back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Oι έξι παγίδες στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

Διαβάστε επίσης

Δυνατότητα μείωσης του προστίμου που επιβάλλεται σε εργοδότες για την απασχόληση αδήλωτου εργαζόμενου, δίνει απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο, η διαδικασία κρύβει παγίδες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην επαναφορά του προστίμου στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο ή ακόμη και στην αύξηση του κατά 200%.

Αναλυτικότερα:

  • Ο εργοδότης, σε βάρος του οποίου έχει επιβληθεί το πρόστιμο, θα πρέπει να προχωρήσει στην πρόσληψη του εργαζόμενου εφόσον επιθυμεί την μείωση του προστίμου.
  • Το ποσοστό μείωσης, του προστίμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χρόνο πρόσληψης. Δηλαδή, θα μειωθεί στις 7.000 ευρώ, εάν γίνει πρόσληψη με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών, στις 5.000 ευρώ, εάν η πρόσληψη είναι διάρκειας 6 μηνών και στις 3.000 ευρώ, εάν υπογραφεί σύμβαση εργασίας ενός έτους.
  • Ο εργοδότης, οφείλει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες εντός 27 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να καταβάλλει τα μειωμένα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία.
  • Επίσης, σε κάθε περίπτωση οφείλει να ασφαλίσει για 3 μήνες τον εργαζόμενο, καταβάλλοντας στον ΕΦΚΑ εισφορές με βάση τον κατώτατο μισθό ή το κατώτατο ημερομίσθιο.
  • Σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, το πρόστιμο επιβάλλεται προσαυξημένο κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση και κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση.
  • Αν υπάρξει μείωση του προσωπικού, ο εργοδότης υποχρεούται, εντός 5 εργασίμων ημερών να προσκομίσει στο ΣΕΠΕ ή τον ΕΦΚΑ τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι συντρέχει κάποιος προβλεπόμενος λόγος. Εάν, παρά την έκπτωση διαπιστωθεί ότι προχώρησε σε μείωση του προσωπικού για λόγο που δεν προβλέπεται από το νόμο (πχ συνταξιοδότηση), βεβαιώνεται σε βάρος του εργοδότη το υπολειπόμενο ποσό του αρχικού προστίμου.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα