back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ώρα του ανασχηματισμού

Διαβάστε επίσης

Θέμα ωρών είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά την ολοκλήρωση -αργά χθες βράδυ- της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που επικύρωσε την αλλαγή φρουράς στην θέση του γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος με την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη.

Αρμόδιες πηγές μεταδίδουν πως, η διαδικασία του ανασχηματισμού θα πρέπει να αναμένεται ανά πάσα στιγμή με τις ανακοινώσεις να τοποθετούνται το αργότερο έως αύριο.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών, με πιθανότερο αντικαταστάτη του τον Νίκο Πάππα, μολονότι τις τελευταίες ώρες διακινούνται πληροφορίες για το ενδεχόμενο μετακίνησης της Όλγας Γεροβασίλη, ενώ πάντα υπάρχει και το σενάριο τοποθέτησης στο πρώτο τη τάξει Υπουργείο του Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη.

Κεντρική παράμετρος των κυοφορούμενων αλλαγών και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα, στην σκιά της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής.

Για τη συγκεκριμένη θέση ακουγόταν τα τελευταία 24ωρα ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος, πάντως, έχει σημαντικό έργο να ολοκληρώσει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, και αναγνωρίζεται πως η παρουσία του εκεί εκτόνωσε τις εσωκομματικές τριβές, που παρατηρήθηκαν επί του προκατόχου του, Γιάννη Μουζάλα.

Δομικές αλλαγές

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για δομικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, για επιχείρηση ανανέωσης με την γενιά των 40άρηδων σε πρώτο πλάνο, αλλά και για αμφίπλευρη διεύρυνση, προκειμένου να τεθεί κυβέρνηση και κόμμα σε διάταξη μάχης με στόχο την εκλογική αντεπίθεση.

Πληροφορίες επιμένουν πως αμετακίνητοι φέρονται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο επικεφαλής της Κίνησης “Πράττω” και αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ζήτημα της οινομασίας της πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς, αλλά και ο τσάρος της Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στον αντίποδα, την έξοδο από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι πιθανό να αντικρύσουν ο Βαγγέλης Αποστόλου και η Λυδία Κονιόρδου. Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί η τύχη του Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Κώστα Γαβρόγλου.

Νεοεισερχόμενοι στο κυβερνητικό σχήμα φέρονται σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο μέχρι πρότινος γραμματέας, Παναγιώτης Ρήγας, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγγου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χρήστος Μαντάς, ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί ο ΓΓ Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, αναμένεται, εξάλλου, και η πιθανότητα αμφίπλευρης διεύρυνσης, όπως αυτή περιγράφεται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Έντονα ακούγεται το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, πρώην Υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα σχετικά σενάρια ενισχύει και το σημερινό ραντεβού της πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας Παπακώστα με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Η αντίδραση της ΝΔ στις διαρροές

Τον επικείμενο ανασχηματισμό σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση. «Ενόψει ανασχηματισμού, ακούγεται μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τσίπρας σκέφτεται ύστερα από 3,5 χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης να δημιουργήσει, λέει, «Υπουργείο Επενδύσεων και Καινοτομίας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Θα του αντιπροτείναμε να φτιάξει στη θέση του το ΥΚΑΣΙΑ. Δηλαδή το «Υπουργείο Καταπολέμησης της Συριζαικής Ιδεοληψίας και Ανικανότητας».

Και καταλήγει με υστερόγραφο: «Μόλις χθες «σύντροφοι» συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ παρεμπόδισαν επενδυτή να επισκεφθεί τα ΕΛΠΕ έστω για να δει τους χώρους τους».

Απόστολος Χονδρόπουλος – Σπύρος Μουρελατος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα