back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κινδυνεύει πραγματικά η προεδρία Τραμπ;

Διαβάστε επίσης

Πού αρχίζει η ουσία ως προς τις νομικοπολιτικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ και πού σταματά ο μιντιακός θόρυβος (τροφοδοτημένος από πολυάριθμους πρόθυμους αντιπάλους); Το ερώτημα αυτό πλανάται μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του πρώην δικηγόρου του Αμερικανού προέδρου Μάικλ Κόεν και την καταδίκη του άλλοτε επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ.

Στο ποινικό επίπεδο, ο Τραμπ είναι “θωρακισμένος”, όσο τουλάχιστον παραμένει στην εξουσία, καθώς κατά το Αμερικανικό Σύνταγμα, σύμφωνα με γνωματεύσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης το 1973 (σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ, επί Ρίτσαρντ Νίξον) και εκ νέου το 2000 (“υπόθεση Λουίνσκι” εναντίον του Μπιλ Κλίντον), ο αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας διαθέτει ασυλία, όσο διατηρεί το αξίωμά του.

Η καθαίρεση, πάλι, αποτελεί θεσμικά μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει τους κατάλληλους συσχετισμούς στο Κογκρέσο: αρχικά στην Βουλή των Αντιπροσώπων που είναι μόνη αρμόδια να κινήσει τη διαδικασία και κατόπιν στη Γερουσία, όπου μάλιστα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Με αυτή την έννοια, οι “ενδιάμεσες εκλογές” του Νοεμβρίου, για την ανανέωση του συνόλου της Βουλής και του ενός τρίτου των εδρών της Γερουσίας αποκτούν χαρακτήρα “μονομαχίας μέχρι θανάτου”, καθώς, αν μεν επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα τερματισθούν μάλλον άδοξα οι προσπάθειες να εκτοπισθεί ο Τραμπ, εάν πάλι οι Δημοκρατικοί πετύχουν την ανατροπή, θα έχουν αποκτήσει πρωτοφανές πλεονέκτημα.

Ωστόσο, και πάλι, για τυχόν καθαίρεση του Τραμπ θα χρειαστεί η σύμπραξη και τμήματος των Ρεπουμπλικανών, ενδεχόμενο ελάχιστα πιθανό, ενώ από την άποψη της ουσίας, θα πρέπει να έχουν στοιχειοθετηθεί κατηγορίες τέτοιες που να δικαιολογούν μια τόσο δραματική κίνηση.

Σημειώνεται, ότι η περίπτωση του Μάναφορτ έχει ήδη κριθεί και δεν αγγίζει άμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Κόεν αφορούν παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας (τέτοια λ.χ. για την οποία επιδικάστηκε στην καμπάνια Ομπάμα 2008 πρωτοφανές πρόστιμο,με το οποίο έκλεισε το θέμα) και πάντως βρίσκεται εκτός της εντολής του Μιούλερ να ερευνήσει τυχόν σύμπραξη του υποψηφίου Τραμπ με τη Ρωσία. Εξ ού και ο ειδικός ανακριτής παρέπεμψε τον Κόεν σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστεί ακριβώς ως προς το Russiagate (αρχής γενομένης από την κατηγορία ότι ο νυν πρόεδρος είχε γνώση επαφών του υιού του με ρωσικές πηγές που θα προσέφεραν δυσφημιστικές πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον), σημαίνει ότι η υπόθεση έχει μέλλον – και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν εκπλήξεις μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές.

Το κατά πόσον, βέβαια, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα καθορίσουν την εκλογική συμπεριφορά τους από το Russiagate και όχι λ.χ. από θέματα αμεσότερου ενδιαφέροντός τους, όπως η υγεία και οι θέσεις εργασίας, είναι ανοικτό ερώτημα.

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό κλίμα έχει δυναμιστεί και οι πιέσεις προς τον Τραμπ έχουν ενισχυθεί.

Ο οίκος PredictIt, που αποκαλείται και “χρηματιστήριο της πολιτικής” ανέβασε τις πιθανότητες καθαίρεσης του Τραμπ κατά την τρέχουσα θητεία του στο 45%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου τριμήνου, αν και η τράπεζα JPMorgan σημειώνει από την πλευρά της με σκεπτικισμό ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου έχουν μείνει σχεδόν απαράλλαχτα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα