back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Π. Σκουρλέτης νέος γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Με 126 ψήφους εξελέγη νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης, τον οποίο είχε προτείνει, νωρίτερα, κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συνολικά ψηφίσαν 144 μέλη της ΚΕ του κόμματος και υπήρξαν 18 λευκά ψηφοδέλτια.

Μετά την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη ανοίγει ο δρόμος και για τον ανασχηματισμό που είναι πιθανόν και πραγματοποιηθεί ακόμα και αύριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του, υπογράμμισε, ότι η έξοδος από το μνημόνιο αποτελεί ιστορικό σταθμό και δεν είναι το τέλος, όπως είπε, αλλά η αφετηρία της νέας προσπάθειας.

Προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν, όπως τόνισε, σύντομα και έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού, για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, καθώς και για επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο.

«Θα μπορούσαμε να μείνουμε στη γωνιά μας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα όμως, είναι αν επιλέγαμε να στρέψουμε την πλάτη στον λαό θα ξηλώναμε την αξία της αριστεράς, η οποία δεν έλειψε ποτέ από τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας. Την έγραφε πάντα σε χρόνο ενεστώτα». «Η αριστερά μία μεγάλη υπόθεση στον τόπο μας. Δε κρύφτηκε ποτέ στην μάχη. Είναι σάρκα από τις σάρκες του λαού μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύω ότι το κόμμα μας χρειάζεται μια ακόμη ώθηση, ένα ακόμη παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αφοσίωσης» και πως τα μέλη χρειάζονται ένα ισχυρό μήνυμα, «ότι το κόμμα για μας είναι προτεραιότητα, τόνισε σε άλλο σημείο.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «η γραμμή του εθνικισμού, της συνομωσιολογίας, της απομόνωσης, δεν είναι τίποτα άλλο από μια γραμμή εθνικής ήττας που μετατρέπει την Ελλάδα σε μια φοβική και ανυπόληπτη δύναμη».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ κάνοντας λόγο για παραλήρημα εδώ και δύο χρόνια μιας ακροδεξιάς κυνικής και αδίστακτης αξιωματικής αντιπολίτευσης που με μοναδικό όπλο τον μηχανισμό του ψέματος και της προπαγάνδας προσπαθεί με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις εθνικές εκλογές μητέρα των μαχών που θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, το Φθινόπωρο του 2019.

Ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε, ότι ο πήχης είναι τώρα πιο ψηλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κοινωνία και οι εργαζόμενοι έχουν απαιτήσεις. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για ένα μείγμα πολιτικής με πιο σαφές το κοινωνικό πρόσημο.

Ακόμη, τόνισε τον διακριτό ρόλο του κόμματος που το καθιστά τον αναγκαίο κρίκο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία.

Ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για “σαφές μέτωπο στο” Μνημόνιο” του κ. Μητσοτάκη που, όπως είπε χαρακτηριστικά, “δεν ήθελε να βγούμε και τώρα που βγήκαμε ζητά να ξαναμπούμε” . Υπογράμμισε εξάλλου ότι τώρα ανοίγει η δυνατότητα να ακυρώσουμε και πολύ κακές πτυχές της διαπραγμάτευσης.

Ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι η απασχόληση πρέπει να είναι κεντρική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, εξήρε τη δήλωση του πρωθυπουργού για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους και σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του κόμματος.
Παράλληλα άσκησε κριτική στον κυβερνητισμό λέγοντας ότι “απονευρώνει ιδεολογικοπολιτικά το κόμμα”.

Τάχθηκε κατά των “μανιχαϊστικών αντιλήψεων για την πολιτική”, λέγοντας χαρακτηριστικά “όχι εμείς οι καλοί, οι άλλοι οι κακοί”. Τάχθηκε κατά της “παλινδρομησης σε αντιλήψεις εμείς είμαστε οι μόνοι συνεπείς”, αλλά και της σύνδεσης της “αναγκαίας λαϊκότητας με τον λαϊκισμό” .

Τόνισε τέλος ότι η νέα πορεία πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο δημοκρατία – συλλογικότητα – αξιοκρατία, σημειώνοντας ότι “πάσχουμε και από τα τρία στο κόμμα”.

Ο Γιάννης Μπαλάφας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συγκρότηση ψηφοδελτίων νίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές ζητώντας να μην επαναληφθούν αυτά που έγιναν το 2014 στο όνομα της καθαρότητας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι πάσχουμε στη δουλειά του “μυρμηγκιού”.

Η Θεανώ Φωτίου υπογράμμισε ότι έχουμε “λίγο και ακριβό χρόνο μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε το πρόσωπο της Αριστεράς με έργα που οι πολίτες θα δουν στη ζωή και στη τσέπη τους”, ενώ σημείωσε “το παράδοξο το κόμμα να είναι πιο απογοητευμένο και αμήχανο από την κοινωνία”.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα