back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στην …υγεία του ΣτΕ θα πίνουν κρασί οι οινοπαραγωγοί

Διαβάστε επίσης

Στην… υγειά του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πίνουν στο εξής οι οινοπαραγωγοί καθώς το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί που είχε επιβληθεί το 2015.

Η επιβολή του φόρου ήταν κι αυτή απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους οινοπαραγωγούς.

Τον Ιανουάριο του 2016 προσέφυγαν στο ΣτΕ η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ένας οινοποιός από τις Σέρρες, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2785/Β/2015) με την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο.

Δυόμισι χρόνια μετά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή, ακυρώνοντας την επιβολή του φόρου στα κρασιά.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί και παραμένει άγνωστο ποιο είναι το σκεπτικό της και αν θα έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή αν το κράτος θα αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω τα χρήματα τα οποία μάζεψε στα κοντά δύο χρόνια εφαρμογής του μέτρου.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Ο ΕΦΚ επιβαλλόταν στον τελικό καταναλωτή με τα οινοποιία να έχουν ρόλο “εισπράκτορα”, δηλαδή απέδιδαν στο κράτος τα ποσά που αναλογούσαν στις πωλήσεις τους έχοντας όμως ήδη δεσμεύσει με εγγυητικές κεφάλαια που αναλογούσαν στις προβλέψεις πωλήσεων που έκαναν κάθε χρόνο.

Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο όταν το είχε εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών προ διετίας είχε πέσει ως κεραυνός εν αιθρία στον κλάδο, είχε ισχνά αποτελέσματα. Επί της ουσίας το μέτρο έπεσε εκτός στόχου, αφού σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το οικονομικό έτος 2016 απέδωσε το 1/3 του στόχου εσόδων, που ήταν στα 120 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε τον Ιούλιο στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί έφερε στα κρατικά ταμεία 51 εκατ. ευρώ τη διετία 2016-2017.

Ειδικότερα με βάση τα αποτελέσματα της επιβολής του μέτρου, η κ. Παπανάτσιου κοινοποίησε στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία η βεβαίωση μόνο από τον ΕΦΚ (και όχι από τις λοιπές φορολογίες) ανήλθε σε 24,47 εκατ. ευρώ για το έτος 2016 με αντίστοιχη είσπραξη 23,68 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 το ποσό βεβαίωσης ανήλθε σε 28 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη είσπραξη 27,4 εκατ. ευρώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα