Search

Φώτης Κουβέλης: «Πολλά αλλάζουν από σήμερα»

595

Εξαιρετικά μίζερη χαρακτήρισε τη δήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, με αφορμή το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Πολλά αλλάζουν από σήμερα – Η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή

Μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των δυο» και στον Άρη τόλιο, είπε πως η Ελλάδα μπορεί πλέον να κάνει τον βηματισμό της χωρίς τη στήριξη των δανειστών : «Πολλά αλλάζουν από σήμερα, η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή και σε σχέση μ ε όσα είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια και όχι μόνο τα επτά έτη των μνημονίων».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα έπρεπε το πέρασμα της νέας εποχής να συνοδευτεί με αυτοκριτική για τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την περίοδο Βαρουφάκη και το δημοψήφισμα, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του μίλησε και για όσα προηγήθηκαν.

Βεβαίως στην αξιολόγηση όλων των επιμέρους πολιτικών συμπεριφορών που υπήρξαν μπορεί κάποιος να αναζητήσει και λάθη, και ελλείψεις και αμέλειες στην ασκηθείσα πολιτική, οφείλει να καταγράψει όμως το σημαντικό γεγονός ότι το μνημόνιο με το οποίο κινήθηκε η ελληνική κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και τη μνημονιακή εποπτεία.
Να καταγραφεί επίσης το γεγονός ότι και πριν από την έξοδο υπήρξαν πολιτικές ενέργειες διαφορετικές από εκείνες που είχαν προηγηθεί. Να θυμίσω τα ζητήματα που αφορούν στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, ότι αυτή η κυβέρνηση οδήγησε στο ΕΣΥ όλους εκείνους που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση επειδή είχαν ανασφάλιστου, περίπου 2,5 εκατομμύρια. Όσον αφορά στην κατάργηση ή αναστολή στις περικοπές των συντάξεων στις οποίες η κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της, ο κ. Κουβέλης είπε «Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εχω την εντύπωση ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί, έτσι ώστε να μην σταματήσει η ρύθμιση της προσωπικής διαφοράς. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και βρίσκονται στο τραπέζι σχετικές μελέτες του οικονομικού επιτελείου. Ας αναμείνει κανείς να το συνυπολογίσει και με ενδεχόμενη, όσο και διεκδικούμενη αναρρύθμιση και ανακαθορισμό του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να υπάρξουν οι κατά το δυνατόν ελαφρύνσεις».

Ο υπουργός επισήμανε ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και όχι μόνο αυτή, αλλά με την άμεση και αναγκαία αντανάκλασή της στην κοινωνία, θα είναι προσεκτική και δεν θα αφήνει ανοίγματα για να εκτρέψουν τη σταθερότητα της πορείας.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Σχολιάζοντας την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών, και αν ανοίγει πεδίο συνεννόησης με την Άγκυρα, είπε ότι μπορεί να ανοίξει διαδικασίες για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. « Η χώρα μας οφείλει να είναι προσεκτική στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική. Η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης με την Τουρκία είναι αναγκαία κίνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ούτε υποχώρηση, ούτε υπαναχώρηση από συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα».

Αναφερόμενος στην συγκρότηση προοδευτικού μετώπου και αν σε αυτό εντάσσονται και οι ΑΝΕΛ, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε «Οφείλω πρώτα να καταγράψω ότι οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος, δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα, ούτε προσπάθησε να ανασχέσει, να αναστείλει ή να μην επιτρέψει την προώθηση πολιτικών που είχαν κοινωνικό πρόσημο. Από εκεί και πέρα τι θα κάνει ο κύριος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ συνολικότερα, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το δει κανείς στη βάση και του αυτοπροσδιορισμού της δικής τους πολιτικής».

Σε ότι αφορά τη στάση των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας «είναι προφανής η διαφωνία μου, από εκεί και πέρα αναμένει να δει κανείς αν αυτή η στάση του κυρίου Καμμένου συνεχίσει να καταγράφεται. Δεν υπαινίσσομαι τίποτα προς το όχι ή προς το ναι, απλώς αναφέρομαι σε εκείνο που μπορεί να αποτελεί στοιχείο που κανείς πρέπει να αναμένει για να το κρίνει».

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *