back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Σικάγο» του David Mamet

Διαβάστε επίσης

Ένας θρύλος των αμερικανικών γραμμάτων, ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Ντέιβιντ Μάμετ επιστρέφει μετά από είκοσι χρόνια στο μυθιστόρημα, γράφοντας το “Σικάγο”, μια νουάρ ιστορία για την γενέθλια πόλη του την εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

Το Σικάγο μαζί με τη Νέα Υόρκη είναι οι πόλεις εντός των οποίων ο Μάμετ διερευνά συχνά την ανθρώπινη συνθήκη αλλά και αμφισβητεί την αμερικανική μυθολογία.

Αν ο χώρος – κατά τα συνήθη – είναι το Σικάγο, ο τρόπος είναι – κατά τα συνήθη και πάλι – η γλώσσα. Κυρίαρχο όχημα διερεύνησης αλλά και δημιουργίας της αμερικανικής ταυτότητας και του ατομικού κόσμου των ηρώων του, το περίφημο γλωσσικό ιδίωμα του Μάμετ, αποκαθιστά αλλά και δημιουργεί τον βάναυσο κόσμο της εποχής της ποτοαπαγόρευσης (μαφίες, ποτά, όπιο, όπλα, θάνατος) εντός της οποίας ο δημοσιογράφος Μάικ Χοτζ, κεντρικός του ήρωας, αναζητά τον δολοφόνο της αγαπημένης του.

Ο Χοτζ, βετεράνος του Α’ Παγκόσμιου πολέμου, χαρακτήρας που πλάθεται με την φαινομενική αντίφαση να είναι αρκούντως κυνικός για το επάγγελμά του, το παρελθόν του και την εποχή αλλά και αρκούντως ρομαντικός για να ερωτευτεί ένα αθώο κορίτσι και να κλονιστεί θεμελιακά από αυτή την αθωότητα, γίνεται το όχημα του Μάμετ για άλλη μια διερεύνηση ενός ανθρώπου σε κρίση εντός ενός χαοτικού κόσμου σε αποσύνθεση.

Ο Μάμετ διεισδύει στο ατομικό και το κοινωνικό, αγαπά τους ήρωες του την ώρα που τους καταστρέφει, κριτικάρει τις αμερικανικές αξίες και αναδεικνύει τους τρόπους και την ένταση με την οποία το κοινωνικό, η ζωή στο Σικάγο του ’20 στη συγκεκριμένη ιστορία, διεισδύει στην ατομική σφαίρα των ανθρώπων και τους διαλύει.

Το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μάμετ “Σικάγο”, σε μετάφραση του Νίκου Μάντη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα