back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: πρελούδιο κατάρρευσης ή κρεσέντο αντιπαράθεσης;

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις με ξεκάθαρη πολεμική διάθεση ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά τα μέτρα των ΗΠΑ εναντίον της τουρκικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «η επίθεση στην τουρκική οικονομία δεν διαφέρει από μια επίθεση στην τουρκική σημαία, από μια επίθεση στο κάλεσμα για προσευχή».

«Ο στόχος είναι να γονατίσει η Τουρκία και ο λαός της», είπε επίσης ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Ο ίδιος, τέλος, προειδοποίησε πως «η Τουρκία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να τα ξεπεράσει όλα αυτά», προσθέτοντας πως «αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να αναγκάσουν την Τουρκία να παραδοθεί μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, σύντομα θα δουν πως κάνουν λάθος».

Σκληραίνει την στάση της η Ουάσιγκτον

Κατηγορηματικό «όχι» λέει η Ουάσιγκτον στην προσπάθεια της Άγκυρας να συνδέσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον με «επιείκεια» σε τουρκική τράπεζα, που αντιμετωπίζει αμερικανικά πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, υπό καθεστώς ανωνυμίας, η Τουρκία θέλει κάποιο αντάλλαγμα, μία ένδειξη καλής θέλησης από τις ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει στην απελευθέρωση του πάστορα- κάτι που ζητούν επιτακτικά οι Αμερικάνοι. Αυτό το αντάλλαγμα θα μπορούσε να είναι το να κλείσει η αμερικανική έρευνα για την Halkbank, που κατηγορείται για παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με άκρως «τσουχτερά» πρόστιμα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει στην τουρκική ότι δεν πρόκειται να συζητήσει κανένα από τα θέματα αντιπαράθεσης, και σίγουρα όχι την περίπτωση της Halkbank, εάν πρώτα δεν αφεθεί ελεύθερος, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για κατασκοπεία και συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. «Ένας πραγματικός σύμμαχος δεν θα είχε συλλάβει τον Μπράνσον» σχολίασε ο αξιωματούχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική πλευρά θα επιμείνει στη σκληρή θέση της.

Σανίδα σωτηρίας από το Κατάρ

Οι κεντρικές τράπεζες του Κατάρ και της Τουρκίας συνήψαν συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος για να προσφερθεί ρευστότητα και υποστήριξη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία.
Αυτό ανακοίνωσε την Κυριακή το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του εμιράτου, μερικές ημέρες αφότου η Ντόχα, σύμμαχος της Άγκυρας στον Κόλπο, δεσμεύθηκε να διαθέσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσει την τουρκική οικονομία.

Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν οι διοικητές των δύο κεντρικών τραπεζών την Παρασκευή, θα εγκαθιδρύσει μια αμφίδρομη γραμμή ανταλλαγής συναλλάγματος, διευκρίνισε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Κατάρ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του. Ο εμίρης του Κατάρ ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα πακέτο οικονομικών σχεδιασμών, επενδύσεων και παρακαταθηκών υπέρ της Τουρκίας, εντός των ορίων της προσπάθειας να στηριχθεί η τουρκική λίρα, που πλήττεται από μια εντεινόμενη νομισματική κρίση.

Το τουρκικό νόμισμα έχει απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος. Να θυμίσουμε ότι στις 15 Αυγούστου ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου είχαν συμφωνήσει να βοηθήσει το Κατάρ άμεσα και έμπρακτα την τουρκική οικονομία.

Η στάση της Γερμανίας

Η Γερμανία δεν σκέφτεται την οικονομική στήριξη της Τουρκίας προκειμένου να βοηθήσει την Άγκυρα στη νομισματική κρίση, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας. Το ζήτημα δεν πρόκειται να συζητηθεί με τους Τούρκους ηγέτες, πρόσθεσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, υπογραμμίζοντας ότι είναι υπόθεση της Άγκυρας εάν θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το ζήτημα της γερμανικής βοήθειας στην Τουρκία δεν βρίσκεται στην κυβερνητική ατζέντα αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το θέμα έθεσε το Σαββατοκύριακο η επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες, η οποία υποστήριξε την αναγκαιότητα στήριξης της Τουρκίας, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζει σε έκθεσή του έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο της τουρκικής κρίσης στην γερμανική οικονομία.

Οι υποβαθμίσεις της οικονομίας και η νέα κατρακύλα της λίρας

Η τουρκική λίρα σημειώνει νέα πτώση σήμερα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από την S & P Global και την Moody’s την Παρασκευή, παρά την συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος για να προσφερθεί ρευστότητα και υποστήριξη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία, που υπέγραψαν χθες οι κεντρικές τράπεζες του Κατάρ και της Τουρκίας

Πιο αναλυτικά, η λίρα υποχωρεί 1,8% και στο 6,12 έναντι του δολαρίου, ενώ η απόδοση στα 10ετή τουρκικά ομόλογα (σε δολάριο) διαμορφώνεται στο 21,020% και μία ανάσα από το ιστορικό υψηλό του 21,5% που άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι οικονομική και πολιτικοί κίνδυνοι γύρω από την χώρα συνεχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα των επενδυτών.

Η S&P Global υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στο “Β +” από “BB -” αργά το βράδυ της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας την έντονη μεταβλητότητα στο νόμισμα και την πρόβλεψη για ύφεση το επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, και η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε Ba3 από το Ba2 και άλλαξε τις προοπτικές σε αρνητικές τονίζοντας την αποδυνάμωση των θεσμών του τουρκικού δημοσίου και τη μείωση της προβλεψιμότητας της χάραξης πολιτικής.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα