back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρωταγωνίστρια στην 83η ΔΕΘ η ενέργεια

Διαβάστε επίσης

Ο τομέας της ενέργειας φαίνεται πως θα είναι ο πρωταγωνιστής της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τιμώμενη χώρα στη φετινή έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι οι ΗΠΑ και συνεπώς δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την ατζέντα και τις συναντήσεις τα υποστηριζόμενα από την Ουάσιγκτον μεγάλα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα καθώς και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στη συμπρωτεύουσα θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Mark Menezes, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Yuval Steinitz, o υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Antic αλλά και ο αντιπρόεδρος της πετρελαϊκής ExxonMobil Tristan Aspray.

Κεντρικό ρόλο στην έλευση των συγκεκριμένων προσώπων έπαιξαν ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt αλλά και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Μάλιστα το επιμελητήριο και η HAEE (Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία) διοργανώνουν και συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, μία ημέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.

Το Σάββατο, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση του ΥΠΕΝ με θέμα «Η Ελλάδα μπροστά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης», όπου θα συζητηθούν οι προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα με τη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και με τις διασυνδέσεις του φυσικού αερίου στα νότια Βαλκάνια.
Την εκδήλωση, θα χαιρετίσει ο Υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes.

Ο κ. Σταθάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους προαναφερόμενους υπουργούς ομόλογους του, καθώς η Ελλάδα μαζί με τις χώρες αυτές προωθούν ενεργειακά projects.
Επί τάπητος θα τεθεί ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, για τον οποίο αναμένεται επόμενη διακρατική συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ίσως κι εντός του μήνα για την υπογραφή σχετικών συμφωνιών. Το φαραωνικό έργο έχει ως σκοπό τη μεταφορά στην Ε.Ε. ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ε.Ε. μέσω της Ιταλίας.
Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο στηρίζεται από τις ΗΠΑ, όπως και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός (IGB), για τον οποίο θα υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Σταθάκη και της Petkova. Για τον αγωγό έχουν ξεκινήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες κατασκευής του. Στη γειτονική χώρα θα φτάνουν ποσότητες αερίου μέσω του αγωγού TAP αλλά και του FSRU Αλεξανδρούπολης.
Το τελευταίο έργο είναι από τα αγαπημένα της Ουάσιγκτον και δεν αποκλείεται τις μέρες της 83ης ΔΕΘ να ανακοινωθεί και αμερικανικό επιχειρηματικό όνομα στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας. Μέσω του συγκεκριμένου πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης (υγροποιημένου φυσικού αερίου) θα γίνεται προμήθεια αμερικανικού LNG στα Βαλκάνια.

Η παρουσία του στελέχους της ExxonMobil σηματοδοτεί επίσης και τη δυναμική παρουσία που θέλει να έχει στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός. Στην Κύπρο και νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο πετρελαϊκός όμιλος προχωρά έρευνες για την εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα