back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ένταση και επεισόδια στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης-Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας

Διαβάστε επίσης

Επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη – «Εμπόλεμη ζώνη» και η περιοχή έξω από το δημαρχείο.

Ένταση λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα,, με χημικά και πετροπόλεμο, μπροστά από δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης όταν ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών για τη Μακεδονία προσπάθησαν να προσεγγίσουν στο μπλόκο της αστυνομίας.  Οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν τους διαδηλωτές, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το Βελλίδειο, έκαναν χρήση χημικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Έως αυτήν την ώρα κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον μια προσαγωγή

Η Συμφωνία των Πρεσπών από τη μία και η αντίθεση της πλειονότητας των πολιτών και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από την άλλη, “γέμισαν” τους δρόμους της πόλης με διαδηλωτές, καθώς έχουν προγραμμαστιστεί τέσσερις διαφορετικές κινητοποιήσεις.
Στο Άγαλμα του Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν  ήδη από τις 18:00 το απόγευμα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι την ίδια ώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Ήδη έχει αρχίσει στην πλατεία Καμάρας, η προσέλευση ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, ενώ όσοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν, στις 19:00 , έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Διαδηλωτές κρατούν σημαίες και φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.), ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Βασική ανησυχία των αρχών είναι να μη συναντηθούν σε κανένα σημείο της συμπρωτεύουσας οι διαδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσουν από τη μια πλευρά όσοι διαμαρτύρονται για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στην ΠΓΔΜ και, από την άλλη πλευρά, οι οργανωμένες ομάδες αντιεξουσιαστών.

Πρωτοφανή τα μέτρα ασφαλείας στην Θεσσαλονίκη εν όψει των συγκεντρώσεων το απόγευμα.
Η συμπρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε φρούριο από τη στιγμή της άφιξης του πρωθυπουργού στην πόλη και δεδομένης της παρουσίας πολλών Αμερικανών.

Αυξημένα είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και για τον περιορισμό των διαδηλωτών οι οποίοι αναμένεται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους για το Μακεδονικό ενώ η αστυνομία φοβάται την εμφάνιση οργανωμένων ομάδων αντιεξουσιαστών που έχουν ήδη προγραμματίσει πορείες-διαμαρτυρίες στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον εκθεσιακό χώρο.

Για το λόγο αυτό η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης είναι επί ποδός και αποτελείται από περίπου 7.000 άτομα, καθώς και περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί από Αθήνα και άλλες περιοχές.
Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ, πράκτορες της CIA και του FBI θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ και η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney, θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. συζητήθηκε σε σειρά συσκέψεων που προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Στην κατάρτιση των φετινών μέτρων τάξης και ασφαλείας ελήφθησαν υπ’ όψιν οι εξής βασικοί παράμετροι:

– Η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, με ενισχυμένη επιχειρηματική και πολιτική αποστολή

– Η παρουσία – για πρώτη φορά σε εγκαίνια ΔΕΘ – διαδηλωτών που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

– Η κινητοποίηση ομάδων αναρχικών και αντιεξουσιαστών που παραδοσιακά συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές πορείες αυτήν την μέρα. Και τέλος:

– Οι χούλιγκαν που δραστηριοποιούνται σε ομάδες είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr θα είναι μέσα σε μπλοκ διαδηλωτών και ενδεχομένως να προσπαθήσουν να…. λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα