήσει, τα capital controls και το δημοψήφισμα για υπογραφή ή όχι συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την καταψήφιση της συμφωνίας-μνημονίου με ποσοστό 61,31%.

Η κυβέρνηση, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, συνέχισε τις συζητήσεις για ένα νέο μνημόνιο, που κατέληξαν τελικά σε συμφωνία στις 13 Ιουλίου του 2015.

Τα κεφάλαια για το 3ο μνημόνιο προήλθαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), ο οποίος αντικατέστησε το ΕΤΧΣ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα