back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σικελία: Κρούσματα φυματίωσης και πνευμονίας στους 16 που αποβιβάστηκαν από το πλοίο Diciotti

Διαβάστε επίσης

Οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν, το Σάββατο σε 16 μετανάστες, από τους 150 που επιβαίνουν στο πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής να αποβιβαστούν στην Κατάνη της Σικελίας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για 11 γυναίκες και 5 άνδρες, τρεις εκ των οποίων πάσχουν από φυματίωση και δύο από πνευμονία. Παράλληλα, σε πολλούς επιβάτες πριν τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

Την απόφαση για την άμεση αποβίβαση έλαβαν γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας της Κατάνης.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση στις δικαστικές αρχές της Σικελίας για την υπόθεση αυτήν.

Ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο, στη Σικελία, ο οποίος έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση του Diciotto, πήρε κατάθεση από πολλούς υπαλλήλους του υπουργείου ώστε να καταλάβει ποιος έδωσε την εντολή απαγόρευσης της αποβίβασης των μεταναστών. Τα αδικήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί είναι μεταξύ άλλων, «παράνομη σύλληψη» και «κατάχρηση εξουσίας».

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που τηρεί σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, έχει ήδη αντιδράσει στην έρευνα αυτή από την Παρασκευή. «Θα έπρεπε να ρωτήσει εμένα (ο εισαγγελικός λειτουργός) και όχι να ζητά διευκρινίσεις από υπαλλήλους που εκτελούν τις εντολές που δίνει ο υπεύθυνος, δηλαδή εγώ» είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών άφησε να διαρρεύσει ότι η συνολική του γραμμή δεν αλλάζει, αλλά «εργάζεται για μια θετική λύση» και ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές να επιτευχθεί».

Όπως διαρρέουν κύκλοι του Σαλβίνι, θεωρείται αρκετά πιθανό το υπουργείο Εσωτερικών να επιτρέψει την αποβίβαση μέσα στις επόμενες εικοσιτέσσερις ώρες, αφού θα έχει προηγηθεί η καταγραφή των στοιχείων των μεταναστών, πάνω στο πλοίο της ακτοφυλακής.

Ο πάπας Φραγκίσκος, αναφέρθηκε σήμερα στην περιπέτεια των ανθρώπων αυτών, τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια λύση η οποία να βασίζεται σε σωφροσύνη και ανθρωπιά».

Απόψε έχει προγραμματιστεί αντιρατσιστική κινητοποίηση στον χώρο του λιμανιού, με την συμμετοχή οργανώσεων της Καθολικής Εκκλησίας και της άκρας αριστεράς και αίτημα την άμεση αποβίβαση όλων των μεταναστών και προσφύγων.

Κίνημα Πέντε Αστέρων: «Η συνάντηση Ορμπάν- Σαλβίνι δεν θα έχει θεσμικό χαρακτήρα»

Οι εκπρόσωποι του κινήματος Πέντε Αστέρων στην βουλή και στην γερουσία τονίζουν σε ανακοινωθέν τους ότι η συνάντηση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, την ερχόμενη Τρίτη στο Μιλάνο «δεν θα έχει θεσμικό ή κυβερνητικό χαρακτήρα, αλλά μόνον πολιτικό».

Οι εκπρόσωποι των Πέντε Αστέρων προσθέτουν ότι «οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα για κατανομή των μεταναστών, δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν, πλέον, τα ευρωπαϊκά κονδύλια» και ότι «στις χώρες αυτές, προς το παρόν, συγκαταλέγεται και η Ουγγαρία».

Παράλληλα, πριν λίγο, ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι ευχαρίστησε μέσω διαδικτύου την Αλβανία, η οποία δέχθηκε να λάβει είκοσι από τους εκατόν εβδομήντα επτά μετανάστες και πρόσφυγες που διέσωσε το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο Diciotti.

Το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται ακόμη στο λιμάνι της Κατάνης και περίπου εκατόν τριάντα μετανάστες δεν έχουν αποβιβαστεί, δέκα ημέρες μετά από την διάσωση στην κεντρική Μεσόγειο.

ΟΗΕ: Καλεί Ρώμη και Βρυξέλλες να σταματήσουν την «ανήθικη» αντιπαράθεσή τους για τους μετανάστες του Diciotti

Ο ΟΗΕ κάλεσε την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση και να βρουν άμεσα μια λύση για τους περίπου 150 μετανάστες που παραμένουν πάνω στο πλοίο Diciotti, στο λιμάνι της Κατάνης.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) “απευθύνει έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ” να δεχτούν να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής. Παράλληλα, καλεί και τις ιταλικές αρχές “να επιτρέψουν την άμεση αποβίβασή τους”.

“Είναι επικίνδυνο και ανήθικο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή προσφύγων και αιτούντων άσυλο ενώ οι χώρες επιδίδονται σε μια πολιτική αντιπαράθεση για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων” ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

“Κινδυνεύουν ζωές. Ήδη, το 2018, περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, μολονότι ο αριθμός των προσώπων που προσπαθούν να διαπλεύσουν (τη Μεσόγειο) έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι μετανάστες βρίσκονται πάνω στο Diccioti εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Την Δευτέρα, το πλοίο έδεσε στην Κατάνη αλλά η ιταλική κυβέρνηση τους απαγορεύει να αποβιβαστούν μέχρι να δεχτούν άλλες χώρες της ΕΕ να τους παραλάβουν. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας Λουίτζι ντι Μάιο απείλησε χθες ότι η Ρώμη θα διακόψει την οικονομική συμβολή της στην ΕΕ αν δεν βρεθεί μια λύση στο μεταναστευτικό.

 

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα