back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Όμηροι σε στρατιωτικό πλοίο 177 μετανάστες – Έκκληση Ματαρέλα να δοθεί λύση

Διαβάστε επίσης

Λύση για τους μετανάστες που εδώ και μία εβδομάδα βρίσκονται στο ιταλικό στρατιωτικό πλοίο «Diciotti» ζητεί μετ’ επιτάσεως ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Φέρεται να επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, και κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία να συμφώνησαν ότι πρέπει να κατέβουν στην ξηρά όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Κατάνης.

Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν -πριν από έξι εβδομάδες- ο Ιταλός πρόεδρος είχε δραστηριοποιηθεί για να μπορέσει να βρεθεί διέξοδος για παρόμοια περίπτωση, με μετανάστες που ανέμεναν επί σειρά ημερών μέχρι να μπορέσουν να αποβιβαστούν. Από τη μεριά του, ο ιταλός υπουργός εσωτερικών, και αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει να δηλώνει ότι αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, δεν θα γίνει με τη δική του συναίνεση. «Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη» δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί, παράλληλα, ότι αν η μέχρι τώρα γραμμή της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό αλλάξει λόγω «ανωτέρων παρεμβάσεων», δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης που αναλογεί στην Ιταλία προς την ΕΕ τον επόμενο χρόνο, εάν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κρατούνται αυτή τη στιγμή στο πλοίο Diciotti.

Η ιταλική κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν δίνει το αναγκαίο πράσινο φως για την αποβίβαση των μεταναστών, εν αναμονή της δέσμευσης από σειρά ευρωπαϊκών χωρών για να διαμοιραστούν οι διασωθέντες. Στο πλοίο Diciotti βρίσκονταν και 27 παιδιά, τα οποία μπόρεσαν να μεταφερθούν στην ξηρά.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα