back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επιχείρηση κατεδάφισης «κόκκινων» σπιτιών στη Ραφήνα

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε το πρωί η επιχείρηση για την κατεδάφιση των πρώτων τεσσάρων χαρακτηρισμένων «κόκκινων» σπιτιών, στην οδό Δημοκρατίας 119, στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βρέθηκε στον χώρο των κατεδαφίσεων στο Κόκκινο Λιμανάκι, δήλωσε ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και με τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους στους πυρόπληκτους.

«Ένα δάνειο που μέχρι το πόσο της κρατικής αρωγής θα αποπληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο και από εκεί και πέρα θα περιέχει ευνοϊκούς όρους για τον οφειλέτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης. Όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφέροντας μόνο ότι αυτό θα γίνει άμεσα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε από το σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων του 70χρονου Κωνσταντίνου Λαμπρινούδη, το οποίο κάηκε ολοσχερώς την «μαύρη Δευτέρα» της 23ης Ιουλίου.

Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινούδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, τόνισε ότι στόχος του δεν είναι να εγκαταλείψει την περιοχή, αντιθέτως να χτίσει πάλι το σπίτι του στέλνοντας μήνυμα και στους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους.

Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, καταγγέλλουν ότι κανένας δεν τους έχει ενημερώσει μέχρι σήμερα εάν πρέπει να φορούν μάσκες ή γάντια όταν κάνουν εργασίες στα σπίτια τους. «Το ακούσαμε από την τηλεόραση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινούδης.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=_1xvKegVuGE&feature=youtu.be” width=”560″ height=”420″]

 

Την ίδια ώρα πολλοί κάτοικοι αναφέρουν ότι αγόρασαν μάσκα και γάντια από μόνοι τους.
Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Υποδομών έχει πρόταση του δημάρχου Ραφήνας για μεταφορά των υλικών κατεδάφισης με δίκη του ευθύνη.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=kdR9liyBMaQ&feature=youtu.be” width=”560″ height=”420″]

Τα υλικά ( μπάζα) θα μεταφερθούν σε ειδικές εταιρείες στο Μαρκόπουλο που κάνουν εναλλακτική διαχείριση υλικών κατεδαφίσεων και εκσκαφών, όπως ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος της εταιρίας Άκτωρ Γιώργος Αγγελάκης.

Επιπλέον, το υπουργείο Υποδομών -κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Ραφήνας, ανέθεσε σε εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και περιβαλλοντικών εφαρμογών την διαχείριση επικίνδυνων υλικών και την εναπόθεση τους σε πιστοποιημένα σημεία από την ΕΕ.

Αυτό που θα κάνει δηλαδή η μισθωμένη, από το υπουργείο Υποδομών, εταιρεία είναι η εκτέλεση εργασιών αποξήλωσης ή αφαίρεσης αμιάντου ή αμιαντούχων υλικών, ο προσδιορισμός και η κατεδάφιση κτιρίων που περιέχουν αμίαντο ή αµιαντούχα υλικά και γενικότερα οποιαδήποτε εργασία συνδέεται με τον αμίαντο ή συναφή υλικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός τα χαρακτηρισμένα «κόκκινα» και κατεδαφιστέα οικήματα είναι πολύ πιθανόν να κριθούν προς κατεδάφιση και οικήματα που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και αποτελούν επικίνδυνες για την υγεία εστίες.

Επίσης, η εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και περιβαλλοντικών εφαρμογών έχει αναλάβει την συσκευασία, μεταφορά διασυνοριακή και μη, ενδιάμεση (προσωρινή) αποθήκευση αμιαντούχων υλικών, τελική διάθεση σε νόμιμους αποδέκτες της Ε.Ε.

Στις 11 το πρωί, συνεργεία της εταιρείας και άτομα με ειδικές προστατευτικες στολές ξεκίνησαν να κάνουν αποψίλωση και να απομακρύνουν καμμένα ελενίτ και καμινάδες και αλλά επιβλαβή, για την υγεία, υλικά από κατεστραμμένα κτίρια στο Κόκκινο Λιμανάκι.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=KwSx5tm3OEM&feature=youtu.be” width=”560″ height=”420″]

Ο ΓΓ του υπουργείου Υποδομών Θάνος Βούρδας  διευκρίνισε ‘οτι το επικίνδυνο υλικό θα μεταφέρει σε ειδικές συσκευασίες στο εξωτερικό, σε ειδικους χώρους ταφής όλων των προϊόντων αμίαντου.

[su_slider source=”media: 17713,17712,17711,17709″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ερωτήματα προκαλεί, ωστόσο το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα οι κάτοικοι δεν έχουν ενημερωθεί για το εάν θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και γάντια όταν κάνουν εργασίες στα σπίτια τους. Και πολλοί από αυτούς αναφέρουν ότι αγόρασαν μάσκα και γάντια από μόνοι τους . Κανένας φορέας μέχρι σήμερα δεν είχε την ευαισθησία να διανείμει μάσκες και προστατευτικά γάντια.

Σταθμοί μέτρησης

Εν τω μεταξύ, τέσσερις σταθμοί μέτρησης της ποιότητας του αέρα εγκαταστάθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν δύο στην Αστυνομία Ραφήνας και δύο σε πυρόπληκτη οικία στη Διασταύρωση). Οι σταθμοί μετρούν συνεχώς σε βάση 24ώρου τα σωματίδια PM 2,5 και PM 10.
Οι σταθμοί τοποθετήθηκαν από την ομάδα εθελοντισμού RPSOS.gr, η οποία δημιουργήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Ραφήνας-Πικερμίου Ανδρέα Βασιλόπουλο.

Τι λέει η δημοτική αρχή

Ωστόσο, επιφυλακτική εμφανίζεται η δημοτική αρχή σχετικά με τις μετρήσεις στην περιοχή και, με ανακοίνωσή της, καλεί τους κατοίκους να λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις των κρατικών φορέων που θα γίνουν στις επόμενες μέρες.

«Προκαλούν εντυπώσεις και διασπείρουν φοβικά σύνδρομα στους κατοίκους οι διενέργειες μετρήσεων μόλυνσης της ατμόσφαιρας και των υδάτων από ιδιωτικές εταιρείες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες βράδυ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις δυο τέτοιων φορέων για την ποιότητα νερών στην παραλία “Μαρίκες” στη Δημοτική Κοινότητα Ραφήνας, στην οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, διότι απλούστατα δεν έβρεξε στην περιοχή, άρα δεν μπορούσαν να μεταφερθούν υπολείμματα της καύσης στα θαλάσσια ύδατα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και το Ερευνητικό Κέντρο “Δημόκριτος” σύντομα θα εκδώσουν ανακοινώσεις, ιδίως κατά το διάστημα αποκομιδής του αμιάντου από τις εταιρείες που αρχίζουν τις εργασίες τους.»

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα