back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε ναυτιλιακό και ξενοδοχειακό κέντρο μεταμορφώνεται η λεωφόρος Συγγρού

Διαβάστε επίσης

Ημέρες δόξας για τη λεωφόρο Συγγρού που τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πόλος έλξης για την εγκατάσταση της βάσης μεγάλων ναυτιλιακών εταιριών αλλά και νέων αφίξεων ξενοδοχείων.
Εμβληματικά κτίρια μεγάλων ναυτιλιακών ομίλων μετατρέπονται σε τοπόσημα της περιοχής, την οποία πλέον κοσμεί και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Με αργά αλλά σταθερά βήματα, μεγάλο τμήμα της περιοχής εκατέρωθεν της κατάληξης της Συγγρού προς το θαλάσσιο μέτωπο έχει αγορασθεί από επιχειρήσεις της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας.

Τελευταία, αλλά πολύ μεγάλη, προσθήκη είναι τα κεντρικά γραφεία της Anangel Maritime Group, συνολικής έκτασης 29.000 τετραγωνικών μέτρων και προϋπολογισμού 46,85 εκατ. ευρώ. Το κτήριο της Agemar είναι ίσως το εμβληματικότερο σύγχρονο κτήριο της πόλης και περιλαμβάνει εκπαιδευτικό κέντρο, μουσείο, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο καθώς και τα γραφεία του Ιδρύματος αλλά και γυμναστήριο, εστιατόρια και καφέ για τους εργαζόμενους του ομίλου.

Πολύ πριν, την περιοχή είχαν επιλέξει άλλοι μεγάλοι όμιλοι του χώρου, όπως η Costamare, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, και ο ναυτιλιακός βραχίονας του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Εκεί έχουν εγκαταστήσει τα γραφεία τους η Marmaras Navigation και η Diana Shipping. Η τελευταία βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το παλαιότερο ίσως ναυτιλιακού ενδιαφέροντος κτίριο στο Φαληρικό Δέλτα: το Ευγενίδειο Ίδρυμα, ένα εκπαιδευτικό κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του το 1956, σύμφωνα με την επιθυμία του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη. Πρόκειται για το κτίριο που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το Πλανητάριο. Όμως στην ποντοπόρο είναι γνωστότερο για την έκδοση των τεχνικών και ναυτιλιακών βιβλίων με τα οποία εκπαιδεύονται οι Έλληνες αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού. Τρία τετράγωνα πιο βόρεια στη Συγγρού έχει εγκατασταθεί τμήμα του ομίλου Τσάκου.
Απέναντι, μετά το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, είχε τοποθετηθεί και ο όμιλος Μαρτίνου, που στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας εξαγόρασε κτίρια της Interamerican. Στο παραλιακό μέτωπο, εκεί όπου σε λίγο καιρό αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα βύθισης της παραλιακής και δημιουργίας πάρκου, βρίσκονται γραφεία της Prime Marine Management και της Sea Globe Management, ενώ μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο εκεί έχει την έδρα της η PrivatSea, εταιρεία διαχείρισης θαλαμηγών, συμφερόντων του ομίλου Λάτση.

Νέο κέντρο πολυτελών ξενοδοχείων στην Αθήνα

Τα τελευταία χρόνια η Λεωφόρος Συγγρού, ειδικά στο νότιο και το βόρειο άκρο της μετατρέπεται σταθερά σε άξονα φιλοξενίας πολλών μεγάλων πολυτελών ξενοδοχείων. Τελευταία προσθήκη το Grand Hyatt Athens, μόλις το δεύτερο της αλυσίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το Βερολίνο, που άνοιξε τις πύλες του στις αρχές Αυγούστου.


Ελάχιστα νοτιότερα επί της Συγγρού ανοίγει το Athenaeum Palace & Luxury Suites στο κτίριο που φιλοξενούσε μέχρι πέρυσι τα γραφεία της Attica Group, ενώ ακριβώς απέναντί του βρίσκεται το Athenaeum Grand Hotel. Στην ίδια λεωφόρο λίγο πιο κάτω στεγάζεται και το Athens Avenue. Χαμηλά στη λεωφόρο, που συνδέει τον Φαληρικό Ορμο με το κέντρο της Αθήνας, ανοίγει τις πύλες του πλήρως ανακαινισμένο το πρώην Metropolitan του ομίλου Χανδρή. Πολλά ακόμα σχέδια τροχοδρομούνται για ξενοδοχεία σε ακίνητα της Συγγρού, ενώ άλλα καινούργια ή ανακαινισμένα έχουν ήδη ανοίξει εκατέρωθεν της απόληξής της στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Το Κ.Π.Ι. Σταύρος Νιάρχος και η ανάπτυξη

Η παρουσία ή γειτνίαση κατά μήκος αυτού του άξονα κέντρων σημαντικού διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και, βέβαια του Μουσείου της Ακροπόλεως, αλλά και η εγγύτητα τόσο με το κέντρο της Αθήνας όσο και με το παραθαλάσσιο μέτωπο του Σαρωνικού προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις που καθιστούν, πλέον, τη Συγγρού ως το αδιαμφισβήτητο νέο κέντρο πολυτελούς ξενοδοχίας της πρωτεύουσας.

Χρ. Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα