back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χωρίς… Ελλάδα αλλά με κρίσιμα ευρωπαϊκά θέματα ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Διαβάστε επίσης

Για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα όχι μόνο ήταν εκτός ατζέντας του Eurogroup της Βιέννης, αλλά δεν αποτέλεσε καν αντικείμενο ερώτησης στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Το Συμβούλιο των Υπουργών αναμένει πλέον την έλευση των θεσμών στην Αθήνα. Οι συναντήσεις των επικεφαλής με θεσμικούς φορείς και υπουργούς θα διεξαχθούν πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Σήμερα οι Υπουργοί της Ευρωζώνης συζήτησαν παρουσία του προέδρου της ECON επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου, στη βάση του ήδη από το 2016 πλαισίου συνεργασίας των δύο θεσμών.

Τεχνολογική πρόοδος στην αγορά εργασίας

pissaridisΠαράλληλα, το Eurogroup παρακολούθησε την παρουσίαση του Νομπελίστα Οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη αναφορικά με τον αντίκτυπο της τεχνολογικής προόδου στην αγορά εργασίας. Οι επισημάνσεις εντάσσονται στο πλαίσιο συζήτησης εντός ΕΕ για την εμβάθυνση της Οικονομικής Διακυβέρνησης εντός ΕΕ. (Μπορείτε να βρείτε την ομιλία του διακεκριμένου Κύπριου καθηγητή του LSE, στα αγγλικά, στο www.consilium.europa.eu/media/36358/eurogroup-7-sep-18-pissarides-final-notes.pdf)

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης συζήτησαν επίσης για την πορεία της οικονομίας της Πορτογαλίας, μετά και την 8η μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στη χώρα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου (Πορτογάλος) Μάριο Σεντένο αναφέρθηκε σε συνέχιση της προόδου, επισημαίνοντας ότι η μείωση του χρέους και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της χώρας του από εξωτερικά «σοκ» αποτελούν προτεραιότητα.

Ενίσχυση της ΟΝΕ

Με τους 27 υπουργούς στο τραπέζι (διευρυμένη σύνθεση), το Συμβούλιο συνέχισε τη συζήτηση αναφορικά με το Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του ESM. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί πριν όλα συμφωνηθούν» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση. Αναμένονται άλλες δύο συνεδριάσεις του Eurogroup (πιθανότατα στις 5 και 19 Νοεμβρίου) προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της αντίστοιχης συμφωνίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα