back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βολές Τραμπ για FBI, υπ.Δικαιοσύνης – Απειλή αποχώρησης απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Διαβάστε επίσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες Πέμπτη να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αν δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη χώρα του.

«Αν δεν αλλάξουν στάση, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Bloomberg News.

Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε το 1994 για να καθορίζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και να επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, που ακολουθεί μια πολιτική προστατευτισμού αναφορικά με το εμπόριο, καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με άδικό τρόπο από τον οργανισμό.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εμποδίζουν τον τελευταίο καιρό την εκλογή νέων δικαστών στο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, κάτι που ενδέχεται να καταστήσει αδύνατη την έκδοση αποφάσεων.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχιζερ έχει επίσης κατηγορήσει τον οργανισμό ότι επεμβαίνει στην αμερικανική κυριαρχία.

Ο Τραμπ καταγγέλλει το άδικο εμπόριο προτού εκλεγεί πρόεδρος. Πέρυσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: «Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε για να επωφελούνται όλοι εκτός από εμάς (…) Χάνουμε τις προσφυγές, σχεδόν όλες τις προσφυγές στον ΠΟΕ».

Η μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ είναι με την Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρος να έχει επιβάλει δασμούς σε μεγάλο αριθμό προϊόντων που εισάγονται από τη χώρα αυτή.

Εξάλλου ένας τρίτος γύρος δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο διάφορες πηγές.

Βολές κατά FBI και υπ.Δικαιοσύνης

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης με προεκλογικό άρωμα στην Ιντιάνα, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI πρέπει «να αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να την κάνουν σωστά, τώρα», διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα παρέμβω εγώ».

Ο Τραμπ, που έχει επικρίνει επανειλημμένα το υπουργείο Δικαιοσύνης γα τον τρόπο που χειρίζεται την έρευνα για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, υποστήριξε ότι η ηγεσία του είναι προκατειλημμένη εναντίον του ιδίου και του κόμματός του και «ο λαός έχει θυμώσει».

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης μας και το FBI μας —οι ηγεσίες τους, διότι μέσα τους υπάρχουν απίστευτοι άνθρωποι— αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης μας και το FBI μας πρέπει να αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, και να το κάνουν τώρα», είπε ο Τραμπ. «Δεν ήθελα να ανακατευτώ, αλλά κάποια στιγμή αν δεν διορθώσουν τα πράγματα, αν δεν το κάνουν όπως πρέπει (…) θα επέμβω εγώ, θα αναμιχθώ αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Παράνομη η έρευνα για την ρωσική ανάμειξη

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «παράνομη» την έρευνα που διενεργεί ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία το 2016, που γίνεται όλο και πιο απειλητική για τον Λευκό Οίκο.

«Τη θεωρώ μια παράνομη έρευνα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενος —χωρίς να τους κατονομάσει— «σπουδαίους ειδικούς» κατά τους οποίους «δεν θα έπρεπε ποτέ να διοριστεί ειδικός εισαγγελέας».

Ελλείψει νομικού πλαισίου στις ΗΠΑ που να διέπει τον διορισμό ειδικών εισαγγελέων, ορισμένοι νομικοί έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν του Ρόμπερτ Μάλερ, του πρώην διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI).

Αλλά το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο είχε προχωρήσει στον διορισμό αυτόν, διαβεβαιώνει πως είναι νόμιμος.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Άντριου Μίλερ, συνεργάτης ενός πρώην πολιτικού συμβούλου του αμερικανού προέδρου, είχε αμφισβητήσει σε εφετείο τη νομιμότητα του διορισμού του Μάλερ.

Ο Μίλερ, ο οποίος προσπαθούσε να αντικρούσει την εντολή να παρουσιαστεί ενώπιον σώματος ενόρκων στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής έρευνας, επιχειρηματολόγησε ότι ο διορισμός του ειδικού εισαγγελέα τη 17η Μαΐου 2017 αντίκειται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ διότι δεν έγινε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, αλλά από τον υφυπουργό του Ροντ Ρόζενσταϊν.

Ο Σέσιονς, που είχε συμμετάσχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, πολύ γρήγορα αυτοεξαιρέθηκε από την ευθύνη για την έρευνα όσον αφορά τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη, αφήνοντας στον δεύτερο τη τάξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης την επίβλεψή της.

Στον Μάλερ ανατέθηκε να διενεργήσει έρευνα για να εξακριβωθεί εάν η Ρωσία αναμίχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, εάν υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα σε ρώσους αξιωματούχους και στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του δισεκατομμυριούχου και εάν ο Τραμπ παρακώλυσε τη δικαιοσύνη.

πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ ( Reuters –  AFP )

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα