back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στο τραπέζι του EWG η επιτήρηση, στο… βάθος του τούνελ η αναβολή περικοπών στις συντάξεις

Διαβάστε επίσης

Στο σημερινό Euroworking Group αναμένεται να συζητηθεί και επισήμως η διαδικασία μέσω της οποίας θα προχωρά η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς.

Η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή τους αναμένεται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου. Το μοντέλο θα είναι περισσότερο κοντά σε αυτό της επιτήρησης χωρών που εξήλθαν από προγράμματα (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Θα περιλαμβάνει ανά τρίμηνο μία έκθεση των θεσμών η οποία και θα εγκρίνεται από το Eurogroup, χωρίς διαδικασία «λίστας προαπαιτουμένων».

Ωστόσο, οι πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά θα περνούν από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Στο πλαίσιο αυτό, το αίτημα αναβολής της εφαρμογής της παρέμβασης στο συνταξιοδοτικό θα τεθεί από την ελληνική πλευρά (αρχικώς) στην ομάδα εργασίας του Eurogroup και αναμένεται να έχει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μία αναβολή ή διαφοροποίηση της εφαρμογής των περικοπών φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα ανάμεσα στους Υπουργούς της Ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι ένα νέο σχέδιο εφαρμογής της μεταρρύθμισης μπορεί να εγκριθεί χωρίς να τεθεί σε αμφισβήτηση η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο ακύρωσης των περικοπών -με ισόποση ενίσχυση αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών- συνεχίζει να βρίσκει αντίθετα πολλά μέλη του Συμβουλίου και είναι απίθανο να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η μεταρρύθμιση συνεχίζει να θεωρείται διαρθρωτική τόσο από τους πιστωτές και εταίρους της χώρας, όσο και από το ΔΝΤ.

Η έγκριση της Έκθεσης των θεσμών από το Eurogroup αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Μία πρώτη εικόνα περί του «αναθεωρημένου μοντέλου» της παρέμβασης αναμένεται μετά το τέλος της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα και με δεδομένο ότι το ζήτημα θα έχει επί της Αρχής τεθεί σε επίπεδο Eurogroup.

ΓΠ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα