back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση – Ανασχηματισμός από βδομάδα

Διαβάστε επίσης

Εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη και με την σύγκρουση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, σχετικά με τα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας να συνεχίζεται και με αναρτήσεις στοιχείων και αριθμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στα επόμενα βήματα με το ενδεχόμενο πάντως του ανασχηματισμού να δείχνει να απομακρύνεται τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Έτσι ερμηνεύεται η φράση ανώτατης κυβερνητικής πηγής η οποία, κατά τη συνομιλία με δημοσιογράφους στην Ιθάκη, είπε ότι «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου».

Η συγκεκριμένη αναφορά δημιουργεί κάποια ερωτηματικά σε σχέση με τον χρόνο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αλλά δεν διαφοροποιεί τον γενικότερο σχεδιασμό, καθώς ακόμη και αν δεν γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας- όπως εθεωρείτο πιθανό- σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί της ΔΕΘ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει εάν οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα συνδυαστούν με αλλαγές και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πλέον πολυσυζητημένο σενάριο παραμένει αυτό της αποχώρησης του Πάνου Σκουρλέτη από την κυβέρνηση προκειμένου να γίνει ο νέος γραμματέας του κόμματος, στη θέση του Π. Ρήγα που στην περίπτωση αυτή θα του ζητηθεί να μετακινηθεί στην κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο κ. Ρήγας, μιλώντας στην Τρίτη στον real.fm, υπογράμμισε πάντως ότι «δεν ισχύει τίποτα από αυτά που λέγονται». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι «γραμματέας του κόμματος, εκλεγμένος μέσα από ένα συνέδριο» και υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι αυτή τη στιγμή, μαζί με τα στελέχη του κόμματος έχουμε δρομολογήσει συγκεκριμένα πράγματα με στόχο την μεγάλη κοινωνική συσπείρωση για την επόμενη ημέρα».

Ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο μετακίνησής του στο κόμμα και αναγνώρισε, μιλώντας στον ρ/σ 24/7 ότι έχουν γίνει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό. «Συζητάμε και τέτοια πράγματα, συζητούμε και τέτοιες σκέψεις χωρίς να θεωρώ ότι είμαι ο μοναδικός αποδέκτης των σκέψεων του πρωθυπουργού», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος σχολίασε επίσης ότι μεταξύ των παραμέτρων «που ισχύουν παγίως είναι ότι δεν υπάρχουν προσωποπαγείς θέσεις και αυτό- όπως είπε- ισχύει και για τη σύνθεση μίας κυβέρνησης και για όσους έχουν θέσεις ευθύνης στο δικό μας κόμμα». Σε σχέση πάντως με το εάν ο ίδιος θα επιθυμούσε να μετακινηθεί, σχολίασε «αν το επιθυμούσα ή δεν το επιθυμούσα δεν θα το συζητούσα σε κανένα ραδιόφωνο».

Ο κ. Σκουρλέτης υπεραμύνθηκε της ανάγκης «ενίσχυσης του ειδικού βάρους και ρόλου του κόμματος» υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της μετάγγισης στελεχιακού δυναμικού στην κυβέρνηση «πολλά πράγματα μπορεί να έμειναν πίσω». «Έχουμε αρκετή πολιτική ύλη και εμπειρία για να ορίσουμε και πάλι τις σχέσεις κυβέρνησης και κόμματος στη βάση ενός διακριτού ρόλου, με διαφορετικό ειδικό βάρος για το κόμμα. Το κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο. Θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση. Είναι τελείως διαφορετικά που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες αλλά πρέπει να έχουν μία διαλεκτική πολιτική σχέση μεταξύ τους», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Η πιθανότητα μετάθεσης ολίγων ημερών στη διενέργεια ανασχηματισμού σχολιάζεται και από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνδέουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε «αδυναμία του πρωθυπουργού να μετακινήσει έστω και ένα κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης», κάτι που, όπως υποστηρίζουν γαλάζιες πηγές, «καταδεικνύει την έλλειψη ισχύος ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Πειραιώς επιμένουν ότι «μόνος στόχος του ανασχηματισμού, όποτε και αν γίνει, είναι να πάρουν μια μικρή ακόμα παράταση καθώς ξέρουν ότι οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν” και επιμένουν ότι «η μόνη θετική υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον τόπο ο κ. Τσίπρας είναι να προσφύγει άμεσα σε εκλογές».

Την ίδια ώρα η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ συνεχίζεται μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το κάθε κόμμα προβάλλει την δική του οπτική για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Το κυβερνών κόμμα αναφέρεται στο τέλος των Μνημονίων και σημειώνει ότι από την ρύθμιση του χρέους η Ελλάδα γλιτώνει 50 δισ. συνολικά. Αναφέρεται επίσης σε 2,5 εκ. ανασφάλιστους που αποκτούν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε μείωση της ανεργίας 7,7% και σε αύξηση 40% στον προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων. Επίσης σε αύξηση 153,7% στις θέσεις των βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και σε μείωση εισφορών και ενίσχυση του ΕΦΚΑ.

Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε με βίντεο το οποίο αναφέρεται στη «ζημιά που προκάλεσε στη χώρα η σημερινή κυβέρνηση». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τουλάχιστον 100 δισ. κόστισε το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο και ότι υπήρξε απώλεια 34 δισ. ανάπτυξης που ισοδυναμούν με 8.220 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, απώλεια 200.000 νέων θέσεων εργασίας, επιβάρυνση με 17,65 δισ. χρέους και διπλασιασμός σχεδόν, από 74 σε 135 δισ., των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Κόντρα ξέσπασε και για την ΕΡΤ μετά την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ένωσης Εργαζομένων ΕΡΤ» καθώς κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υποστήριζαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκχωρήσει λειτουργίες της ΕΡΤ σε ιδιώτες. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τονίσει μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνάντησης ότι “πρόθεση της επόμενης Κυβέρνησης είναι η ΕΡΤ να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ότι βάσει των αποτελεσμάτων που θα έχει ύστερα από τους πρώτους μήνες της νέας πορείας της, θα επαναξιολογηθεί και το μηνιαίο τέλος που καταβάλλουν σήμερα οι πολίτες το οποίο χαρακτήρισε υπερβολικό για όσα παρέχει σήμερα η ΕΡΤ”.

Απ. Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα