back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιοδείες Αλ. Τσίπρα- Κυρ. Μητσοτάκη την Παρασκευή

Διαβάστε επίσης

Η εκτίμηση που κάνουν πολλοί μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη ότι αρχίζει επί της ουσίας μία άτυπη προεκλογική περίοδος, μάλλον ενισχύεται και από τις περιοδείες που πραγματοποιούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Παρασκευή στην Σύρο όπου θα έχει συνάντηση το πρωί με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Νεώριο, όπου και θα απευθύνει ομιλία στους εργαζόμενους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Ζάκυνθο, ενώ προγραμματίζεται ήδη και επίσκεψή του την ερχόμενη εβδομάδα στα Γρεβενά.

Η δραστηριότητα των δύο πολιτικών αρχηγών εξελίσσεται μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης και με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι να επανέρχεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μετά την επίσκεψη, την Πέμπτη το πρωί, του προέδρου της ΝΔ στο Μάτι.

Στη διάρκειά της ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των ευθυνών λέγοντας ότι αποτελεί δέσμευσή του “να αποδοθούν εκεί που πρέπει”.

Αντιδρώντας άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε ότι «το τελευταίο καταφύγιο της ΝΔ, η προσπάθεια εξαγωγής πολιτικής υπεραξίας από την επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας τραγωδίας, αποδεικνύεται κι αυτή μάταια».

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση παρουσίασε λεπτομερή απολογισμό με όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει ανά υπουργείο στη διάρκεια αυτού του μήνα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών Γιόχαν Γκεοργκ Γκόλνταμερ ότι θα δοθεί όλη η απαραίτητη στήριξη στο έργο της επιτροπής που θα συγκροτηθεί για διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και για την εκπόνηση έκθεσης για τα αναγκαία μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γκόλνταμερ είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Γκόλνταμερ ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν προτίθεται να διερευνήσει -πόσο μάλλον να καταλογίσει- ευθύνες για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι, καθώς αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης”. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε “αυτονόητη αυτή τη διευκρίνιση και του ζήτησε επιλέξει εκείνος τους συνεργάτες του”, ενώ τον ενημέρωσε πως μια ανάλογη επιτροπή έχει ήδη συσταθεί με πρωτοβουλία του, υπό τον καθηγητή κ. Κων. Συνολάκη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με σειρά στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλογίζουν στην κυβέρνηση “διχαστική ρητορική” και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να υποστηρίζουν ότι έχουν ενισχυθεί οι “ακροδεξιές” απόψεις στο δημόσιο λόγο της ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αφού τόνισε ότι «με την έξοδο από το μνημόνιο, οι διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ. γίνονται όλο και πιο σαφείς πολιτικά, ιδεολογικά», υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε ως ένας κεντρώος φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος τελικά παρέδωσε το κόμμα του πλήρως, και το άφησε πλήρως έρμαιο σε μία ακροδεξιά ηγετική ομάδα”

«Ο δημόσιος λόγος της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα ρέπει επικίνδυνα προς την ακροδεξιά και αυτό δεν είναι κακό μόνο για τη Ν.Δ, αλλά για το πολιτικό σκηνικό γενικώς» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη κατήγγειλε ότι “δημιουργείται με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης μια ακραία διχαστική ατμόσφαιρα” που- όπως είπε- “δείχνει ότι θα επικρατήσει μέχρι τις εκλογές ένα μπαράζ λαϊκισμού και θα διακατέχεται όλος ο δημόσιος διάλογος από μια πρωτοφανή επιθετικότητα”.

Ο ανασχηματισμός

Τροφή στην πολιτική αντιπαράθεση δίνει όμως και ο επικείμενος ανασχηματισμός, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στις 6 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος εν μέσω των πληροφοριών ότι οι αλλαγές που εξετάζει ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να αγγίξουν και το κόμμα με την φημολογούμενη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα.

Πηγές της ΝΔ υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι “σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα πια από τον κ. Τσίπρα και από την κυβέρνησή του όσο και να ανακατέψουν μεταξύ τους τα στελέχη της” και επιμένουν ότι “μόνος στόχος του ανασχηματισμού, όποτε και αν γίνει, είναι να πάρουν μια μικρή ακόμη παράταση καθώς ξέρουν ότι οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν”.

Απ. Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα