back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Ο θάνατος του Τζον Μακέιν αναδεικνύεται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι εφημερίδες, τα τηλεοπτικά δίκτυα και τα περιοδικά, πέραν των βιογραφικών στοιχείων του εκλιπόντος γερουσιαστή και statesman Τζον Μακέιν, αναφέρονται στη συμβολή του στην πολιτική με την ακέραιη και ανεξάρτητη γνώμη του.

Το περιοδικό Politico σε κύριο άρθρο του αναφέρει πως η «ριζοσπαστική ειλικρίνεια του Τζον Μακέιν, μαζί με την ικανότητα του για αυστηρή αυτοαξιολόγηση από πλεονέκτημα μετατράπηκε στον μοιραίο παράγοντα της ήττας του στις προεδρικές εκλογές» με αντίπαλο τον Μπαράκ Ομπάμα.
Στην πρώτη σελίδα του περιοδικού, φιλοξενούνται επίσης δύο άρθρα. Το πρώτο αναφέρεται στις δηλώσεις του γερουσιαστή Φλέικ, σύμφωνα με τις οποίες πιθανή απόλυση του υπουργού Δικαιοσύνης από τον Τραμπ, να αποδειχθεί το μοιραίο και ολέθριο λάθος του αμερικανικού προέδρου, αφού έτσι θα αποδειχθεί στα μάτια της κοινής γνώμης ότι ο πρόεδρος φοβάται την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Το δεύτερο άρθρο αναφέρεται στις αλλαγές που υιοθέτησε το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ ως προς τον τρόπο εκλογής αλλά και την βαρύτητα της ψήφου των επονομαζόμενων σούπερ εκλεκτόρων. Κατά τις αλλαγές αυτές οι υπερ-εκλέκτορες θα λαμβάνουν μέρος μόνο κατά την δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Η εφημερίδα Washington Post έχει ως κύριο θέμα το νέο αιματηρό επεισόδιο οπλοχρησίας στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, με τρεις νεκρούς και έντεκα τραυματίες, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε ένα τουρνουά βιντεοπαιχνιδιών. Στην ίδια σελίδα όμως η εφημερίδα αναφέρεται με εκτεταμένο ρεπορτάζ πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους ολιγάρχες τον προηγούμενο Απρίλιο, προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή όχι μόνο μέσα στην Ρωσία αλλά και έξω από αυτή, δίνοντας αφορμή στην αμερικανική πλευρά να τις επεκτείνει προετοιμάζοντας έναν ακόμη κύκλο, με στόχο τον περιορισμό των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και διπλής αξιοποίησης (στον κλάδο της πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και στην βιομηχανία γενικότερα). Σε άλλο της άρθρο η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Λένι Ντέιβιτς, πληρεξούσιου δικηγόρου του Μάικλ Κοέν, πρώην προσωπικού δικηγόρου του προέδρου Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την ασάφεια που χαρακτήριζε τις δηλώσεις του πελάτη του. Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας ότι ο Λευκός Οίκος απέρριψε κάθε αναφορά στον ηρωϊσμό του γερουσιαστή Μακέιν κατά την διάρκεια όχι μόνο της αιχμαλωσίας του στο Βιετνάμ, αλλά και γενικότερα της στάσης του στην πολιτική ζωή της χώρας, στην επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή οι αμερικανικές σημαίες στο Λευκό Οίκο να κυματίζουν μεσίστιες, ενώ αρκέστηκε να αναρτήσει ένα σύντομο συλλυπητήριο μήνυμα στο λογαριασμό του στο Twitter. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι οι συνεργάτες του Τραμπ είχαν προετοιμάσει μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας πριν από τον θάνατο του Μακέιν, το Σάββατο, με την οποία ο Λευκός Οίκος θα εξήρε τον βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ για τη θητεία του στις ένοπλες δυνάμεις και την προσφορά του στη Γερουσία.

Η Boston Globe στο πρωτοσέλιδο της έχει εκτενές ρεπορτάζ για το περιστατικό στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, ενώ παράλληλα δημοσιεύει πλούσιο υλικό αφιερωμένο στον γερουσιαστή Μακέιν. Στο πρώτο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει πως οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους ο νεότερος, αναμένεται να εκφωνήσουν το «τελευταίο αντίο» στον θανόντα γερουσιαστή κατά την επίσημη κηδεία του στο ναυτικό νεκροταφείο της Ανάπολις. Επιφανή στελέχη της εφημερίδα γράφουν για την γνωριμία τους με τον Μακέιν κατά την διάρκεια της πολυετούς θητείας του στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, ενώ ξεχωρίζει ένα άρθρο για την «κακή χημεία» μετά του εκλιπόντος και του νυν προέδρου των ΗΠΑ.

Η Wall Street Journal, έχει ως κύριο θέμα της την εριστική και κάθε άλλο παρά παραγωγική πολιτική του προέδρου Τραμπ έναντι των διεθνών οργανισμών και των συνόδων κορυφής των ηγετών του κόσμου, πράγμα που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κύκλους της ευρωπαϊκής πολιτικής, οι οποίοι τώρα περιμένουν την θετική παρέμβαση του επικεφαλής της FED, προκειμένου να δρομολογηθούν ρυθμιστικές διαδικασίες τόσο στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όσο και διεθνώς, κυρίως όμως αναζητούν προσωπικότητα που θα ηγηθεί του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στον βρετανικό Τύπο.
Η εφημερίδα Guardian αναφέρεται με επικριτική διάθεση στην απόφαση του Λευκού Οίκου να περιοριστούν οι αναφορές στο παρελθόν του Τζον Μακέιν, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την διαφορά στο ηγετικό προφίλ του εκλιπόντος γερουσιαστή από τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου. Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα φιλοξενεί ένα άρθρο για τον αρχηγό της βρετανικής αντιπολίτευσης και ηγέτη του ιστορικού Εργατικού κόμματος Τζέριμι Κόρμπιν, επισημαίνοντας την αντισημιτική του στάση και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί με το εκλογικό σώμα της Μεγάλης Βρετανίας. Η στάση του Τζέριμι Κόρμπιν απέναντι στην ειρωνεία, είναι σαν την στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον φεμινισμό, σημειώνει ο αρθρογράφος, θέλοντας να δείξει πως οι ατυχείς δηλώσεις του Κόρμπιν αντί να επουλώσουν ένα τραύμα, ρίχνουν αλάτι στην πληγή.

Η εφημερίδα Financial Times αφιερώνουν το κύριο του άρθρο τους στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις ηλεκτρονικές υποκλοπές των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων μελών των κομμάτων, μετά το σκάνδαλο με την Oxford Analytica. Αναφέρεται, επίσης η εφημερίδα στο πένθος που σκόρπισε ο θάνατος του Τζον Μακέιν στην διχασμένη από την πολιτική Τραμπ Αμερική. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο πρωτοσέλιδο της η οικονομική εφημερίδα στην συγγνώμη που ζήτησε ο Πάπας για το σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αλλά και την άρνηση των Ιρλανδών να την δεχτούν.

Η Deutsche Welle σε άρθρο της αναφέρεται στον Τζον Μακέιν ως ένα πολιτικό που είχε μαχητικό πνεύμα, αλλά και σύνεση παρόλο που ήταν στρατιωτικός, ο οποίος ήξερε να επιλέγει το μέτωπο που θα δώσει τη μάχη του, έστω κι αν οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ του. Βετεράνος του Βιετνάμ, βουλευτής το 1983, γερουσιαστής από το 1987, ο ΜακΚέιν έπρεπε να περάσει τα 70 μέχρι να του εμπιστευθούν τελικά το χρίσμα οι Ρεπουμπλικανοί. Γνώριζαν φαίνεται ότι, εκείνη την εποχή, με τους υπερσυντηρητικούς να παίρνουν τα ηνία στο κόμμα, θα ήταν ο μόνος που μπορούσε να προσελκύσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους, καθώς εξέφραζε φιλελεύθερες απόψεις σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και οι αμβλώσεις.

Αμερικανοί Νεο-Ναζί σχεδιάσουν σύμφωνα με το «Spiegel» να συγκροτήσουν παράρτημα τους στη Γερμανία. Πρόκειται για την νεοναζιστική οργάνωση «Πυρηνική Ταξιαρχία» που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ με το γερμανικό όνομα «Atomwaffen » (AWD) και στόχο να ενεργήσει «με βία ακόμη και με δολοφονίες», οπως γράφει το γερμανικό περιοδικό. Δημοσιεύει μάλιστα εσωτερικό έγγραφο της νεοναζιστικής οργάνωσης που γράφει ότι «Θα επαναφέρουμε τους άνδρες που ασκούν βία, τη βία της υψηλότερης δυνατής ποιότητας». Σύμφωνα με τους New York Times , οι υποστηρικτές της AWD στις ΗΠΑ κατηγορούνται για πέντε δολοφονίες. Τουλάχιστον ένας Γερμανός οπαδός της AWD λέγεται ότι συμμετείχε σε ένα “στρατόπεδο μίσους” στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το “Spiegel“.

Επιμέλεια: Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα