back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η υποστήριξη για την κοινωνική δημοκρατία καταρρέει στο πνευματικό της σπίτι, γράφει στις 07/09/2018 η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico μεταφέροντας το ρεπορτάζ του συνεργάτη της Τσάρλι Ντόκμπερι από την προεκλογική Σουηδία .

Τρία 24ωρα πριν από την εκλογική διαδικασία ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν ελπίζει να περιορίσει την διαρκώς φθίνουσα υποστήριξη στο κόμμα του. Ενόψει της αναμέτρησης την Κυριακή οι σοσιαλδημοκράτες μάχονται αν αποφύγουν το χειρότερο εκλογικό ποσοστό τους εδώ και έναν αιώνα αλλά και ένα ακόμη πλήγμα στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά μετά την ήττα στην Ιταλία και την Γαλλία.

Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα ο αρχηγός του κόμματος των ΣΔ και πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν βρέθηκε στο Ενκοπινγκ μια μικρή πόλη 40 μίλια ΒΔ της Στοκχόλμης . Προσπαθώντας να συσπειρώσει την υποστήριξη στα προεκλογικά συνθήματα του κόμματός του διακήρυξε την δέσμευση του “για μαι ισχυρότερη κοινωνία και μαι ασφαλέστερη Σουηδία ” αλλά και τα παραδοσιακά αιτήματα των ΣΔ για κονδύλια στην κοινωνική πρόνοια και τις συντάξεις

“Όταν εσύ και εγώ , ως άτομα βρισκόμαστε σε δυσχερέστερη θέση τότε η κοινωνία μας πρέπει να βρίσκεται στην ισχυρότερη είπε προς τους συγκεντρωμένους”.

Στο πλευρό του κ. Λέβεν βρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτικών της κεντροαριστερας όπως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σαντσεθ. Στόχος τους ήταν να δώσουν χείρα βοηθείας σε μια εκστρατεία που περισσότερο από κάθε άλλη φορά κυριαρχείται από τα ζητήματα της μετανάστευσης του νόμου και της τάξης

“Οι πολιτικές του Στέφαν είναι έμπνευση και παράδειγμα πέρα από τα όρια της Σουηδίας”, ανέφερε ο Σαντσέζ. “Η οικονομία σας έχει μεγαλώσει και η κυβέρνησή σας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές ανισότητας” είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός

Ο Λέβεν είναι πιθανόν ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές ιδιαιτέρως εάν οι εταίροι του στο συνασπισμό της κεντροαριστεράς διατηρήσουν την ανοδική τους δυναμική στις δημοσκοπήσεις. Όμως η υποχώρηση της στήριξης του κόμματος του, όπως αποκαλύπτεται από τις δημοσκοπήσεις, ρίχνει την σκιά της στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος .

Η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση από την εταιρεία ερευνών SIFO, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, εμφανίζει τον κεντροαριστερό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Αριστερού Κόμματος και Πρασίνων στο 40,6 % και το κεντροδεξιό συνασπισμό της αντιπολίτευσης με επικεφαλής του Μετριοπαθείς στο 39,8 τοις εκατό. Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες εμφανίζονται σε αυτή τη δημοσκόπηση στο 17,1%. Οι σοσιαλδημοκράτες του Λέβεν παραμένουν το πιο δημοφιλές κόμμα, αλλά ο αριθμός τους πέφτει γρήγορα. Από το 35% της στήριξης το 2006 μειώθηκαν στο 31% το 2010 και το 2014 και τώρα κάνουν δημοσκόπηση γύρω στο 25%.

Αναλυτές αναφέρουν μια σειρά από λόγους για την διαρκή υποχώρηση της σουηδικής Σοσιαλδημοκρατίας . Μεταξύ των οποίων και η μείωση των παραδοσιακών βιομηχανικών εργατών , των λεγόμενων μπλε κολάρων , στους οποίους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και το κεντροαριστερό κόμμα παραδοσιακά οικοδομεί την πολιτική του υποστήριξη με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καθώς η οικονομία της Σουηδίας έχει μετατραπεί σε οικονομία υψηλής τεχνολογίας και είναι πλέον προσανατολισμένη στην παροχή υπηρεσιών οι εκλογικές δεξαμενές από τις οποίες η Σοσιαλδημοκρατία αντλούσε την υποστήριξη της έχει αποδυναμωθεί.

Η υποχώρηση αυτή είναι μερος της ευρωπαϊκής τάσης και βασίζεται στις αλλαγές που επιφέρει η υποχώρηση της βιομηχανικής κοινωνίας υποστηρίζει ο ο Ulf Bjereld, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και ενεργό μέλος των Σοσιαλδημοκρατών.

Ταυτόχρονα με αυτές τις αλλαγές σημειώνεται μια ακόμη πολιτική καθώς και άλλες πολιτικές δυνάμεις πέραν των ΣΔ υποστηρίζουν την διατήρηση του Κοινωνικού Κράτους το οποίο οι ΣΔ οικοδόμησαν, στερώντας τους έτσι από ένα προνομιακό πολιτικό πεδίο .

Με δεδομένη την καθολική επικράτηση του Κράτους Πρόνοιας οι αντίπαλοι των ΣΔ κερδίζουν ψήφους υπερασπιζόμενοι θέματα όπως η αυστηρότερη νομοθεσία για το μεταναστευτικό ( Σουηδοί Δημοκράτες ) , η για το περιβάλλον ( Πράσινοι ) η για την μείωση της επιρροής των ιδιωτικών εταιρειών στο σύστημα υγείας και την εκπαίδευσης ( Κόμμα της Αριστεράς) οπως δηλώνει στο Politico ο Jonas Hinnfors του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Οι ΣΔ επιπλέον δυσκολεύονται διότι στην φετεινη εκλογική εκστρατεία έχει κυριαρχήσει, το μεταναστευτικό και το θέμα νόμος και τάξη , τα οποία δεν αποτελούν κυρίαρχα συνθήματα των ΣΔ κι συτό έχει ως αποτέλεσμα ενώ η οικονομία της χώρας να τα πηγαίνει μια χαρά αυτό δεν καταγράφεται στην προεκλογική περίοδο

Bloomberg Μην εμπιστεύεστε Σαλβίνι και Ντι Μάιο

Οι Ιταλοί πολιτικοί δεν φημίζονται για την τήρηση υποσχέσεων. Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 10 ετών του ως πρωθυπουργός, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε επανειλημμένα ότι θα μειώσει τους φόρους – μόνο και μόνο για να μην ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του, οδηγώντας τη χώρα σε κρίση χρέους. Αλλά ο νέος λαϊκιστικός συνασπισμός της Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων έχει ακόμη χειρότερα αποτελέσματα.

Την Τετάρτη, οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί Λουίτζι ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι υποσχέθηκαν να περάσουν έναν συνετό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν θα προκαλέσει τριβές με την υπόλοιπη ΕΕ και χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στους επενδυτές άρεσε αυτό που άκουσαν.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας έχει υποχωρήσει από το 3,2% στο 2,9% , η χρηματιστηριακή αγορά του Μιλάνου έχει ανακάμψει, ενώ άλλες ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν. Μετά το καλοκαίρι, που έμοιαζε να προετοιμάζει την αγορά για ένα ακόμα πιο ζεστό φθινόπωρο, αυτό δεν αποτελεί και μικρό επίτευγμα.

Το πρόβλημα είναι ότι τα σχόλια του Ντι Μάιο και του Σαλβίνι έρχονται σε αντίθεση σχεδόν με όλα όσα έχουν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους. Τον Μάιο, υπέγραψαν μία συμφωνία συνασπισμού που υποσχόταν φορολογικές περικοπές και νέες δαπάνες ύψους περίπου 125 δισ. ευρώ (145 δισ. δολάρια), σύμφωνα με ανεξάρτητη εκτίμηση. Είναι αλήθεια ότι πάντα έλεγαν ότι αυτό θα συμβεί σε βάθος χρόνου.

Φυσικά, ο διάβολος κρύβεται στην λεπτομέρεια. Κανείς από τους δύο ηγέτες δεν έχουν διευκρινίσει τι δημοσιονομικό έλλειμμα θα επιδιώξει η κυβέρνηση για το 2019.

Η Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα 0,8% το επόμενο έτος, αλλά αυτό δεν μοιάζει καθόλου πιθανό. Ο Τζιοβάνι Τρία, ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών, λέγεται ότι προτιμά να μένει κάτω από το 2%, ενώ μερικοί από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την Λέγκας του Βορρά ίσως προσανατολίζονται πιο κοντά στο 3%. Να περιμένετε μήνες διενέξεων – εντός της κυβέρνησης και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – μέχρι να αποφασιστεί ποια ακριβώς θα είναι η γραμμή.

Ωστόσο, η πολιτική στροφή είναι σαφής.

Η Λέγκα υποσχέθηκε έναν “ενιαίο φόρο” τώρα ο προϋπολογισμός αναμένεται να αποφέρει μόνο μικρές φορολογικές περικοπές, πιθανότατα για τους αυτοαπασχολούμενους.

Όσον αφορά τους Πέντε Αστέρες, είχαν υποστηρίξει ένα “εισόδημα των πολιτών” για να βοηθήσουν τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους, δεσμευση που τωρα μετατρέπεται σε μία παράταση του ισχύοντος καθεστώτος στήριξης του εισοδήματος που υιοθέτησε η πρώην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι.

Όσον αφορά στις συντάξεις, τα δύο κόμματα θα πρέπει να περιορίσουν τις προηγούμενες δηλώσεις τους για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Έχοντας σταματήσει να φλερτάρουν με την έξοδο από το ευρώ, ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο φαίνεται να κάνουν το ίδιο και με το γοητευτικό τους δημοσιονομικό κίνητρο. Η αντιπαράθεση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει τελειώσει. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Ντι Μάιο είπε ότι τα συμφέροντα των Ιταλών έρχονται πριν από αυτά των οίκων αξιολόγησης. Ωστόσο, την Τετάρτη είπε: “Δεν είναι δεδομένο ότι τα συμφέροντα των οίκων αξιολόγησης και των Ιταλών βρίσκονται σε αντίθεση”.

Μπορεί να υπάρξουν κι άλλες κολοτούμπες. Οι Πέντε Αστέρες είχαν συζητήσει την παύση της λειτουργίας της ILVA, μιας μεγάλης χαλυβουργίας στη νότια Ιταλία, η οποία συνδέθηκε με την τοπική αύξηση του καρκίνου και των θανάτων. Την Τετάρτη, ο Ντι Μάιο τόνισε ότι θα επιμείνει στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να την πουλήσει στον γίγαντα του μετάλλου ArcelorMittal. Τα δύο κόμματα παραιτούνται επίσης από την αντίθεσή τους στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στο σχολείο.

Πώς αντιδρούν οι ψηφοφόροι σε μια τέτοια προδοσία; Προς το παρόν, πιθανότατα με ένα ράπισμα. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά δεν ήταν πολύ αποτελεσματικοί στη διακυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ καλοί στο να κατηγορούν τους άλλους, όπως την ΕΕ, τους “κερδοσκόπους” και τους προκατόχους τους. Η αντιπολίτευση είναι διχασμένη, μη δημοφιλής και στερείται αξιόλογων ηγετών. Η σκληρή στάση της κυβέρνησης για τη μετανάστευση ενίσχυσε την υποστήριξή της, με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν περίπου το 60% των ψήφων σύμφωνα με πρόσφατες.

Die Zeit: «Η βαλκανοποίηση των Βαλκανίων»

Από τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων απουσιάζει μια ρεαλιστική προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Ήδη άλλες ξένες δυνάμεις προσπαθούν να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι Ευρωπαίοι, γράφει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Die Zeit σε άρθρο με τίτλο “Η βαλκανιοποίηση των Βαλκανίων”.

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: “Για τους πολιτικούς στα δυτικά Βαλκάνια η υπόσχεση μιας “ευρωπαϊκής προοπτικής” στη Θεσσαλονίκη το 2003 απομακρύνεται συνεχώς, ενώ ολοένα και συχνότερα γίνεται λόγος απλά για “σύνδεση”. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο σοκ που προκάλεσε η ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Κανείς δεν επιθυμεί πλέον νέες χώρες στην ΕΕ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αναγκαστικά τα δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να κάνουν υπομονή.

Επιπλέον η ΕΕ θα πρέπει να επουλώσει πληγές στα Βαλκάνια, όπως για παράδειγμα να συντονίσει την κατασκευή οδικού δικτύου, καθώς και την βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών δομών, να προωθήσει την μεταρρύθμιση του Συντάγματος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δίνοντας λύση σε μια προβληματική διακυβέρνηση και τέλος να αμβλύνει τις διενέξεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών με αφορμή τα σύνορα.

Υπό την πίεση της ΕΕ Αθήνα και Σκόπια δίνουν τέλος στην αστεία διαμάχη για το όνομα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η συμφωνία θα λάβει πράσινο φως στο επικείμενο δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή και η προσέγγιση Βελιγραδίου-Πρίστινας αποκτά νέα δυναμική. Ο σέρβος και ο κοσοβάρος πρόεδρος προκρίνουν μια ανταλλαγή εδαφών. Η ντε φάκτο αποκομμένη από την Πρίστινα περιοχή βορείως του Ίμπαρ, που διοικείται από το Βελιγράδι να περιέλθει στη Σερβία και η κοιλάδα του Πρέσεβο στη νότια Σερβία να περάσει στο Κοσσυφοπέδιο. Το σχέδιο είναι αμφιλεγόμενο. Οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Τόσο ο Καρλ Μπιλντ, πρώην ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Γιουγκοσλαβία, όσο και ο πρώην πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος εκπροσώπησε την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, προειδοποιούν για μια ανταλλαγή εδαφών κάνοντας λόγο για ένα κουτί της Πανδώρας, το οποίο αν ανοίξει ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση ή ακόμα και να μετατοπίσει τα σύνορα και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων”.

DW: Σέρβοι και Κοσοβάροι «πειράζουν» το γεωγραφικό χάρτη

«Επιδιώκουν ανταλλαγή εδαφών ως ανταμοιβή για την ένταξή τους στην ΕΕ. Χωριά, βιομηχανικές περιοχές και πολιτιστικά μνημεία θα αλλάξουν κράτος. Η κίνηση σπάει το μέχρι τώρα ταμπού του απαραβίαστου των συνόρων», αναφέρουν σε άρθρο τους στη Ντόιτσε Βέλλε, ο Φόλκερ Βάγκενερ και η Ειρήνη Αναστασοπούλου.

Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν πάνω από 7 χρόνια. Όχι στο Βελιγράδι ή στην Πρίστινα, αλλά στις Βρυξέλλες. Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ανέλαβε προσπάθειες για να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Το τίμημα της συμφωνίας είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η ανταλλαγή εδαφών. Θα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που εδώ και καιρό διακηρύττει η ΕΕ, την σταθεροποίηση των πολυεθνικών κοινωνιών και όχι την σαλαμοποίησή τους. Το Κόσοβο είναι de facto ένα νέο κράτος στην Ευρώπη. Μόνο λίγες χώρες της ΕΕ που έχουν φόβους για αποσχιστικά κινήματα δεν το έχουν αναγνωρίσει. Η δύναμη των τετελεσμένων ισχυροποιεί την διαπραγματευτική θέση του, που μόνο να οραματιστεί μπορούσε πριν από δέκα χρόνια.

Για την Ελλάδα

“Η Ελλάδα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί” τιτλοφορείται άρθρο της Handelsblatt με αφορμή την άνοδο του επιτοκίου για το δεκαετές ομόλογο. Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει:

“Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αντιδρούν σε αναταράξεις στην Ελλάδα. Κυρίως τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα για τον προϋπολογισμό προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή. Ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα ωστόσο εκτιμούν ότι ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ελεγκτές των δανειστών αναμένονται στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο από την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Η επίθεση στον Μπολσονάρου

Πολιτικές περιπλοκές προκαλεί στην προεκλογική Βραζιλία η χθεσινή επίθεση και τραυματισμός με μαχαίρι του ακροδεξιού υποψηφίου για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υπεβλήθη σε δίωρη επέμβαση . Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde η είδηση αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς ο πρώην λοχαγός, που δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-85), βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Τώρα Μπολσονάρου θα χρειαστεί δύο μήνες για να αναρρώσει πλήρως, ενώ θα πρέπει να νοσηλευτεί από επτά ως δέκα μέρες, δήλωσαν οι χειρουργοί και στελέχη της διοίκησης του νοσοκομείου Santa Casa της πόλης Ζουίζ τζι Φόρα.

Ο 40χρονος άνδρας που συνελήφθη αφού μαχαίρωσε τον υποψήφιο πρόεδρο είπε πως διέπραξε την επίθεση για «προσωπικούς λόγους», διότι τον «διέταξε ο Θεός» να επιτεθεί στον πολιτικό αυτόν.

Ο δικηγόρος του είπε ότι τη διέπραξε διότι είχε κίνητρα «θρησκευτικά», «πολιτικής φύσης», αλλά και εξαιτίας «των προκαταλήψεων που επιδεικνύει ο Μπολσονάρου κάθε φορά που μιλάει για τη φυλή, τη θρησκεία και τις γυναίκες». Ο δράστης ανήκε στο αριστερό κόμμα PSOL από το 2007 ως το 2014, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πολιτικές επιπτώσεις της επίθεσης είναι ανυπολόγιστες γράφει η ανταποκρίτρια του Μοντ στο Σαο Πάουλο Κλερ Γκατινουά διότι η επίθεση εκφράζεται η ανησυχία ότι θα ριζοσπαστικοποιήσει τους ακροδεξιούς οπαδούς του Μπολσονάρου Ο πολιτικός επιστήμονας Carlos Melo eξηγεί ότι “Ένα τέτοιο κλίμα ξυπνά το τέρας της βίας .

Η καχυποψία βασιλεύει στον Λευκό Οίκο

Κορυφαία στελέχη του λευκού Οίκου διαγκωνίζονται στο να διαψεύδουν ότι αυτοί είναι οι συγγραφείς του ανώνυμου άρθρου γράφει στον τίτλο της η εφημερίδα Wall Street Journal και προσθέτει στον υπότιτλο ότι έχει ξεκινήσει μια πραγματική δημόσια κούρσα αρνήσεων ενώ σε ιδιωτικό επίπεδο οι ίδιοι αξιωματούχοι σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν εί δυνατόν να βρεθεί και να τατυτοποιηθεί η ανώνυμη παρέμβαση που προκάλεσε την οργή του Λευκού Οίκου

Ο πρόεδρος παρακολουθεί με τεταμένη προσοχή τις εξελίξεις σημειώνει η WSJ και προσθέτει ότι η καχυποψία είναι τέτοια στην Δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου που οι δηλώσεις άρνησης ξεκίνησαν από το γραφείο του αντιπροέδρου το οποίο αισθάνθηκε την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι ο Μάικ Πενς είναι πιο λευκός κι από το χιόνι ως προς την υπόθεση αυτή. «Ο αντιπρόεδρος υπογράφει τα άρθρα που γράφει», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του μέσω Twitter.

Μέσα κλίμα καχυποψίας και παράνοιας, ο Λευκός Οίκος θελει διακαώς να εξακριβώσει ποιος είναι αυτός συνέταξε το ανώνυμο άρθρο γνώμης στην εφημερίδα New York Times.

Στο κείμενο με τίτλο «Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ», το στέλεχος της κυβέρνησης αφηγείται πώς το ίδιο και άλλοι αγωνίζονται εκ των ένδον εναντίον των «χειρότερων παρορμήσεων» ενός προέδρου που ασκεί την εξουσία με τρόπο «μικροπρεπή», «παρορμητικό» και «αναποτελεσματικό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με tweet μίλησε για «προδοσία», στηλίτευσε τη συμπεριφορά της «αριστεράς» και των «μέσων ενημέρωσης των ψευδών ειδήσεων».

Η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου, καταγγέλλοντας με μια γραπτή παρέμβασή της που εστάλη στο CNN τον ανώνυμο συντάκτη του κειμένου. «Δεν προστατεύετε αυτή τη χώρα, τη σαμποτάρετε με τις δειλές σας πράξεις», πέταξε απευθυνόμενη στον ανώνυμο «κυβερνητικό αξιωματούχο».

Τα ερωτήματα που τίθενται

Ο μυστηριώδης συγγραφέας έγραψε μόνος του το κείμενο, ή μήπως εκπροσωπεί μια ομάδα;

Ανήκει στον στενό κύκλο του προέδρου

Εργάζεται στην περίφημη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ή σε κάποιο υπουργείο; Θα αποκαλύψει ποιος είναι για να δώσει περισσότερο κύρος σε αυτή τη μαρτυρία, ή όχι;

Η διατύπωση που επέλεξαν οι Νιου Γιορκ Τάιμς —«ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ»— για να περιγράψουν τον συγγραφέα είναι αρκούντως ευρεία

Και οι διάφοροι στενοί συνεργάτες του Προεδρου σπεύδουν να αποστασιοποιηθούν

Ο Νταν Κόουτς, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, τόνισε ότι «η σεναριολογία» κατά την οποία συντάκτης του άρθρου είναι ο ίδιος είναι «ψευδής», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, αισθάνθηκε επίσης την ανάγκη να πει πως δεν είναι ο συγγραφέας του. Και οι υπηρεσίες του υπουργού Αμύνης Τζιμ Μάτις εξέπεμψαν το ίδιο μήνυμα.

Επιμέλεια: Ιωάννα Παπαδημητροπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα