back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Στην Γαλλία, την επόμενη ημέρα της ομιλίας του προέδρου Μακρόν προς το γαλλικό διπλωματικό σώμα, η εφημερίδα Liberation σχολιάζει ότι κατά την ομιλία του αυτή ο πρόεδρος επέδειξε την πρόθεση να κινητοποιήσει τους πρεσβευτές του Παρισιού ανά τον κόσμο, εναντίον της μονομέρειας που επιδεικνύουν οι λαϊκιστικές ηγεσίες.

Ο Πρόεδρος, γράφει η γαλλική εφημερίδα, ζήτησε από τους πρεσβευτές να εργασθούν για μια πολυμερή διεθνή συνεργασία και μια ενωμένη Ευρώπη για να αντισταθούν στην άνοδο του λαϊκισμού. «Αναδείξτε την Γαλλία ως “διεθνή διαμεσολαβητική δύναμη” μια δύναμη που δεσμεύεται να καθορίσει μια διεθνή “νέα τάξη”», είπε ο Μακρόν. Και όπως σχολιάζει η L από το βήμα του Μεγάρου των Ηλυσίων ο Μακρόν δεν υπέπεσε στο σφάλμα των μεγάλων λόγων. Η εφημερίδα θυμίζει ότι στις 29 Αυγούστου το 2017, εμπρός στο ίδιο ακροατήριο, ο τότε νεοεκλεγείς πρόεδρος είχε θέσει τις διπλωματικές προτεραιότητες της, τονίζοντας ιδιαίτερα την υπεράσπιση της πολυμέρειας και την ανοικοδόμηση μιας πιο ολοκληρωμένης και κυρίαρχης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δώδεκα μήνες αργότερα, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους υποχρεούται να αναγνωρίσει ότι ο απόηχος του μηνύματος του απέχει πολύ από αυτό που θα ήθελε. Κατανοεί οτι ο εξτρεμισμός και ο εθνικισμός έχουν ξυπνήσει και το διεθνές σύστημα της πολυμερούς συνεργασίας που ο κόσμος κληρονόμησε από τον περασμένο αιώνα αμφισβητείται από μεγάλους παίκτες και αυταρχικές δυνάμεις. «Δεν υπάρχει ζήτημα να “εγκαταλείψουμε” την πολυμερή συνεργασία», πρόσθεσε ο πρόεδρος και κάλεσε τους διπλωμάτες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους, με βάση το ρόλο του παγκόσμιου διαμεσολαβητή που αποδίδει στη Γαλλία.  «Πρέπει», είπε, «να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες με την οικοδόμηση νέων συμμαχιών».

Ο αρχηγός του κράτους επιβεβαίωσε ότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται κυρίως με την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια. Μετά από μακρά περίοδο μειώσεων η συνεισφορά της Γαλλίας θα αυξηθεί, όπως αναμενόταν, κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2019.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών του, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της G7, καθώς και η πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής στη Μεσόγειο στις αρχές του καλοκαιριού 2019 στη Μασσαλία. Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ της συνέχισης της Ένωσης για τη Μεσόγειο που ξεκίνησε ο Νικολά Σαρκοζί το 2008, ένα φιλόδοξο γαλλικό σχέδιο που όμως εξαφανίστηκε στην αναταραχή της Αραβικής Άνοιξης. Αντίθετα με τον προκάτοχό του, ο Μακρόν προτείνει να συμπεριληφθούν στη σύνοδο κορυφής “όλες οι κοινωνίες των πολιτών”, οι οποίες θα αποτελέσουν μια ευκαιρία “να μιλήσουμε για τη νεολαία, την κινητικότητα, την ενέργεια των πανεπιστημιακών ανταλλαγών”. Το έργο θα πρέπει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη μιας προεδρικής επίσκεψης “τους προσεχείς μήνες” στην Αίγυπτο.

Όσον αφορά στη G7, ο Μακρόν ζήτησε να τελειώσει «αυτό το θέατρο σκιών και διαιρέσεων που μας εξασθένησε περισσότερο από ό, τι μας έκανε να προχωρήσουμε». Με την ευκαιρία της επόμενης συνόδου κορυφής της G7 στην οποία θα προεδρεύσει η Γαλλία στο Biarritz τον Αύγουστο του 2019, ο Γάλλος πρόεδρος προτείνει να “ανανεωθεί ο θεσμός και οι φιλοδοξίες του”.

Τέλος, ίσως το πλέον σημαντικό σημείο της ομιλία του ήταν η ρητή δέσμευσή του να εργασθεί για την επικράτηση των ευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων κατά του λαϊκισμού στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να διαιτητεύσει στη σύγκρουση μεταξύ των εθνικιστών και αυτών πιστεύουν στη δυνατότητα “οικοδόμησης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας”. “Με βαρύτητα” -και “ταπεινότητα”- αναγνώρισε ότι αυτός ο αγώνας θα ήταν “μακρύς και δύσκολος”. Μετά την επίσκεψή του σε περισσότερες από τις μισές από τις 27 χώρες της ΕΕ κατά το πρώτο έτος της θητείας -ξεκινά σήμερα μια νεα ευρωπαϊκή περιοδεία σε Φιλανδία, Δανία και Λουξεμβούργο με το μήνυμα ότι η «η Ευρώπη δεν οικοδομείται μόνο στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή στο Βερολίνο: θεμελιώνεται στην ακούραστη διάχυση των ιδεών και των έργων», κατέληξε.

Όσον αφορά στο Brexit ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η διατήρηση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο σημαντική από τη σφυρηλάτηση μιας στενής σχέσης με τη μετά-Brexit Βρετανία.

«Η Γαλλία θέλει να διατηρήσει μια ισχυρή, ειδική σχέση με το Λονδίνο αλλά όχι αν το κόστος είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας. Το Brexit, είπε ο Μακρόν, «είναι επιλογή ενός κυρίαρχου κράτους, την οποία πρέπει να σεβαστούμε, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εις βάρος της ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Politico

Κορυφαίο θέμα στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα η όλο και μεγαλύτερη ανησυχία των ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- πρωτευουσών για την αλματώδη αύξηση της περιοδικής ενοικίασης μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Στο Παρίσι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και οι δημοτικές αρχές ανακοινώνουν αυτές τις ώρες πρόστιμα ρεκόρ για τους ιδιοκτήτες ακίνητων που τα ενοικιάζουν μέσω της πλατφόρμας για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα παραβιάζοντας το όριο των 120 διανυκτερεύσεων. Στο νομοθετικό επίπεδο η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα καθιστά την ίδια την εταιρεία Airbnb υπεύθυνη για χιλιάδες μη καταχωρημένες στην εφορία ενοικιάσεις μεσώ του ιστότόπου της. Τα μερίδια της αγοράς ενοικίασης κυρίως σε ξένους τουρίστες είναι υψηλά: η Γαλλία είναι η πιο επισκέψιμη χώρα στον κόσμο, και το Παρίσι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Airbnb παγκοσμίως.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ian Brossat, υπεύθυνος για τη στέγαση στο δημαρχείο του Παρισιού, δήλωσε ότι τα πρόστιμα για παράνομες ηλεκτρονικές ενοικιάσεις φτάνουν ήδη στα 1,38 εκατομμύρια ευρώ, για το 2017. Οι ενοικιάσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να αυξήσουν τα ενοίκια και να μετατρέψουν τις οικιστικές κοινότητες σε τουριστικές παγίδες.

Η καταστολή που εφαρμόζει η πόλη του Παρισιού συμπίπτει με τις ευρύτερες προσπάθειες να περιοριστεί η μη ρυθμιζόμενη μίσθωση από ομότιμους χρήστες. Η Βαρκελώνη ετοιμάζει μια ομάδα επιβολής του νόμου 100 ατόμων προκειμένου να εντοπίζει τους μη εγγεγραμμένους ενοικιαστές μέσω της Airbnb, ενώ το Βερολίνο, το οποίο είχε απαγορεύσει τη μη ρυθμιζόμενη μίσθωση ακινήτων για μικρό διάστημα, άνοιξε ξανά την αγορά του τον Μάρτιο με ετήσιο όριο 90 ημερών για τα βραχυπρόθεσμα ενοίκια.

Σε απάντηση προς τις διεθνείς πιέσεις η αμερικανική εταιρεία δηλώνει ότι προτίθεται να συγκεντρώνει η ίδια τον τουριστικό φόρο στις γαλλικές πόλεις, ενώ δηλώνει έτοιμη να αποσύρει από την πλατφόρμα της τους ενοικιαστές που μισθώνουν ακίνητα πάνω από 120 διανυκτερεύσεις.

El Pais

«Τα κοράκια της καθολικής εκκλησίας πετούν χαμηλά και απειλούν τη θύελλα», γράφει η ισπανική εφημερίδα σε μακροσκελές άρθρο ανάλυσης με αφορμή την επίθεση κατά του Πάπα Φραγκίσκου από τον Αρχιεπίσκοπο Κάρλο Μαρία VIGANO, ο οποίος σε 11σέλιδη επιστολή του κατηγόρησε τον Πάπα ότι καλύπτει υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς, σαν και αυτή του Καρδινάλιου της Νέας Υόρκης Τίοντορ McCarrick.

Το γεγονός αυτό -γράφει η φιλελεύθερη ισπανική εφημερίδα που πολλές φόρες έχει ασκήσει κριτική στην καθολική ορθοδοξία- είναι σύμπτωμα της κακής πέψης που συνοδεύει πάντα στο Βατικανό κάθε αλλαγή του status Quo. Η καταστροφική επίπτωση της καταγγελίας, χωρίς την αναμενόμενη σαφή απάντηση του Πάπα είναι ακόμα άγνωστη. Ωστόσο, υποδεικνύει η επίθεση αυτή, ότι στον πυρήνα της ηγεσίας του Καθολικισμού έχει κηρυχθεί ένας πόλεμος για την ηγεσία στο Βατικανό.

Ο 77χρονος Carlo Maria Viganò συγγραφέας της επιστολής, γράφει η El Pais,  έδειχνε σημάδια αστάθειας στις απόψεις και τις επιλογές του και όταν ο πάπας Βενέδικτος αποφάσισε να τον στείλουν στις ΗΠΑ ως αντιπρόσωπο του Βατικανού, το έκανε για να τον απομακρύνει από την Ιερά Έδρα.

Επόμενη ήμερα των δηλώσεων τις οποίες έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος επιστρέφοντας από ένα πολύ δύσκολο ταξίδι στην Ιρλανδία. Κορυφαίο ζήτημα στον ευρωπαϊκό Τύπο αναδείχθηκε η δήλωση του Πάπα ότι οι γονείς που διαπιστώνουν ότι το παιδί του προσανατολίζεται στην επιλογή της ομοφυλοφιλίας θα πρέπει να προσφύγουν στην ψυχιατρική. Αργά χθες το βράδυ το Βατικανό απόσυρε της δήλωση αυτή από το επίσημο κείμενο των δηλώσεων που προκάλεσαν αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για παράδειγμα διαβάζουμε στην γαλλική Le Monde ότι η υπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για ζητήματα ισότητας Μarlène Schiappa, δήλωσε ότι κατανοεί όλους όσους νιώθουν στιγματισμένοι από τέτοιες ερμηνείες και σχόλια.

Αργά χθες το βράδυ η υπηρεσία Τύπου της Αγίας Έδρας απέσυρε την επίμαχη δήλωση θέλοντας όπως ανακοίνωσε να διατηρίσει την πιστότητα της παπικής ρήσης που με την λήξη ψυχιατρικής δεν εννόησε τα ψυχιατρικού χαρακτήρα προβλήματα αλλά την ψυχολογία.

New York Times

Ο Τραμπ αναθεώρησε την NAFTA, δηλώνει όμως έτοιμος να διώξει τον Καναδά από την τριμερή συμφωνία εμπορίου.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αμέσως μετά την προκαταρκτική συμφωνία με το Μεξικό, για την αναθεώρηση βασικών τμήματων της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών.

Προκαλώντας την ανησυχία του Καναδά , ο κ. Τραμπ, γράφουν οι NYT προήγαγε την προκαταρκτική συμφωνία με το Μεξικό ως συμφωνία που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη ΝAFTA και απείλησε να πλήξει τον Καναδά με αυξημένα τιμολόγια πώλησης αμερικανικών αυτοκινήτων εάν δεν “διαπραγματευόταν δίκαια”.

Και συμπληρώνει η αμερικανική εφημερίδα, ότι ενώ ο πρόεδρος Tραμπ προσπαθεί να αλλάξει το όνομα, η συμφωνία που επετεύχθη με το Μεξικό είναι απλά μια αναθεωρημένη NAFTA ενώ πυρήνας του εμπορικού συμφώνου -ο οποίος επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να λειτουργούν στο Μεξικό και τον Καναδά χωρίς τιμολόγια- παραμένει άθικτη.

Ο Tραμπ αποκαλεί λανθασμένα το προκαταρκτικό σύμφωνο μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού «Ίσως η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία ποτέ». Είναι πρόωρο να θεωρήσουμε τη διμερή συμφωνία ως μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Ο Καναδάς, η τρίτη χώρα που συμμετείχε στη Ναύτα το 1993, δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τις αλλαγές. Το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εγκρίνει τις αλλαγές προτού τεθεί σε ισχύ η εμπορική συμφωνία.

Ακόμα και αν τελικά το Μεξικό, συμπληρώνουν οι NYT, συμφώνησε και το Κογκρέσο ενέκρινε τη συμφωνία των δύο χωρών, θα ήταν εξ ορισμού μικρότερη από τη ΝAFTA, μια συμφωνία τριών χωρών. Το 2017, το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού ανήλθε σε 615,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες. Την ίδια χρονιά, το εμπόριο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά ήταν περίπου 57 δισεκατομμύρια περισσότερα, στα 673,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από την διάψευση των δηλώσεων για την προκαταρκτική συμφωνία με το Μεξικό, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται και υπό την πίεση των αποκαλύψεων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε το τραγικό γεγονός του θανάτου του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

«Υπό πίεση ο Τραμπ αναγκάζεται να επιδείξει σεβασμό στον Μακέιν», είναι ο τίτλος της Washington Post, που σημειώνει ότι ο Τραμπ τελικά εξέδωσε διακήρυξη επαίνων για τον κ. Μακέιν το απόγευμα της Δευτέρας, δύο μέρες μετά το θάνατο του γερουσιαστή, και διέταξε τη σημαία μεσίστια στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Αμερικανός τύπος χωρίς εξαίρεση δημοσιεύει την αποχαιρετιστήρια επιστολή του ίδιου του Γερουσιαστή , ο οποίος έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 81 ετών.

«Εμείς οι Αμερικανοί αποδυναμώνουμε το μεγαλείο μας όταν μπερδεύουμε τον πατριωτισμό μας με φυλετικές αντιπαλότητες που έχουν γεννήσει μνησικακίες, μίσος και βία σε κάθε γωνιά του πλανήτη». Το αποδυναμώνουμε όταν κρυβόμαστε πίσω από τείχη, αντί να τα γκρεμίζουμε. Μην απελπίζεστε από τις σημερινές δυσκολίες. Ποτέ δεν κρυβόμαστε από την Ιστορία. Τη γράφουμε την Ιστορία».

Στην κηδεία του Μακέιν που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή, σε κοιμητήριο της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, οριστικοποιήθηκε ότι δεν θα παραστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Handelsblatt επιχειρεί να αποδομήσει το αφήγημα του έλληνα πρωθυπουργού για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ κάνει λόγο για «επίπονη επιστροφή στις κεφαλαιαγορές» και σχολιάζει: «Ο Αλέξης Τσίπρας γιορτάζει το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας ως “λύτρωση”. Η χώρα θα πρέπει όμως να περιμένει ακόμη μέχρι να λάβει άφεση αμαρτιών από τις κεφαλαιαγορές».

Ο ανταποκριτής της HB στην Αθήνα σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πορευθεί προς το παρόν με τα χρήματα του δημοσιονομικού αποθέματος. «Διότι η χώρα είναι ακόμη αρκετά μακριά από την προσδοκώμενη επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Τη Δευτέρα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε στο 4,19%. Συγκριτικά: Το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας αποδίδει 1,83% στους επενδυτές, το ισπανικό 1,42%. Μεταξύ των πέντε κρατών της ευρωζώνης που υπήχθησαν από το 2010 σε προγράμματα στήριξης, η Ελλάδα παραμένει ακόμη ειδική περίπτωση. Η χώρα έμεινε στον μηχανισμό διάσωσης πάνω από οκτώ χρόνια ενώ οι υπόλοιπες χώρες το πολύ τρία. Η ελληνική διάσωση απορρόφησε περισσότερα κεφάλαια από ό,τι το σύνολο των προγραμμάτων των υπόλοιπων χωρών μαζί. Και κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν έχει υψηλότερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ», επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα.

H ΗB παραθέτει παραδείγματα άλλων χωρών του ευρώ που είχαν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές για να καταδείξει ότι ο δρόμος για της επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ακόμη μακρύς: «Η Κύπρος ολοκλήρωσε πρόωρα το πρόγραμμά της το 2016, ακόμη όμως βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών που τα ομόλογά τους αξιολογούνται ως σκουπίδια. Η Πορτογαλία μπόρεσε να βγει με το 2014 από τον μηχανισμό διάσωσης, χρειάστηκε να περιμένει όμως μέχρι το 2017 για να επιστρέψει στην “επενδυτική βαθμίδα”. Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν στην τελευταία στρατηγική τους ανάλυση για την παγκόσμια οικονομική εξέλιξη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει το συντομότερο σε τέσσερα χρόνια το στάτους της επενδυτικής βαθμίδας».

Ο γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι η Ελλάδα «θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με δοκιμαστική έκδοση ομολόγων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για διαρκή επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές. Το αν θα επιτευχθεί αυτό εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, που η Αθήνα αδυνατεί να επηρεάσει, αλλά και από τη μελλοντική πολιτική της κυβέρνησης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα