back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – ΝΔ για ασφαλιστικό και εργασιακά

Διαβάστε επίσης

Το συνταξιοδοτικό και οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Τα δύο ακανθώδη ζητήματα, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των θεσμών οι εκπρόσωποι των οποίων θα βρίσκονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ενώ έχουν κινητοποιήσει τα συνδικάτα που ετοιμάζουν νέο γύρο αντιδράσεων, αρχής γενομένης από το Σάββατο.

Στο πλαίσιο αυτού του πολιτικού μπρα ντε φερ, η κυβερνητική ατζέντα για το ασφαλιστικό, περιλαμβάνει:

Την αναστολή του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.Όμως, κατά τα φαινόμενα, έως την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού το Νοέμβριο, το θέμα θα παραμείνει ανοικτό.

εναλλακτικά εξετάζεται η χορήγηση 13ης σύνταξης, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η πρόταση αφορά εφάπαξ ή σταθερή παροχή και αν δικαιούχοι θα είναι όλοι οι συνταξιούχοι ή οι οικονομικά ασθενέστεροι.

-Επίσης, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για: α) τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, στο 13,3% για κύρια σύνταξη από 20%, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιανουαρίου 2019 και

β) την αντικατάσταση με μικρότερο ποσό των εισφορών για εφάπαξ και επικούριση που ακόμη δεν έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς περίπου 200.000 αυτοαπασχολουμένων

Η ΝΔ, απαντά με την δημιουργία ενός νέου συνταξιοδοτικού μοντέλου, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και μείωση εντός μίας τετραετίας των κύριων εισφορών για όλους -ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς- από το 20% στο 15%.

-Στα εργασιακά:

– Μετά την επέκταση των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων, θα εξεταστούν αύριο οι συλλογικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζόμενων στα μεταλλεία, μαζί με τις τοπικές – ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία των νομών Λασιθίου, Χανίων και Ρόδου.

– Επιπλέον, εξετάζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού (σήμερα 586 ευρώ) με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτου μισθού (511 ευρώ) για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2022, οπότε ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρεί αποσπασματικό και αλυσιτελή τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και της λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της υγειούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της παροχής προς αυτές, φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων.

Η ΝΔ, θεωρεί ότι η άνευ προϋποθέσεων επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία και η αρχή της καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, θα προκαλέσουν παρενέργειες στην αγορά εργασίας.

Στους δρόμους τα συνδικάτα

Mε συγκεντρώσεις και πορείες απαντούν τα συνδικάτα. Η αρχή, θα γίνει από την Θεσσαλονίκη.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο το Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στο αγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Το ΠΑΜΕ,καλεί την ίδια μέρα και ώρα σε συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους και η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Καμάρα.

Επιπλέον, το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Ομόνοια.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα