back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή τύπο

Διαβάστε επίσης

«Το αδύνατο μάθημα της ελληνικής κρίσης» είναι ο τίτλος στο εκδοτικό σημείωμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde με το οποίο η εφημερίδα επιχειρεί μια τελική αποτίμηση της ελληνικής δημοσιονομικής περιπέτειας.

«Μετά από οκτώ χρόνια χρηματοπιστωτικής εποπτείας, η χώρα έχει επανακτήσει την αυτονομία της. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει στόχους που την καταδικάζουν, στην πραγματικότητα, σε παρατεταμένη λιτότητα».

Σε πενήντα χρόνια, γράφει η γαλλική εφημερίδα όταν οι ιστορικοί εξετάζουν το τέλος του τρίτου σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας, μπορεί να το διαβάσουν ως το τελευταίο κεφάλαιο που κλείνει μια άνευ προηγουμένου κρίση. Ή, αντίθετα, ως μια άλλη τραγική φάρσα, που απεικονίζει την τύφλωση μιας Ευρωζώνης που είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει το μέτρο των δικών της πληγών. Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη νέα αυτονομία της Αθήνας, και πάλι ελεύθερη να χρηματοδοτηθεί στις αγορές μετά από οκτώ χρόνια χρηματοπιστωτικής εποπτείας. Την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την έναρξη μιας “νέας εποχής”.

Λίγοι Έλληνες θέλουν να γιορτάσουν. Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε την σειρά των μεγεθών που απεικονίζουν την την απελπισία τους;

Παρά τα τρία σχέδια βοήθειας, ο δανεισμός φθάνει σε ύψος289 δισ. ευρώ Ευρώ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 25% η ανεργία εξακολουθεί να είναι κοντά στο 20% και περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2009.

Παρά την αναδιάρθρωση, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να φθάνει στο 180% του ΑΕΠ ενώ η Αθήνα, η οποία θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση, συμφώνησε με τους πιστωτές της να επιτύχουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Όλα αυτά θα συμβούν, σημειώνει ο Monde, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της πέραν του 2032. Όμως, καταλήγει η εφημερίδα «κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν τολμά να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει αυτούς τους στόχους, καταδικάζοντας την στην παρατεταμένη λιτότητα. Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του χρέους του. Τι παιχνίδι παίζουν οι Ευρωπαίοι; Φαντάζουν πραγματικά ότι μια θαυμαστή αύξηση της ανάπτυξης θα πλημμυρίσει την Αθήνα με νέα φορολογικά έσοδα τα επόμενα δέκα χρόνια; Ή απλώς απωθούν το πρόβλημα, χωρίς να το διευθετήσουν».

Bloomberg

Στην Αθήνα βρίσκεται σημεία ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Γιένς Βάιντμαν και η έλευση του συμπίπτει με το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg η κούρσα για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει έναν νέο επικεφαλής, τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λιικάνεν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η υποψηφιότητα του Γιένς Βάιντμαν να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι έχει χάσει έδαφος μετά τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μπορεί να επιδιώξει μία κορυφαία πολιτική θέση στην ΕΕ για τη χώρα της παρά να προωθήσει τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ για την προεδρία της ΕΚΤ.

Αυτός που έχει το προβάδισμα τώρα είναι ο Λιικάνεν, αν και ο ανταγωνισμός είναι στενός, με τον διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και τον ομόλογό του Ιρλανδό Φίλιπ Λέιν, να ακολουθούν από κοντά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η οκταετής θητεία του Ντράγκι, που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2019, χαρακτηρίσθηκε από τα χωρίς προηγούμενο μέτρα νομισματικής πολιτικής και την καθοριστική δέσμευσή του να κάνει “ότι χρειασθεί” για να διατηρηθεί το ευρώ. Ο διάδοχος του Ιταλού θα παραλάβει ένα σχέδιο για τη σταδιακή απόσυρση της νομισματικής στήριξης και διαμόρφωση εκ νέου των “μαξιλαριών” πριν από την επόμενη ύφεση. Ο διορισμός του νέου επικεφαλής της ΕΚΤ θα αποτελέσει μέρος μίας διαπραγμάτευσης των κυβερνήσεων για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, που θα εστιάσει στην εθνικότητα και το φύλο καθώς και την εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις.

Ο 67χρονος Λιικάνεν, που αποχώρησε τον Ιούλιο από τη θέση του επικεφαλής της φιλανδικής κεντρικής τράπεζας Το 2012, στο απόγειο της κρίσης χρέους, προήδρευσε μίας ομάδας ειδικών που κατάρτισαν ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού τομέα της ΕΕ, το οποίο εφαρμόσθηκε μόνο μερικά. Διετέλεσε Επίτροπος της ΕΕ, υπουργός Οικονομικών και γενικός γραμματέα του SDP.

Σύμφωνα με το Bloomberg «ο Λιικάνεν είναι έμπιστος του Μάριο Ντράγκι και θερμός θιασώτης της ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και του συνόλου της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Ντράγκι στην πρωτοφανή στήριξη του ευρώ, ενώ θεωρείται μετριοπαθής και πραγματιστής».

Βεβαίως οι επιλογές της κας Μέρκελ θα αφορούν sτον συνολικό τρόπο χειρισμού της εσωκομματικών προβλημάτων στο εσωτερικό της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας. Είναι γνωστό ότι η συντηρητική πλευρά του CDU που διαφώνησε επανειλημμένως με τον ποσοτική χαλάρωση του κ Ντραγκι ευνοεί την υποψηφιότητα του Γιένς Βάιντμαν στο πλαίσιο της επιβολής μιας αυστηρής πολιτικής πολιτικής δημοσιονομικής πειραρχίας στην ΕΚΤ.

Για την ώρα την κεντρική πολιτική σκηνή στο Βερολίνο απασχολούν οι πρωτοφανείς ταραχές που προκαλούν στην Σαξονία ακροδεξιές-εθνικιστικές δυνάμεις όπως το AfD και το ρατσιστικό κίνημα Pegida. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είναι έτοιμη να παράσχει αστυνομική αρωγή στο κρατίδιο της Σαξονίας, αν της ζητηθεί, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δέχεται διακομματικές επικρίσεις για τον χειρισμό των ταραχών που ξέσπασαν κυρίως στο τρίτη μεγαλύτερου πόλη της Σαξονίας στο Χέμνιτς έπειτα από τον θανάσιμο τραυματισμό ενός άνδρα με μαχαίρι σε συμπλοκή με αλλοδαπούς.

Ο Ζεεχόφερ, ηγέτης των Βαυαρών συντηρητικών, δήλωσε πως η δημόσια ανησυχία για τον φόνο με μαχαίρι ενός Γερμανού είναι κατανοητή, προσέθεσε όμως πως στη γερμανική κοινωνία δεν γίνονται εκκλήσεις για βία ή βίαιες πράξεις. Σύμφωνα με την Deutshe Wellε ο Ζεεχόφερ δέχεται κριτική πρώτον, επειδή με τη στάση του στο μεταναστευτικό και την εμμονή του για όριο υποδοχής μεταναστών και hot spots στα σύνορα της χώρας πυροδότησε τέτοιου είδους βίαιες αντιδράσεις.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο βασικός ενδοκυβερνητικός αντίπαλος της κας Μέρκελ είναι αποδέκτης κριτικής αφορά την αποτυχία του να κινητοποιήσει τις απαραίτητες αστυνομικές δυνάμεις, παρά τις προειδοποιήσεις της υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος ότι επίκεινται συμπλοκές μεταξύ ακροδεξιών και αριστερών στο Χέμνιτς. Τις ταραχές χαρακτήρισε η καγκελάριος Μέρκελ ως γεγονότα που δεν συνάδουν με την συνταγματική τάξη της Γερμανικής Ομοσπονδίας

Για προαναγγελθέν φιάσκο κάνει λόγο ο αναλυτής της «Ντόιτσε Βέλε» Χανς Πφάιφερ. «Όλα αυτά είναι εξόχως ανησυχητικά επειδή η γερμανική ιστορία μάς διδάσκει ότι ένα οργανωμένο πλήθος μπορεί να φθάσει στα άκρα, αν καταφέρει να ενώσει την κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή της», γράφει ο Χανς Πφάιφερ.

«Η Σαξονία κατέχει», γράφει σε άλλο άρθρο ανάλυση της η DW «τα σκήπτρα στον χώρο του δεξιού εξτρεμισμού στη Γερμανία. Δεν πρόκειται για κάτι νέο αλλά για μια ιστορία με ρίζες στο παρελθόν. Από το 1991 ακροδεξιοί ασκούσαν βια στους ξένους πολιορκούσαν προσφυγικά καταλύματα, εξεδίωκαν με τη βια μετανάστες. Τα γεγονότα εκείνα κυρίως στην πόλη της Χοϊερσβέρντα έδωσαν έναυσμα για μια σειρά οργανωμένων ρατσιστικών επιθέσεων με στοχευμένη χρήση βίας»…… Σήμερα το νεοναζιστικό κόμμα που πρωταγωνίστησε σε εκείνες τις ταραχές έχει «ξεπεραστεί» από το εθνο- λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα AfD το οποίο σε ορισμένες περιοχές της Σαξονίας εκτοξεύει το ποσοστό του το 35,5%. Αλλά κι όσον αφορά στον αριθμό των επιθέσεων με ακροδεξιό υπόβαθρο η Σαξονία βρίσκεται επίσης στην κορυφή με 95 περιστατικά ακροδεξιάς βίας το 2017. Ο δεξιός εξτρεμισμός εδώ και χρόνια έχει παγιωθεί με σταθερούς ρυθμούς ανά τη Γερμανία και σύμφωνα με τον Ντάβιντ Μπέγκριχ, ειδικός σε ζητήματα που αφορούν τη μελέτη της άκρας δεξιάς, τα πρόσφατα γεγονότα έχουν τις ρίζες τους στην ανατολική Γερμανία της δεκαετίας του 90. Εκεί, όπως σημειώνει ο Γερμανός ειδικός, η άκρα δεξιά κατάφερε να εδραιωθεί, να «αναπαραχθεί» και να μεταδοθεί και στις επόμενες γενιές.

Η Βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρεται στις πληροφορίες που πολλαπλασιάζονται στην Γερμανία ότι η αδυναμία των αρχών ασφαλείας της Σαξωνίας στην αντιμετώπιση της ακροδεξιάς ρατσιστικής βίας είναι αποτέλεσμα των υπόγειων δεσμών της αστυνομίας με εξτρεμιστικούς κύκλους. Τις υποψίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενισχύει σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα η διαρροή σε ακροδεξιές ομάδες του εντάλματος σύλληψης που ταχτοποιούσε τον ύποπτο για τον θανάσιμο τραυματισμό με μαχαίρι ενος 35χρονου στο πρόσωπο ενός Ιρακινού άνδρας 22 ετών. Η διαρροή αύξησε τις εκτεταμένες υποψίες ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ της γερμανικής αστυνομίας και των ακροδεξιών ομάδων. Οι αρχές, επιβεβαίωσαν τη διαρροή του πλήρους όνοματος του υπόπτου για τη δολοφονία του 35χρονου άνδρα , δολοφονία που προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις κατά των ξένων στην ανατολική πόλη του Χεμνιτς -και μάλιστα διαπιστώθηκε ότι η διαρροή έγινε απευθείας προς τον Λουτζ Μπακχμαν ιδρυτικό μέλος της ακροδεξιού– ρατσιστικού κινήματος Pegida ενώ φωτογραφία του εντάλματος σύλληψης γρήγορα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Στην Ιταλία την επομένη ημέρα των χθεσινών διαδηλώσεων και αντιδιαδηλώσεων της ακροδεξιάς και αντιφασιστικών δυνάμεων, στη Ρόκα ντι Πάπα, μπροστά στο κέντρο όπου φιλοξενούνται προσωρινά μετανάστες που αποβιβάστηκαν από το πλοίο «Diciotti» της ιταλικής ακτοφυλακής, η Ιταλίδα Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε μέσω του Facebook την πρόταση που θα υποβάλλει κατά την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας στην Βιέννη για τον ασφαλής ελλιμενισμός των σωστικών πλοίων που διασώζουν πρόσφυγες-μετανάστες στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα προτείνει την εκ περιτροπής υποδοχή στα λιμάνια διαφόρων χωρών των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής “Σοφία” που τελεί υπό ιταλική διοίκηση.

«Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στη Βιέννη, θα καταθέσω εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης την πρόταση να τροποποιηθούν οι κανόνες της αποστολής Σοφία όσον αφορά τα λιμάνια αποβίβασης», ανέφερε η Ιταλίδα υπουργός η οποία μετέβη από χθες στη Βιέννη για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. το οποίο διεξάγεται σήμερα Πέμπτη.

Η πρόταση αυτή συνίσταται στο να γίνεται «εναλλαγή των λιμένων αποβίβασης, καθώς ο στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί ότι η Ιταλία δεν θα είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά (ότι θα συνδράμουν) και άλλα κράτη μέλη», είχε δηλώσει νωρίτερα στη Βιέννη η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, που ανήκει στο λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» εξηγεί ότι η ιταλική πρόταση προβλέπει εναλλαγή μεταξύ των λιμανιών «διαφόρων χωρών της Ε.Ε.» που βρέχονται από τη Μεσόγειο, δηλαδή «της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ελλάδας» ως προς την αποβίβαση των μεταναστών που σώζονται στη θάλασσα.

Εννιά μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου αναδεικνύονται δυο τουλάχιστον βασικοί πόλοι της ευρωπαϊκής προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Από τη μια ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που χθες στην Κοπεγχάγη δήλωσε ευτυχής διότι Σαλβίνι κι Ορμπάν τον έδειξαν ως τον βασικό αντίπαλο του εθνικιστικού λαϊκιστικού μετώπου. «Δεν θα υποχωρήσω ούτε βήμα στην επίθεση των εθνικιστών κι εκείνων που κηρύττουν το μίσος», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επικεφαλής του άλλου πόλου επιχειρούν να αναδειχθούν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπ. Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δίπλα στον Ούγγρο εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν. Διαβάζουμε στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica ότι ο Σαλβίνι απάντησε χθες το βράδυ στον Γάλλο πρόεδρο κατηγορώντας τον για υποκρισία . «Οι Γαλλικές αρχές που επαιροντε για την αλληλεγγύη και την φιλοξενία τους, έχουν απορρίψει 48.387 αιτήσεις εισόδου στα στα γαλλικά σύνορα με την Ιταλία το περασμένο έτος. Ο κ. Μακρόν , προσέθεσε ο Σαλβίνι θα έπρεπε αν έχει την ευπρέπεια και να σιωπήσει». Μάλιστα σήμερα το πρωί το Υπ. Εσωτερικών της Ιταλίας έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα σύνορα της Ιταλίας με την Γαλλία -πέρασμά Βεντιμίλε- υποστηρίζοντας ότι από τις 48.387 απορρίψεις αιτήσεων είσοδοι στην Γαλλία οι 10.406 αφορούσαν νόμιμα έγγραφα.

Στο ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας απαντά ο ιταλός νομικό Luigi Patronaggio συμφωνα με τον οποίο η εντολή του Σαλβίνι για την απαγόρευση ελλιμενισμού του ιταλικού πλοίου Diciotti που διέσωσε μετέφερε 177 μετανάστες προσθέτει δυο ακόμη κατηγορίες σε αυτές της απαγωγής, της παράνομη σύλληψης και της κατάχρηση εξουσίας. Η εφημερίδα Pepubblica όπως και μεγάλο μέρος του ιταλικού τύπου χαρακτηρίζουν το πλοίο Diciotti “Πλοίο της αντίστασης” και αποκαλούν ήρωα τον κυβερνήτη της πολεμικής φρεγάτας του ιταλικού ναυτικού ο οποίος και διέσωσε τους ανθρώπους που έχρηζαν βοηθείας και απαίτησε τον ασφαλή ελλιμενισμό του πλοίου του παρά τις απαγορεύσεις Σαλβίνι. «Αξίζει τον στρατιωτικό έπαινο και το μετάλλιο για την πολιτική ανδρεία. Ο κυβερνήτης έχει πράγματι τη δυνατότητα να σώσει ανθρώπινες ζωές. Το έκανε δυο φορές μέσα σε 40 ημέρες: τον Ιούλιο διέσωσε 67 και τώρα 177 ανθρώπους», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Le Monde

Στην Κοπεγχάγη που βρέθηκε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έλαβε την υπόσχεση του Δανού πρωθυπουργού Λαρς Λέκε Ράσμουσεν ότι θα υπάρξει σοβαρός πολιτικός διάλογος για τις εξαιρέσεις που η Δανία έχει λάβει στην σχέση της με την ΕΕ στους τομείς, του κοινού νομίσματος, της άμυνας και της ασφάλειας όπως και της δικαιοσύνης. Ο κ. Μακρον γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde ελπίζει σε μια εποικοδομητική συμμαχία με τη Δανία, χώρα με υψηλό επίπεδο ανοχής, πολιτικού πολιτισμού και ενός πρωτοπόρου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας η οποία όμως απέχει και από την ευρωπαϊκή άμυνα, την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και το κοινό νόμισμα μετά το δημοψήφισμα του 1992. Ο κ. Μακρόν δεν σταματά να αναφέρει ως υπόδειγμα το σύστημά κοινωνικής πρόνοιας και εργασιακών σχέσεων της Δανίας το λεγόμενο flexicurity (ευελιξία και ασφάλεια ) το οποίο συνδυάζει κινητικότητα στην απασχόληση και γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας. Το μοντέλο αυτό, που εφαρμόζεται στη Δανία εδώ και 20 χρόνια θεωρείται επιτυχημένο και εν δυνάμει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη διότι στην Δανία η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, η ελεύθερη επιχειρηματικότητα και ο ανταγωνισμός μπορεί να συνδυασθεί με την προστασία του περιβάλλοντός και την υψηλού επιπέδου πρόνοια για τους εργαζομένους αλλά και τους ανέργους.

Η ιδέα ενέπνευσε την πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν (1993-2001), την ώρα που η χώρα εφάρμοζε μία από τις υψηλότερες φορολογίες στον κόσμο και η ανεργία ξεπερνούσε το 11%.

Ο θαυμασμός του κ. Μακρόν προς το μοντέλο της Δανίας εκφράσθηκε και με μια φράση του Γάλλου προέδρου που προκάλεσε αντιδράσεις στο Παρίσι. Όπως μεταφέρει από την Κοπεγχάγη ο απεσταλμένος του Monde, o Γάλλος Πρόεδρος μιλώντας ενώπιον της Βασίλισσας Μαργκρέτε και μεταφέροντας τον θαυμασμό του για το δανικό μοντέλο έκανε λόγο για τους Λουθηρανούς Δανούς (ευέλικτους και ανοικτούς στις αλλαγές) και τους “ανθεκτικούς Γαλάτες” που αντιστέκονται στις αλλαγές.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα