back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης στο ιστορικό κτίριο Καπετανάκη- Συνάντηση Κοτζιά με Τσαβούσογλου

Διαβάστε επίσης

Αυθημερόν μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη Σμύρνη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριο Καπετανάκη.

Στην τελετή έχουν προσκληθεί ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Σμύρνης, εκπρόσωποι του Προξενικού Σώματος στη Σμύρνη, καθώς και μέλη της ελληνικής παροικίας, ενώ θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου πραγματοποιούνται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών, η σύλληψη και η αυθαίρετη κράτηση των οποίων είχε αναστείλει επ’ αόριστον την τελετή η οποία επρόκειτο αρχικώς να πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.

Η συμβολική παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος συνέβαλε στην επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης μέσω της διαρκούς επικοινωνίας που διατηρούσε μαζί του ο Ν. Κοτζιάς, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, καθώς και η συνάντηση που αναμένεται να έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Μία ιστορία 100 χρόνων

Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται επί της παραλίας της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.

Το νεοκλασικό κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Το 1955 παρεδόθησαν τα κλειδιά από τον Νομάρχη Σμύρνης. Διεκόπη, κατά αυτόν τον τρόπο η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά. Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων.

Μετά από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε η προσωρινή παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η επανεγκατάσταση του Γενικού Προξενείου στο κτήριο Καπετανάκη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πέραν της συμβολικής και ιστορικής της σημασίας για τον Ελληνισμό, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Προξενείου σε Έλληνες και Τούρκους πολίτες.

πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα