Search

Μπολιβάρ και σεισμός αποτελειώνουν την Βενεζουέλα

1177

Σε βαθύτερο οικονομικό και κοινωνικό χάος απειλεί να βυθίσει τη Βενεζουέλα η απονενοημένη ενέργεια του Νικολάς Μαδούρο να υποτιμήσει το μπολίβαρ κατά 96%, κόβοντας πέντε μηδενικά από το πληθωριστικό νόμισμα. Την ίδια στιγμή εικόνα παράλυσης παρουσιάζει η οικονομική ζωή στη Βενεουέλα τα τελευταία 24ωρα, μετά την αιφνίδια απόφαση του Νίκολας Μαδούρο να προβεί σε μία άνευ προηγουμένου υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Η νέα επίσημη ισοτιμία ορίστηκε στα 6 εκατ. μπολιβάρ ανά δολάριο από στα 285.000 μπολιβάρ ανά δολάριο. Χιλιάδες επιχειρήσεις κρατούν κλειστά τα γραφεία τους αυτές τις ημέρες προκειμένου να προσαρμοστούν στην πολύ διαφορετική πραγματικότητα, που δημουργεί το «νέο μπολιβάρ». Οι εργαζόμενοι μένουν σπίτι και συνολικά οι πολίτες στην αβεβαιότητα. Τα νέα νομίσματα άρχισαν να κυκλοφορούν χθες, Τρίτη, αφού η Δευτέρα κηρύχθηκε από τον Μαδούρο τραπεζική αργία.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έλαβε την απόφαση προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υπερπληθωρισμό. Οι επικριτές της διαμηνύουν ότι το μόνο που θα πετύχει είναι να κάνει τα πράγματα χειρότερα. To ΔΝΤ προβλέπει εκτίναξη του πληθωρισμού στα δυσθεώρητα επίπεδα του 1.000.000% έως τα τέλη του έτους, καθώς η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα διπλασιάζονται κάθε 18 ημέρες, όπως υπολογίζει ο οικονομολόγος Στιβ Χάνκε, που ειδικεύεται σε φαινόμενα υπερπληθωρισμού. Σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσει το ισχυρό σοκ, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3.500%. Και πάλι ωστόσο αυτός αντιστοιχεί πλέον σε περίπου 30 δολάρια το μήνα.
Η μαύρη τρύπα της Λατινικής Αμερικής
Η χώρα του Μαδούρο έχει μετατραπεί σε μαύρη τρύπα της Λατινικής Αμερικής, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπέρασε το 80.000% και σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ θα αγγίξει το 1.000.000% ως το τέλος του έτους. Βάζοντας σε εφαρμογή το «ευφυές» σχέδιό του για την αντιμετώπιση της «οικονομικής επίθεσης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού», ο Μαδούρο έκλεισε τη Δευτέρα τις τράπεζες, ώστε να γίνει χθες ομαλά η μετάβαση στο «νέο νόμισμα». Οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να το αντιμετωπίζουν σαν «σκουπίδι», αφού δεν είναι συνδεδεμένο με το δολάριο, όπως τα περισσότερα νομίσματα των λατινοαμερικανικών χωρών (συμπεριλαμβανομένων της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Ισημερινού κ.λπ.) αλλά με ένα άνευ αξίας κρυπτονόμισμα, το «πέτρο», που εμπνεύστηκε ο Μαδούρο, με αντίκρισμα τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας. Ωστόσο το «πέτρο» δεν υπάρχει σε καμία διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα συναλλαγών και ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Caracas Capital, Ρας Ντάλεν, είπε σκωπτικά ότι αντί γι’ αυτό ο Μαδούρο θα μπορούσε να συνδέσει το νέο μπολίβαρ με τον… μυθολογικό μονόκερο.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Η αντιπολίτευση κάλεσε σε γενική απεργία κατά των μέτρων Μαδούρο και ένας από τους ηγέτες της, ο Αντρές Βελάσκες, εκτίμησε ότι το 60% των εργαζομένων ανταποκρίθηκαν. Σύμφωνα με το Reuters, κάποια μαγαζιά στο Καράκας έμειναν ανοιχτά, ενώ στους δρόμους επικρατούσε σχετική ησυχία λίγο πριν από την προγραμματισμένη συγκέντρωση οπαδών του καθεστώτος στο κέντρο. Κλειστά ήταν τα περισσότερα καταστήματα και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βενεζουέλας, το Μαρακαΐμπο, ενώ στο Πούντο Φίχο και τη Βαλένθια ο κόσμος έκανε ουρές έξω από τις τράπεζες για να προμηθευτεί τα νέα χαρτονομίσματα.
Λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού ακόμη και βασικά είδη διατροφής είχαν γίνει απλησίαστα για τον πληθυσμό (ένα απλό γεύμα κόστιζε εκατομμύρια μπολίβαρ). Το απλό κόψιμο πέντε μηδενικών δεν πρόκειται να μειώσει την πείνα, τις ασθένειες, την κατάρρευση των κοινωνικών υποδομών (ακόμη και του στρατού και της αστυνομίας, όπου πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα λιποταξίας) τροφοδοτώντας περισσότερο το κύμα εξόδου στις γειτονικές χώρες.
Δωρεάν βενζίνη στα μέλη του κόμματος
Στα σχέδια του Μαδούρο είναι να απελευθερώσει και τις τιμές της βενζίνης, που σήμερα διατίθεται πρακτικά δωρεάν στον πληθυσμό. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να έχουν πρόσβαση σε φθηνή βενζίνη, τρόφιμα και κοινωνικές υπηρεσίες μόνο οι «πελάτες» του καθεστώτος, δηλαδή οι κάτοχοι «πατριωτικών κουπονιών», που υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια σε συνολικό πληθυσμό 30 εκατομμυρίων.
Στο μεταξύ, για να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία η κρατική εταιρία πετρελαιοειδών της Βενεζουέλας PDVSA συμφώνησε να πληρώσει 2 δισ. δολάρια αποζημίωση στην αμερικανική ConocoPhillips για την εθνικοποίηση μονάδων της από τον Τσάβες το 2007. Η «φορσέ» κίνηση θα στραγγίξει ακόμη περισσότερο τα ισχνά συναλλαγματικά αποθέματα 9 δισ. δολαρίων που έχουν απομείνει στα ταμεία του Καράκας.
Μεταναστευτική πλημμυρίδα
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή περίπου 2,3 εκατομμύρια Βενεζολάνοι ζουν στο εξωτερικό – με τα 1,6 εκατομμύρια να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα δυόμισι τελευταία χρόνια, στο μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα της Λατινικής Αμερικής. Κατά τραγική ειρωνεία στο τέλος του 20ού αιώνα και στις αρχές του 21ου η ευημερούσα Βενεζουέλα είχε δεχθεί απλόχερα οικονομικούς μετανάστες από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Μέση Ανατολή και τη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο γειτονική Κολομβία. Τώρα έχουν έρθει απότομα τα πάνω κάτω, με αποτέλεσμα ο Ισημερινός και το Περού να υιοθετήσουν αυστηρότερους κανόνες βίζας σε οικονομικούς πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα. Η απότομη συσσώρευσή τους σε καταυλισμούς στα σύνορα της Βραζιλίας δημιούργησε φαινόμενα ξενοφοβίας και βίαιων ενεργειών, που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ευρώπη.

Καταστροφικός σεισμός

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,3 ρίχτερ έπληξε την Τρίτη στις 17.31 τοπική ώρα τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στις ανατολικές ακτές της χώρας και συγκεκριμένα 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Γιαγκουαραπάρο, ενώ το βάθος του υπολογίζεται στα 123 χιλιόμετρα. Κατά τη διάρκεια του σεισμού, έντρομοι οι κάτοικοι του Καράκας που βρίσκεται στα δυτικά της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ τα κτήρια της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας εκκενώθηκαν. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Καραϊβική αλλά και στην Κολομβία, ενώ το διαδίκτυο κατακλύζεται από βίντεο από τις σεισμόπληκτες περιοχές στα οποία απεικονίζονται υλικές ζημιές σε κτήρια και αυτοκίνητα.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *