back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Independent: Πώς το Brexit επηρέασε την πολεμική για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Διαβάστε επίσης

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης για περισσότερα από 200 χρόνια. Με την Τερέζα Μέι να τρέχει τριγύρω στην Ε.Ε. προσπαθώντας να επιτύχει το Brexit, η Ελλάδα έχει δίκιο να διερευνά την πιθανότητα να φέρει τους θησαυρούς στην πατρίδα», αναφέρει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Independent ο ιστορικός και δικηγόρος Ντόμινικ Σέλγουντ.

«Φαίνεται απίθανο μερικές εκατοντάδες τόνοι μαρμάρου από το Πεντελικό Όρος κοντά στην Αθήνα να μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο Brexit», υπογραμμίζει προσθέτοντας, «αλλά έπειτα από επιστολή της Λυδίας Κονιόρδου στον Τζέρεμι Ράιτ, τον υπουργό Πολιτισμού, αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα», υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει σε άλλο σημείο, αναφέροντας ότι, «η χρονική στιγμή που επελέγη για την επιστολή αυτή της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να παρά να είναι σημαντική» και εξηγεί ότι «η θολή στρατηγική της Τερέζα Μέι για να επιτύχει το Brexit θα απαιτήσει την συναίνεση και των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ξεχωριστοούς διπλωματικούς γύρους με κάθε χώρα. Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την ευκαιρία – απόλυτα κατανοητό – να διερευνήσει για πιθανά ανταλλάγματα, στα οποία ελπίζει να περιληφθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

Ο Σέλγουντ κάνει αναφορά και στα ανάλογα αιτήματα της Μελίνας Μερκούρη τη δεκαετία του ’80, τα οποία διαρκώς απορρίπτονταν από την βρετανική κυβέρνηση.

«Όπως δείχνει η πρόσφατη αυτή εισαγωγή που έκανε η Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, μια μέρα το κοινοβούλιο μπορεί να κληθεί να λάβει μια απόφαση στην υπόθεση των γλυπτών και ίσως αυτή η μέρα να είναι σύντομα», προσθέτει και συμπληρώνει ότι «ίσως ο λυπηρός λόγος για τον οποίο ακόμη και αναλογιζόμαστε να δώσουμε περιεχόμενα του Βρετανικού Μουσείου στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι ότι τόσο λίγοι Βρετανοί καταλαβαίνουν ή νοιάζονται τι είναι τα Ελγίνεια Μάρμαρα».

Οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον τους «θα πρέπει να είναι λογική και υπεύθυνη», καταλήγει σημειώνοντας ότι, τα γλυπτά του Παρθενώνα «δεν ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα και δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν σε ένα φτηνό χαρτί στη χαοτική παρτίδα πόκερ του Brexit».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα