back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Προβλήματα στα δρομολόγια πλοίων από την απεργία της ΠΝΟ

Διαβάστε επίσης

Στον «αέρα» βρίσκονται όσοι έχουν επιλέξει να ταξιδέψουν με πλοία από τη Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου λόγω της 24ωρης, προαναγγελθείσας 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Αλαλούμ στα ταξιδιωτικά πρακτορεία

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, εκφράζονται φόβοι για σοβαρά προβλήματα όχι μόνο για όσους έχουν επιλέξει να επιστρέψουν από διακοπές, αλλά και για τους αδειούχους του Σεπτεμβρίου, καθώς για τους τουρίστες που θα μετακινηθούν.

Στα τουριστικά πρακτορεία επικρατεί αλαλούμ με τα εισιτήρια. «Συστήνουμε ήδη στο επιβατικό κοινό να επιλέξει την Κυριακή (προηγούμενη μέρα της απεργίας της ΠΝΟ) καθώς είναι ρίσκο η έκδοση εισιτηρίου για την ερχόμενη Τρίτη. Μιλάμε πάντα στο ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και να προκηρυχθεί νέα 24ωρη απεργία από την ΠΝΟ που θα καθηλώσει για μια ακόμη μέρα τα πλοία στα λιμάνια», δήλωσε στον “Αθήνα 9.84” ο κύριος Κώστας από τα ταξιδιωτικά γραφεία Ρούσσος, στην πλ. Καραϊσκάκη, στον Πειραιά.

Σε κατάσταση συναγερμού το Λιμενικό

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι Λιμενικοί. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος κ.Νίκος Λαγκαδιανός, μιλώντας στον “Αθήνα 9.84” τόνισε ότι «οι Λιμενικές Αρχές, τόσο στον Πειραιά, όσο και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας βρίσκονται ούτως ή άλλως σε αυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση προκειμένου να διευκολύνουν την ομαλή διακίνηση του επιβατικού κοινού».

Εν τω μεταξύ, οι ναυτεργάτες εμφανίζονται ανυποχώρητοι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα από φορείς της τουριστικής αγοράς για ακύρωση της απεργίας τους, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων όχι μόνο στις μετακινήσεις επιβατών, αλλά και στις τοπικές οικονομίες.

Σπεύδουν να αλλάξουν τα εισιτήρια

Εκατοντάδες ταξιδιώτες σπεύδουν τις τελευταίες ώρες να αλλάξουν τα εισιτήρια τους για το πρωί της Κυριακής με τα δρομολόγια των πλοίων εκείνη την ημέρα να εμφανίζουν ήδη πληρότητα 100% στις επιστροφές από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Την ίδια ώρα, ξενοδοχειακές μονάδες στα νησιά θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στους πελάτες τους τα χρήματα της διαφοράς μιας μέρας από κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι και την Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, οι ναυτιλιακές εταιρίες επιχειρούν να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες με έκτακτα δρομολόγια.

Τα τηλέφωνα πολλών ταξιδιωτικών γραφείων έχουν πάρει «φωτιά» από οργισμένους ταξιδιώτες, που είχαν προγραμματισμένο ταξίδι την Δευτέρα, ημέρα της απεργίας της ΠΝΟ και οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα εισιτήρια επιστροφής την Κυριακή. Σημειώνεται ότι, οι αδειούχοι του Αυγούστου επιστρέφουν στην εργασία τους από Δευτέρα.

Έκτακτα δρομολόγια

Η συγκεκριμένη κατάσταση ανάγκασε ήδη τις ναυτιλιακές εταιρείες να προχωρήσουν στην προσθήκη νέων δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί το ταξιδιωτικό κοινό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Αθήνα 9.84», προστέθηκαν ήδη δυο έκτακτα δρομολόγια με τα πρόσθετα πλοία να παρουσιάζουν ήδη από σήμερα πληρότητα που αγγίζει το 100%.

Τα πρόσθετα δρομολόγια είναι τα εξής: Σάββατο προς Κυριακή (1:45 τα μεσάνυχτα) στην γραμμή Πάρος-Πειραιάς. Και στην γραμμή Νάξος – Σύρος – Πειραιά με αναχώρηση από το πρώτο νησί στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής.

Καμπανάκι κινδύνου από τους ακτοπλόους

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας – ΣΕΕΝ υποστηρίζει ότι, είναι αδύνατον να βρεθούν λύσεις για την εξυπηρέτηση όλων των επιβατών εκείνη την ημέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΕΕΝ, τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διακινηθούν με επιβατηγά πλοία: 180.000 επιβάτες, 50.000 ΙΧ και 3.000 φορτηγά.

Ο ΣΕΕΝ καθώς αδυνατεί λόγω της υψηλής κίνησης της περιόδου να τακτοποιήσει μεγάλο αριθμό επιβατών σε άλλες αναχωρήσεις, προειδοποιεί, ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα.

Αυτό σημαίνει ότι, θα εγκλωβιστούν τουρίστες σε νησιά και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με τις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις.

Επίσης, θα ακυρωθούν κρατήσεις σε πλοία και ξενοδοχεία, ενώ θα δημιουργηθούν προβλήματα και στην ομαλή τροφοδοσία των νησιών και στη μεταφορά εμπορευμάτων.

Οι ακτοπλόοι επισημαίνουν προς την ΠΝΟ ότι από τα 14 αιτήματα της απεργίας τα 12 αφορούν άλλους αρμόδιους φορείς και μπορούν να λυθούν μόνο στο πλαίσιο γενικότερης αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Τονίζουν ότι ο ΣΕΕΝ προτίθεται να ανανεώσει τη ΣΣΕ 2018 με τους ίδιους όρους που ισχύουν επισημαίνοντας ότι οι μισθοί των ναυτικών έχουν παραμείνει σταθεροί τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με τους μισθούς σε άλλους κλάδους που έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις. Παράλληλα ο ΣΕΕΝ επισημαίνει ότι έχει υποστηρίξει τα αιτήματα της ΠΝΟ για τη φορολόγηση, το ασφαλιστικό και τις υγειονομικές υπηρεσίες. Τέλος οι ακτοπλόοι ζητούν από τους ναυτεργάτες να επανεξετάσουν την απόφαση για την απεργία της 3ης Σεπτεμβρίου.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα