back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Συναυλία-απάντηση στην ακροδεξιά

Διαβάστε επίσης

Με το φάντασμα της ξενοφοβίας να εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Ευρώπη και την Άγκελα Μέρκελ στριμωγμένη στο εσωτερικό της Γερμανίας από τις ακροδεξιές δυνάμεις που αντιδρούν στην πολιτική της για το προσφυγικό, η χθεσινοβραδινή συναυλία στο Κέμνιτς της Σαξονίας αποτέλεσε ηχηρή απάντηση.

Η συναυλία μετατράπηκε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας στην πόλη όπου τις τελευταίες ημέρες αποτελεί το σκηνικό βίαιων επεισοδίων από ακροδεξιούς που έχουν εξαπολύσει πογκρόμ εναντίων προσφύγων και μεταναστών. Βασικά συνθήματα: «Είμαστε περισσότεροι» και «ό,τι έχει αξιοπρέπεια πρέπει να σταθεί απέναντι στον δεξιό όχλο», από τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους που παρακολούθησαν την συναυλία, ενώ οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν την παράλληλη διεξαγωγή «αντι-συγκέντρωσης» ακροδεξιών οργανώσεων.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας, οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν καταδίκασαν τη βία και την ξενοφοβία, ενώ εξέφρασαν την στήριξή τους σε όσους αντιστέκονται στην ακροδεξιά. Τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην συναυλία δέχονται στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζικές επιθέσεις από ακροδεξιούς.

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της Γερμανίας συνεχίζεται η συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος να παρακολουθεί το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) λόγω των επαφών του με τον ακροδεξιό χώρο. Σε αντίθεση με τους σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους, τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU απορρίπτουν μέχρι στιγμής την παρακολούθηση.

Παρέμβαση Σαλβίνι υπέρ των ξενοφοβικών αντιδράσεων

«Νερό στον μύλο» της ακροδεξιάς έριξε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κατηγόρησε την Άγγελα Μέρκελ ότι φέρει εμμέσως ευθύνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην πόλη Κέμνιτς. Όπως υποστήριξε, η Γερμανίδα καγκελάριος «υποτίμησε» τη δυσκολία της ένταξης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα της και πρόσθεσε ότι η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) αποτέλεσε μια «ξεκάθαρη αντίδραση» σε αυτό που επέμεινε να χαρακτηρίζει λάθος κρίση της Μέρκελ.

«Αυτή είναι η απάντηση που θέλουν να δώσουν πολλοί δυσαρεστημένοι Γερμανοί», έκρινε ο Σαλβίνι για τις αντιδράσεις των ακροδεξιών, κι ενώ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας έχει σκοπό να μειώσει στο μηδέν τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στις ιταλικές ακτές.

Την ίδια ώρα, πάνω από 600 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο χθες, καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν στις ακτές της Ισπανίας, όπως ανακοίνωσε η ισπανική ακτοφυλακή. Η Ισπανία έχει μετατραπεί στον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας την Ιταλία, που έκλεισε τα λιμάνια της στα πλοία ΜΚΟ που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα