back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νεά μήνυση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Διαβάστε επίσης

Νέα μήνυση, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κατατέθηκε σήμερα Τρίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Συγγενείς έξι θυμάτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στρεφόμενοι κατά παντός υπευθύνου συμπεριλαμβανομένου του Λιμενικού Σώματος.

Ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας, εκπροσωπώντας 15 συγγενείς των θυμάτων, προσήλθε στα δικαστήρια και υπέβαλε τη μήνυση, με την οποία στρέφονται κατά του πρώην γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Ιω. Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, του Δημάρχου Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, των αρμοδίων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και κατά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος στις περιοχές Ραφήνας και Μαραθώνα.

Τα αδικήματα

Τα αδικήματα που περιγράφονται στη μήνυση είναι αυτά της έκθεσης κατά συρροή, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια.

Στην άνω των 65 σελίδων μήνυσή τους κάνουν λόγο για πλήρη εγκατάλειψη, που οδήγησε στην απανθράκωση των συγγενών τους.

Όπως επισημαίνουν οι μηνυτές «δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Αττικής ότι, την επόμενη μέρα υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν συνεκλήθησαν -όπως προβλεπει ο νόμος- την προηγούμενη μέρα της πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς και τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών».

Το τραγικότερο όλων είναι -σύμφωνα με τους μηνυτές- πως ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πτροσβεστικά οχήματα.

Το αποτέλεσμα ήταν όταν στις 16:30 που εκδηλώθηκε η φωτιά ατο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξη της.

Και το λιμενικό στο κάδρο

Οι συγγενείς των θυμάτων βάζουν στο κάδρο και το Λιμενικό υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιοι αξιωματικοί της περιοχής έχουν μεγάλη ευθύνη.

«Αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα ατη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καραβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο, πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας», αναφέρουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους μηνυτές, «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν κι υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και για αυτό δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός» .

Ο πληρεξούσιας δικηγόρος των 16 συγγενών Αντ. Φούσας δήλωσε σχετικά: «Είναι ανάγκη το καταγραφικό της Πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανούν τί τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της Πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα