back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε το κυνήγι για τα φοιτητικά σπίτια – Ενοίκια «φωτιά» στα διαθέσιμα

Διαβάστε επίσης

Είδος προς… εξαφάνιση τείνουν να γίνουν τα οικονομικά σπίτια για τους φοιτητές, μόλις δυο μέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο  οδοιπορικό του Αθήνα 9.84 σε Ζωγράφου, Κουκάκι, Κολωνάκι, όπου παραδοσιακά κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, οι φοιτητές αναζητούν διαμερίσματα, αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι οι επιλογές για μίσθωση έχουν λιγοστέψει.

«Φωτιά» στα ενοίκια λένε οι φοιτητές

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα ενοίκια είναι υψηλότερα κατά 2 με 3% από τον προηγούμενο χρόνο, στις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη. Σε άλλες περιοχές τα ενοίκια παραμένουν σχετικά αμετάβλητα, ωστόσο τα προς ενοικίαση διαμερίσματα είναι μεγαλύτερης επιφάνειας και άρα ακριβά για τον φοιτητικό προϋπολογισμό.

Αντίθετα, σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου δεσπόζει το φαινόμενο Airbnb, τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λιγοστά. Ειδικότερα, σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως, για παράδειγμα, το Κουκάκι ή ακόμη και η Καλλιθέα, η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη αισθητά, επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα κρατούν για να τα μισθώσουν μέσω Airbnb.

Αυτό αυξάνει τα ενοίκια από 5% έως και 10% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, υποχρεώνοντας αρκετούς φοιτητές να κινηθούν σε εναλλακτικές περιοχές του κέντρου, όπως ο Νέος Κόσμος, τα Εξάρχεια, η Κυψέλη και οι Αμπελόκηποι, όπου οι τιμές δεν καταγράφουν ανοδικές τάσεις.

[su_slider source=”media: 19641,19642,19639″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

Μέχρι και 450 ευρώ για μια γκαρσονιέρα

Στην περιοχή του Ζωγράφου έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα η αναζήτηση για ενοικιαζόμενα σπίτια από φοιτητές. Η έρευνα για σπίτια είναι σαν να ψάχνεις …ψύλλους στα άχυρα, καθώς τα ενοικιαστήρια είναι ελάχιστα.

Φοιτητές τόνισαν στον Αθήνα 9.84 ότι τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα να καταγράφεται «έκρηξη» τιμών με διαμερίσματα τύπου γκαρσονιέρας κοντά στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου να φτάνει μέχρι και τα 400-450 ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα, φοιτητές που έψαχναν σήμερα σε Κουκάκι, Κολωνάκι και άλλες περιοχές του κέντρου δήλωναν απογοητευμένοι από τη συγκεκριμένη κατάσταση, τονίζοντας ότι το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης σπιτιών, έχει μειώσει αισθητά τις επιλογές τους, ενώ διαπιστώνουν «ραγδαία αύξηση των ενοικίων στα ελάχιστα διαθέσιμα σπίτια».

Επίσης προσθέτουν ότι «τα μισθώματα ποικίλλουν, ανάλογα με τη θέση του ακινήτου, σε σχέση με τη σχολή του νέου φοιτητή και την απόσταση από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Παράλληλα, ιδιοκτήτης περιπτέρου, που βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στο Κουκάκι, τον πεζόδρομο της Δράκου, είπε στον Αθήνα 9.84 ότι τα τελευταία 24ωρα, γονείς και φοιτητές ζητούν από τον ίδιο πληροφορίες για διαθέσιμα διαμερίσματα, καθώς στην περιοχή έχουν εξαφανισθεί εδώ και μέρες σχεδόν όλα τα ενοικιαστήρια από τις κολώνες και τις στάσεις λεωφορείων.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα