back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή τύπο

Διαβάστε επίσης

Με τη γερμανική κυβέρνηση να ανησυχεί έντονα για την σταθερότητα του τουρκικού χρηματοπιστωτικού συστήματος κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε τα χθεσινά σενάρια περί παροχής χρηματοδοτικής στήριξης στην Άγκυρα, με στόχο την αντιμετώπιση της συναλλαγματικής κρίσης.

Το νέο πλήγμα που επέφερε στην Τουρκία η υποβάθμιση από τον Moody’s είκοσι τουρκικών τραπεζών, έκρουσε ακόμη πιο δυνατά τον κώδωνας του κινδύνου και στο Βερολίνο για τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου της Τουρκίας όσο και για το κρατικό αξιόχρεο, η απόδοση του οποίου κυμαίνεται στο 20%.

Η νομισματική κρίση στην Τουρκία εγείρει έναν νέο, επιπρόσθετο εξωτερικό κίνδυνο για την οικονομία της Γερμανίας, πολύ περισσότερο διότι προστίθεται στις διενέξεις με τις ΗΠΑ.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της οποίας είναι η ΕΕ και οι τράπεζες της είναι εκτεθειμένες στο τουρκικό χρέος γι’ αυτό και η προσοχή του Βερολίνου βρίσκεται συγκεντρωμένη στην Άγκυρα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την Handelsblatt ένας από τους λόγους της έντασης μεταξύ των δυο χωρών είναι και ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός Τούρκων επικριτών του καθεστώτος Ερντογάν που καταφεύγουν στην Ελλάδα αναζητώντας καταφύγιο λόγω της τεταμένης πολιτικής κατάστασης στην πατρίδα τους.

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ μιλά «χιλιάδες Τούρκοι υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα» και «έρχονται συχνά με παράνομο τρόπο». Ο Γερμανός ανταποκριτής αναφέρεται στην περίπτωση της Λεϊλά Μπιρλίκ, πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που «ήρθε (σ.σ. προ ημερών) στην Ελλάδα διασχίζοντας τον Έβρο».

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα διαπιστώνει ότι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Άγκυρα αποκλιμάκωσε μόνον προσωρινά τις διμερείς εντάσεις. «Τώρα υπάρχουν νέες εντάσεις». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών φαίνεται να δείχνει ότι Τούρκοι που αναζητούν άσυλο μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα». Αυτό, όπως επισημαίνεται, «αντικατοπτρίζεται ήδη στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων: Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου 3.189 τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα – και η τάση είναι ανοδική».

Ορμπάν – Σαλβίνι έβαλαν τη βάση για τον συνασπισμό των λαϊκιστικών – εθνικιστικών δυνάμεων

Είχε όλες τις προϋποθέσεις για να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Ο λόγος βεβαίως για τη χθεσινή υποδοχή στο Μιλάνο του Ούγγρου εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν από τον Ιταλό υπουργς Εσωτερικών και γραμματέας της ακροδεξιάς Λέγκας Ματτέο Σαλβίνι.

Όπως το θέτει και η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico «ο δάσκαλος του λαϊκισμού στην ΕΕ επισκέφθηκε τον καλύτερο μαθητή του» …. μάλιστα ήταν τέτοια η αγωνία του Σαλβίνι να τον υποδεχθεί, που διέκοψε τις διακοπές του.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να διαπιστώσουν την απόλυτη ταύτιση στις ακραίες απόψεις τους. Στο μεταναστευτικό και στην αλλαγή των θεσμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνάντηση αυτή γράφει το Politico υπογραμμίζει ένα επικείμενο πρόβλημα στην ΕΕ.

Την σύμπραξη των λαϊκιστών και ακροδεξιών εθνικιστής ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών στις 27 Μαίου του 2019. Μόλις το περασμένο Ιούνιο ο Σαλβίνι έκανε λόγο για την «ένωση πρωταθλημάτων» και την ενοποίηση των Ευρωπαίων εθνικιστών υπό την ίδια ομπρέλα. Αυτό συζητήθηκε στο Μιλάνο.

Οι συνομιλίες των δυο αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και για τον εταίρο του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού, το Κίνημα 5 Αστέρων, ο ηγέτης του οποίου Ντι Μαίο έσπευσε να δηλώσει ότι διαφωνεί με την πολιτική του Ούγγρου εθνικιστή ηγέτη, ότι το κόμμα του δεν έχει καμμένα σχέση με το Fidesz και ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που δεν έχουν θεσμικό κυβερνητικό χαρακτήρα.

Η συνάντηση είναι σημαντική και για τον Ορμπάν. Είναι η πρώτη του μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα και πραγματοποιείται πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντίπαλο δέος των Ορμπάν και Σαλβίνι είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Πέραν του ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην συσπείρωση των ευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων κατά του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας ενόψει του ευρωεκλογών οι Ορμπάν και Σαλβίνι έδειξαν τον ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων ως τον βασικό αντίπαλό τους.

«Ζητάμε την συνεργασία της Γαλλίας και των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Ζητάμε από τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος είναι στο χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας από την εκλογή του, να ανοίξει το ιταλογαλλικό συνοριακό πέρασμα του Βεντιμίλια. Χάρη και στην στάση μας, πάντως, στην Μεσόγειο, πλέον, δεν υπάρχουν πλοία των ΜΚΟ», τόνισε ο Σαλβίνι.

«Υπάρχουν δυο θέσεις: η μια, του Μακρόν, θέλει να πετύχει την κατάρρευση του ΕΛΚ και στηρίζει την παράνομη μετανάστευση. Η άλλη θέση είναι η δική μας, που θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη αυτή μετανάστευση», τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης, ο οποίος, πάντως, «ενημέρωσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την σημερινή του συνάντηση».

Κάνοντας σχόλιο για τις προσεχείς ευρωεκλογές, ο Ιταλός υπουργός κατέστησε σαφές ότι ο στόχος είναι μια εκλογική συμμαχία χωρίς τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά, μια εκλογική συμμαχία που θα ενώσει διαφορετικές δυναμικές με έναν κοινό σκοπό. Βασικό στοιχείο αυτής της συμμαχίας θα είναι η αντιμεταναστευτική – αντιπροσφυγική πολιτική. Ο Ορμπάν δήλωσε απόλυτος γνώστης του ζητήματος λέγοντας «η Ουγγαρία απέδειξε πως η μετανάστευση δια της χερσαίας οδού μπορεί να σταματήσει ….Πρέπει να βοηθάμε όποιον έχει προβλήματα στην χώρα του, αλλά όχι να φέρνουμε τα προβλήματα στην δική μας» . Πρόσθεσε δε ότι «ο Σαλβίνι αποδεικνύει ότι η μετανάστευση μπορεί να μπλοκαριστεί και στην θάλασσα» και ότι «από την επιτυχία της προσπάθειάς του, εξαρτάται η ασφάλεια της Ευρώπης».

Δεν έλειψαν βεβαίως οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις. Σύμφωνα με τον Όρμπαν, αν ο Σαλβίνι μιλούσε ουγγρικά και έθετε υποψηφιότητα, «θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές και να κυβερνήσει την χώρα του».

Εννιά μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές οι Ιταλοί ακροδεξιοί εθνικιστές συνασπίζονται με τους ομοϊδεάτες τους στην ανατολική Ευρώπη, ενώ στην άλλη πλευρά επιχειρείται η σύμπηξη ενός μετώπου των μεταρρυθμιστικών ευρωπικών δυνάμεων με επικεφαλής τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

Το διατύπωσε με σαφήνεια και ο ίδιος στην προχθεσινή ομιλία του προς το γαλλικό διπλωματικό και δεσμεύθηκε αν αποτελέσει ο ίδιος και η Γαλλία την επιδιαιτητική δύναμη που θα οδηγήσει την μεταρρυθμιστική ΕΕ προς τις εκλογές.

Δυστυχώς, για τον κ. Μακρόν, την ίδια ακριβός ώρα που επαναδιατύπωνε την ευρωπαϊκή ατζέντα του ένας από τους κορυφαίους υπουργούς του, ο Υπουργός αρμόδιος για το περιβάλλον και την οικολογική μετάβαση ο Νικολά Υλό αποφάσιζε την παραίτηση του από την κυβέρνηση.

Ήταν ηλεκτροσόκ για τον γαλλικό πολιτικό σκηνικό σχολιάζει σΉμερα η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Τώρα απομόνωση του Εμμανουέλ Μακρόν στην ΕΕ μεγαλώνει. Η κριτική του υπουργού του ότι έμεινε απολύτος μόνος του στην προσπάθεια να διαχειρισθεί το κορυφαίο θέμα των μεταρρυθμίσεων για το περιβάλλον δεν θα βοηθήσει τον Γάλλο πρόεδρο να σχηματίσει ευρεία συμμαχία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους». Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχασε περισσότερο από έναν δημοφιλή υπουργό την Τρίτη – έχασε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του για επιτυχία στις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Υλό αντιπροσώπευε την βασική θέση της ατζέντας Μακρόν “ούτε δεξιά ούτε αριστερά”, και η αιφνίδια όσο και δραματική αποχώρηση του αφήνει ευάλωτο τον Πρόεδρο σε επίθεση από όλες τις πλευρές. Θυμηθείτε ότι ο Mακρόν, ο οποίος φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο, ανέδειξε την προστασία του περιβάλλοντος στην δεύτερη θέση των πρωτεραιότητων του.

Ο δημοφιλής Υλό δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η παραίτηση του περιπλέκει την πρωτοβουλία του Mακρόν να συγκεντρώσει μια πανευρωπαϊκή λίστα για τον αγώνα της ΕΕ το 2019. Το En Marche έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής μόνο μια συμμαχία με το ισπανικό κεντρώο φιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos. Άλλοι δυνητικοί σύμμαχοι, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, θέτουν το περιβάλλον μεταξύ των προτεραιοτήτων της πολιτικής τους.

Μέρκελ: Οι ταράχες μίσους δεν έχουν σχέση με το συνταγματικό κράτος της Γερμανίας

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Γαλλία η βασική σύμμαχος του Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, δίνει διαρκείς μάχες τακτικής με την ακραία πτέρυγα της Χριστιανοδημοκρατίας και τους Χριστιανοκοινωνιστές. Στον γερμανικό πολιτικό γρίφο έρχονται να προστεθούν οι πρωτοφανείς ταραχές που προκαλούν επί τρεις συνεχόμενες ημέρες και νύχτες οι ακροδεξιοί και νεοναζί στην Σαξονία με επίκεντρο της πόλη του Κέμνιτζ.

Η δολοφονία ενός 35χρονου άνδρα ήταν η θρυαλλίδα για την ρατσιστική διαδήλωση ακροδεξιών με τη συμμετοχή του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και τους ρατσιστικού Pegida. Μετά την Κυριακή ακολούθησε η Δευτέρα και χθες Τρίτη είχαμε και νέες ταραχές κατά τις οποίες νεοναζί συγκρούσθηκαν με αντί-διαδηλωτές από αριστερές και φιλομεταναστευτικές οργανώσεις.

Ο Guardian μας θυμίζει ότι η πόλη Κεμνιτζ είναι μία από τις βάσεις του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που διαθέτει σχεδόν το 25% των δημοτικών ψήφων ενώ η Σαξωνία ετοιμάζεται για την εκλογική αναμέτρηση της Άνοιξης του 2019

Για να αντιμετωπισθούν οι ταραχές εστάλησαν ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας από το Βερολίνο. Όπως γράφει ο Guardian στους δρόμους της πόλης όλες τις προηγούμενες ημέρες εξελίσσονταν πρωτοφανείς σκηνές με τους ομάδες να κυνηγούν μαζικά ξένους περιγράφοντας μια κατάσταση που θυμίζει εμφύλιο πόλεμο και ναζιστικά πογκρόμ.

Τις ταραχές καταδίκασε με σαφήνεια ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου και στην συνέχεια χθες η ίδια η Μέρκελ με δηλώσεις της προς τους δημοσιογραφους . «Αυτό που είδαμε είναι κάτι που δεν έχει θέση σε μια συνταγματική δημοκρατία» είπε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «τέθηκαν υπόψιν της βιντεοσκοπημένες καταγραφές (ανθρώπων) που κυνηγούν άλλους. Πρόκειται για ταραχές μίσους στους δρόμους και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το συνταγματικό κράτος της Γερμανικής Ομοσπονδία», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα