Search

Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ: Τους επόμενους μήνες θα εκτιμηθεί αν θα γίνουν εκλογές στο τέλος της τετρατίας

684

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ που διήρκησε περισσότερο από 3 ώρες, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ανέφερε ότι «αν και ο σχεδιασμός του είναι για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλ. τον Οκτώβριο του 2019, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επομένων μηνών» ενώ εξέφρασε την ενόχληση του για την κριτική περί παροχολογίας, λέγοντας ότι κάποιοι αποκαλούν παροχές τις ελαφρύνσεις για τις ομάδες που επιβαρύνθηκαν και τη μεσαία τάξη.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας επανάλαβε ότι το μέτρο για τη μείωση των συντάξεων θα τεθεί προς συζήτηση στους θεσμούς για να πειστούν να μην εφαρμοστεί, ενώ παραδέχτηκε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού «Κατρούγκαλου» έχει πολλές αδικίες, τις οποίες τώρα διορθώνουν. Ανέφερε ότι οι θεσμοί θα έρχονται στην Αθήνα αλλά εμείς θα καθορίζουμε πως θα πετύχουμε τους στόχους 3,5%, αλλά και το κοινωνικό μέρισμα ή το δημοσιονομικό χώρο.

Για την καταστροφή στο Μάτι ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη στήριξη στους υπουργούς του, οι οποίοι σημείωσε ότι είναι κάθε μέρα στην περιοχή. Αντίθετα επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τυμβωρυχία, ενώ όσον αφορά τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ήθελε να κρύψει τον αριθμό των νεκρών δήλωσε ότι θα ήταν ανοησία κάτι τέτοιο. Οι νεκροί δεν κρύβονται, ούτε εικάζονται».

Χαρακτήρισε ανοησίες ότι τα επιτόκια της Ελλάδας αυξήθηκαν επειδή οι αγορές ανησύχησαν για τις παροχές της κυβέρνησης από την ΔΕΘ λέγοντας: «Οσοι λένε ανοησίες θα κριθούν από τον ελληνικό λαό». Είπε οτι υπάρχει το μαξιλάρι των 30 δις. ευρώ για 2,5 χρόνια που αποτελεί ασφάλεια της Ελλάδας όταν οι αγορές έχουν αναταράξεις, ασκώντας κριτική στη ΝΔ που ήθελε πιστοληπτική γραμμή.

Στο Σκοπιανό χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μίλησε για ακραία στοιχεία στο χθεσινό συλλαλητήριο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Προκόπη Παυλόπουλου τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό πρόεδρο.

Συμφωνία Πρεσπών και διαδηλώσεις

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η ρητορική Ζάεφ βρίσκονται εντός συμφωνηθέντων ή παρερμηνεύουν τη συμφωνία;» ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός καθώς επίσης και για τα συλλαλητήρια.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ως εξής: «Κατηγορήθηκα ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Αρα δεν φέρνω αντίρρηση στο δικαίωμα της ελεύθερης διαδήλωσης. Το ίδιο λέω και για τα χθεσινά συλλαλητήρια παρά το ότι είχαν ευδιάκριτη διαφορά σε σχέση με του Φεβρουαρίου. Έλλειψη μαζικότητας. Τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε συμμετοχή πολιτών που είχαν μια σεβαστή άποψη εντούτοις χθές δεν είδαμε ανθρώπους με παρόμοιες ευαισθησίες αλλά ακραία στοιχεία. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν την θέση τους από μικρές ομάδες που αναπτύσσουν ρητορική μίσους. Κυρίως όμως θέλω να τους πω ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. ‘Εχουμε σημαντική συμφωνία που αν επικυρωθεί από το δημοψήφισμα και ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση θα δώσει μοναδική ευκαιρία στην χώρα, στην Θεσσαλονίκη στην Μακεδονία. Πρώτον γιατί διασφαλίζει την εθνική παρακαταθήκη. Την ιστορία τις αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Δεύτερον γιατί ανοίγει το δρόμο στην Β Ελλάδα να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ατμομηχανή ανάπτυξης. Παρακολουθούμε την ρητορική των γειτόνων μας, κατανοούμε ότι είναι σε προεκλογική διαδικασία και ορισμένες φορές πράγματι η ρητορική περνά τα συμφωνηθέντα πλαίσια της συμφωνίας».

Σε άλλη ερώτηση για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, την ώρα της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «όντως υπήρχε κλίμα που δεν ήταν ευχάριστο το Σάββατο και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ότι αυτοί που εκπροσώπησαν την αντίθετη άποψη δεν ήταν άνθρωποι που σέβονταν τη δημοκρατία και την αντίθετη άποψη. Προσβάλουν τη χώρα μας οι εικόνες που μεταδόθηκαν. Δεν  πρέπει να ταυτίσουμε την εικόνα των ακραίων φανατικών με όσους συμμετείχαν το Φεβρουάριο στα προηγούμενα συλλαλητήρια. Θα σεβαστώ το δικαίωμα της διαδήλωσης αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να προχωρήσει η χώρα μπροστά με βάση όσα ορίζει το σύνταγμα και οι νόμοι». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «πιστεύω βαθιά ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων διαφωνούν θα συνειδητοποιήσουν τα μεγάλα οφέλη αυτής της συμφωνίας».

Σε επόμενη ερώτηση για το αν υπήρξαν πιέσεις από το εξωτερικό για τη συμφωνία στο Σκοπιανό ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «είναι γνωστές οι θέσεις μου και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δεκαετίας. Ουδείς μας πίεσε και μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εθνικιστή στην χώρα αυτή που ήθελε καθημερινά να κλέβει την ελληνική ιστορία και να γεμίζει τα Σκόπια με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες. Την στιγμή που βγήκε μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς σπεύσαμε να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία».

«Αν αυτή η εξέλιξη ικανοποιεί την διεθνή κοινότητα σας απαντώ, ναι την ικανοποιεί, γιατί είναι μια εξέλιξη προς την ειρήνη τον διάλογο και την συνεργασία. Αυτό είναι και ένα βήμα που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα ο διάλογος για τα Βαλκάνια γινόταν με απούσα την Ελλάδα. Χάσαμε επι Σαμαρά τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Εμείς ξαναμπήκαμε σε αυτή την διαδικασία. Η Ελλάδα θα γίνει μέλος και της πρωτοβουλίας 16+1 για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Άρα γα πράγματα που αποτελούν με ξεκάθαρο τρόπο το εθνικό μας συμφέρον θα ήταν ανόητο να πιεστούμε. Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα μη επωφελή για την χώρα δεν θα ενέδιδα».

Στην ερώτηση γιατί δεν γίνεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι θα ήταν πρωτοφανής εξέλιξη ιστορικά μια χώρα να έκανε δημοψήφισμα για το πώς μια γειτονική χώρα θα αλλάξει το όνομά της».

Κάλεσε, δε, όσους θεωρούν ότι είναι πολύ επιζήμια η συμφωνία με τη φράση «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αν θα έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 ας εξηγήσουν όσοι διαφωνούν στους εταίρους και το ΝΑΤΟ ότι αν εκλεγούν θα την ακυρώουν».

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας με βάση την ίδια τη συμφωνία και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Σε ερώτηση για τις εξαγγελίες που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της τελετής εγκαινίων της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Ειδικά όταν αυτός έρχεται από την αντιπολίτευσης».

«Δεν μπορεί σήμερα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα να μιλούν για παροχολογία, είναι οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις». «Εμείς δεν κάναμε τίποτα άλλο χθες από το να παρουσιάσουμε το σχέδιο και το όραμα για την Ελλάδα της νέας εποχής. Μέσα σε αυτό εντάξαμε και τις αναγκαίες κατ’ εμάς ελαφρύνσεις και τα μέτρα κοινωνικής στήριξης για να άρουμε τις αδικίες της μνημονιακής εποχής και να στηρίξουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

«Το πακέτο που εξήγγειλα δεν είναι μόνο ένα μέτρο ελαφρύνσεων αλλά ένα πακέτο ισορροπημένο γιατί ενισχύει την ήδη θετική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε αν υπάρχει ο μηχανισμός να υλοποιηθούν όλα αυτά που εξήγγειλε. «Χθες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό, αλλά κάποια απαραίτητα μέτρα που μετά από 8 χρόνια η μεσαία τάξη υπέφερε δυσανάλογα. Δεν τα σήκωσαν τα βάρη όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ενδεχομένως αυτοί να θέλουν να έχουμε μνημόνια γιατί μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Είναι εφικτά αυτά τα μέτρα. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα αλλά μια πραγματικότητα που θα γίνει όταν θα μπορεί να την δει στην καθημερινή του ζωή ο απλός πολίτης. Αυτό είναι το σχέδιό μας και μιλάμε με ασφάλεια και αυτά εξαγγείλαμε χθες και θα τα υλοποιήσουμε άμεσα. Η καταβολή 1 δις ευρώ για αναδρομικά ενστόλων, πανεπιστημιακών και δικαστικών είναι συμφωνημένη και υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Προς τέλος του έτους θα δούμε εάν υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που νομίζω θα έχουμε. Πάει καλά η οικονομία. Και για το 2019 μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα είναι μεγαλύτερος μάλλον από αυτόν που υπολογίζεται στο Μεσοπρόθεσμο θα θεσμοθετήσουμε και νομοθετήσουμε όσα εξήγγειλα χθες».

Έξοδος στι αγορές

Σχετικά με την έξοδο στις αγορές και το ύψος των επιτοκίων ο Αλέξης Τσίπρας είπε «έχει μεγάλη σημασία ότι συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας να χτίσουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι ρευστότητας που διασφαλίζει για τα επόμενα 2,5 χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου αυτές βρίσκονται σε αναταράξεις».

«Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μην μας απασχολεί τι κάνουν οι αγορές. Προφανώς μέσσα στα επόμενα 2,5 χρόνια θα μας δοθεί η ευκαιρία να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με καλό επιτόκιο» είπε για την έξοδο στις αγορές.

«Βγήκαν ορισμένοι μεταξύ αυτών ο κ. Μητσοτάκης και έσπευσαν να αποδώσουν το τσίμπιμα στις αποδόσεις στο ότι εγώ θα ερχόμουν στη ΔΕΘ να εξαγγείλω παροχές. Για κακή τους τύχη, την Παρασκευή, και ενώ τα περισσότερα είχαν διαρρεύσει, είχαμε πτώση κατά 50 μονάδες βάσης. Να υποθέσω ότι οι αγορές είδαν τις παροχές και είπαν δώσε και άλλα; Όλα αυτά είναι ανοησίες. Καμία σχέση δεν έχει η απόδοση των ομολόγων που οφείλονται στις διεθνείς αναταραχές με τις παροχές».

Εκλογές

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν ο Καμμένος καταψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια σχολίασε ο κ. Τσίπρας: «Πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την θέση και στάση Πάνου Καμμένου που είναι στάση αρχής αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει μια δυναμική για την χώρα το βλέπει. Όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής που την έχει εδώ και πολλά χρόνια ότι η όποια λύση να μην εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Ωστόσο οι διεθνείς συσχετισμοί αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάνω από 140 χώρες την αναγνωρίζουν ως Μακεδονία και οι υπόλοιπες ως ΠΓΔΜ. Να μην έχουμε τα κεφάλια μας στην άμμο. Αν πάτε στο Google και πληκτρολογήσετε Μακεντόνια βγαίνουν σλαβικά γράμματα. Αυτό θα τελειώσει και σλαβικά γράμματα θα μπαίνει μόνο στο Νορθ. Κατοχυρώνουμε την ιστορία μας τα σύμβολά μας τον Ηλιο της Βεργίνας. Εκτιμώ και σέβομαι την θέση Πάνου Καμμένου. Όμως επειδή τον γνωρίζω καλά σας διαβεβαιώνω ότι ο Κάμμενος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητας της χώρας».

Ο πρωθυπουργός σε αυτό το σημείο εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο Σκοπιανό: «Με την ευκαιρία να κάνω μια κρίση για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της. Είμαστε σε ένα παράδοξο. Ο Μητσοτάκης ήταν από αυτούς που διατυμπάνιζε ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε μια λύση χωρίς όρο Μακεδονία. Ηταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας και ξαφνικά όχι μόνο αλλάζει στάση και κρατά μια ακραία τυχοδιωκτική στάση πολιτικού αμοραλισμού που είναι επικίνδυνη γιατί αφορά εθνικά θέματα. Προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά. Αν ο Μητσοτάκης πιστεύει αυτό που λέει ότι είναι επιζήμια η συμφωνία γιατί δεν κάνει το απλό; Αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα καθώς όταν πάει στην Μέρκελ λέει ότι ότι θα την εφαρμόσει την συμφωνία – κοροϊδεύει τους ανθρώπους με ευαισθησίες . Ας έρθει εδώ στην Θεσσαλονίκη και να πει το απλό ότι θα ξηλώσει την συμφωνία όπως λέει για το νόμο Κατρούγκαλου και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα Πινοσέτ. Να πει ότι αν βγει πρωθυπουργός θα πάει στο ΝΑΤΟ και θα ακυρώσει την συμφωνία. Είναι επικίνδυνος. Καθαρά πράγματα. Δεν μπορεί κανείς να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό».

Σε νέα ερώτηση για το κλίμα της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο ο κύριος Τσίπρας είπε ότι «η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει κριθεί. Η συνεργασία δεν είναι ακριβώς ισότιμη με την έννοια ότι το ένα κόμμα έχει 147 βουλευτές και το άλλο 7 αλλά έτσι είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας».

«Δεν διαβλέπω κανένα κίνδυνο (σ.σ. για την κυβέρνηση σε περίπτωση που έρθει για κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών). Εύχομαι να κερδίσει το δημοψήφισμα ο φίλος μου ο Ζόραν Ζάεφ, μετά θα έχουμε μια δύσκολη διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής και μετά έχουμε τη διαδικασία του πρωτοκόλλου ένταξης, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το Φεβρουάριο θα αποφασίσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες και τον τηλεοπτικό φόρο. «Η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Η διαδικασία αυτή μας ταλαιπώρησε, είχαμε και εντάσεις σε αυτή εδώ την αίθουσα. Αλλά είχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει καλό και στους δημοσιογράφους, και στο τηλεοπτικό κοινό και στο τέλος και στους ιδιοκτήτες».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΕΣΡ για πέντε τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός είπε ότι «η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ως αυταρχικούς επειδή θέλαμε λίγους σταθμούς αλλά η αγορά αποφάσισε ότι δεν χωράνε περισσότεροι από 5. Αν υπάρξει ενδιαφέρον για τις άλλες δύο άδειες θα υπάρξει διαγωνισμός».

«Αναμένεται να μπουν 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 125 εκατ. ευρώ από το φόρο διαφήμισης στην επόμενη δεκαετία. Συνολικά τα έσοδα αναμένεται να είναι μισό δισ. ευρώ.» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Προεδρική εκλογή

Ερωτηθείς για την προεδρική εκλογή, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή και το αν θα ξαναπροτείνει ως υποψήφιο τον Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός απάντησε «έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα με τη στάση. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Δεν έχει νόημα να μπω σε αυτή τη συζήτηση».

Συντάξεις

«Βγήκαμε από τα μνημόνια, όμως είμαστε μέλος της ευρωζώνης. Ολοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε σχέδιο προϋπολογισμού ώστε η Ευρωπαϊκή επιτροπή να το μελετά και να διαπιστώνει εάν τηρούνται οι στόχοι που προβλέπονται και συμφωνηθεί με τους δανειστές. Εμείς θα καταθέσουμε προϋπολογισμό έχοντας μια καλύτερη εικόνα ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από 3,5% πλεόνασμα και εάν επιβεβαιωθεί καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ που έλεγε ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους μας γι αυτό και επέμενε για 1% μέτρα περικοπών. Εμείς δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά τα επιχειρήματα. Θα προσθέσουμε επιχειρήματα για το συνολικό αφήγημά μας. Δεν θέλουμε πισωγύρισμα. Δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση όπως η ασφαλιστική ενοποίηση. Όμως θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό (συντάξεις) είναι αντιαναπτυξιακό. Η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη θα σήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει επίπτωση στην δομή του ασφαλιστικού συστήματος».

Για το τι θα συμβεί με τη μείωση του αφορολογήτου από το 2020 ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά απάντησε με την παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο».

«Επειδή το 2020 είναι μια χρονιά που θα έρθει μετά το τέλος της θητείας μας, πρέπει να πω με σαφήνεια ότι η μη εφαρμογή του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η συνετή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην Αργεντινή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να θυμίσω τι γίνεται στην Αργεντινή. Μια ακραία φιλελεύθερη κυβέρνηση επανέφερε το ΔΝΤ στη χώρα μετά από αρκετά χρόνια. Πρέπει να παίρνουμε παραδείγματα από άλλες χώρες. Η Ελλάδα δεν πρέπει και επουδενί δεν θα επιστρέψει στα Μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».

Η πολιτική που εφαρμόζουμε σε σχέση με το σχέδιο του Μητσοτάκη είναι μέρα με την νύχτα. Προσπαθούν να κρυφτούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Είπε ο Καραγκούνης ότι το σχέδιο τους είναι σχέδιο Πινοσέτ. Ο περίφημος κουμπαράς με το αναδιανεμητικό σύστημα και θα παίρνουν σύνταξή μόνο όσοι είχαν καταφέρει να έχουνε μισθό και μάλιστα υψηλό. Στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε πολλούς που δεν είχαν σταθερό μισθό και δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Εμείς πήγαμε σε ένα σύστημα που παρά τις αδικίες που τώρα διορθώνουμε – τα 4/5 είχαν μικρότερες επιβάρυνσης και το 1/5 μεγαλύτερες και τώρα αυτό το διορθώνουμε. Ο Μητσοτάκης με το σχέδιο του μας ξαναγυρνά στα ελλείμματα, σχεδιάζει επιστροφή στην πολιτική ελλειμμάτων και στο ΔΝΤ

Φωτιά  στο Μάτι

Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει και τι θα ψηφίσει αν έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας άρσης ασυλίας των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για τη φωτιά στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «η όποια περαιτέρω προσπάθεια πολιτικής υπεραξίας μέσα από μια εθνική τραγωδία θα είναι κατακριτέα από τον ελληνικό λαό και κανείς δεν θα πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό».

«Γνωρίζετε ότι διεξάγεται έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα εξονυχιστική. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα φτάσει σε συμπεράσματα για τα αίτα της τραγωδίας αυτής. Εγώ έσπευσα να καλέσω έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα για τις υποκείμενες αιτίες της καταστροφής αυτής».

Σε επόμενη ερώτηση για το αν θα συναινέσει για άρση ασυλίας όσων εμπλέκονται στην τραγωδία στο Μάτι, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν υπάρχει ασυλία. Οι δικαστικές αρχές κάνουν την δουλειά τους. Έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη που ερευνά διεξοδικά την υπόθεση. Το πιο σημαντικό από το να συζητάμε υποθετικά σενάρια ασυλίας που δεν υπάρχει, είναι να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε».

Σε άλλη ερώτηση για τη φωτιά στο Μάτι και την αντίδρασή του μετά τη συνέντευξη τύπου λίγα 24ωρα μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας αρχικά διευκρίνισε ότι «την απόφαση να συγκαλέσω το υπουργικό συμβούλιο την είχα πάρει πριν τη συνέντευξη τύπου άρα προφανώς είχα πάρει την απόφαση τι θα πω».

«Ήμασταν όλοι συγκλονισμένοι τότε. Και στην πολιτική τα συναισθήματα παίζουν ρόλο. Δεν είναι τα πάντα πολιτικό όφελος και πολιτικό κόστος» σχολίασε για όσα ακούστηκαν τότε στη συνέντευξη τύπου.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Νίκο Τόσκα είπε ότι «θεωρώ ότι ήταν ένας πολύ καλός υπουργός και εκτιμώ ότι έθεσε την παραίτησή του την επόμενη ώρα λέγοντας μου οτι ανεξάρτητα από το αν διαχειρίστηκα ή όχι σωστά την τραγωδία, το ηθικό κομμάτι με βαραίνει.

«Στη χώρα είχαμε και άλλες τραγωδίες και στην ξηρά και τη θάλασσα. Αν μας διαφοροποιεί δεν είναι το αν είμαστε καλύτεροι διαχειριστές ή όχι της κρίσης αλλά το ηθικό πλεονέκτημα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Σωστά εγώ του ζήτησα να μείνει για να συμμαζέψουμε την κατάστσαη και σωστά προχωρήσαμε στις αλλαγές που προχωρήσαμε».

Κάλπες την άνοιξη

Σε ερώτηση για τετραπλές κάλπες τον Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της 4ετους θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και πιστεύω ότι έχει αρκετές πιθανότητες να συμβεί. Η πολιτική σταθερότητα είναι προυπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία. Θα είναι συλλογική και όχι μόνο προσωπική επιτυχία να γίνουμε η πρώτη κυβέρνηση που θα κλείσει τον κύκλο της και τη συνταγματική επιταγή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι τρεις προηγούμενες, να βγάλουν τη χώρα από τα Μνημόνια. Το ερώτημα είναι αν θα πάμε μπροστά ή αν θα πάμε πίσω στα Μνημόνια, τη σπατάλη, τη ρεμούλα και τη διαπλοκή».

Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου. Όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε».

Στην ερώτηση «πότε θα ψηφιστούν τα μέτρα που εξαγγείλατε;» απάντησε: «Εξαγγείλαμε μέτρα άμεσης εφαρμογής 1.1.2019. Αφορούν μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εως 25 ετών, επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά και κάποια κίνητρα για συνεταιρισμένους αγρότες κ.α.. Αυτά τα μέτρα θα ψηφιστούν έως το τέλος του 2018 για να εφαρμοστούν 1.1.2019. Η μόνη παρέμβαση που αφορά προνομοθέτηση για 2019 είναι για τον ΕΝΦΙΑ. Εμείς δεν θέλουμε να πάμε μόνο σε μείωση 30% που θα φθάσει 50% σε λαϊκά νοικοκυριά. Δεν θέλουμε να πάμε μόνο σε αυτή την μείωση που ο δημοσιονομικός χώρος δεν φθάνει για το 2019, γι αυτό πάμε και στο 2020. Η δομή του φόρου θα είναι τέτοιος ώστε να μην είναι λαϊκό χαράτσι. Αν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχει πρόγραμμα Πινοσέτ που έχει να πει στον κόσμο ότι αυτές τις παροχές θα τις ακυρώσει. Μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή του λέγοντας ότι θα ακυρώσει όσα η δική μας κυβέρνηση πέτυχε».

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς τους ιδιώτες λέγοντας ότι «τα ληξιπρόθεσμα προς τους ιδιώτες έχουμε στόχο να αποπληρωθούν στο επόμενο διάστημα. Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά το 2013 για 3 συνεχόμενους μήνες έχουμε και μειώσεις των ληξιπροθέσμων των ιδιωτών προς το δημόσιο και μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων που έχουν φτάσει τα 66 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ το 2014».

«Πρέπει να προστατεύουμε τους ευάλωτους δανειολήπτες και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Πρέπει, όμως, να δούμε το επόμενο διάστημα το πώς οι τράπεζες θα διευκολύνουν την ελληνική οικονομία και όχι εμείς τεχνητά τις τράπεζες. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδους».

Επίσκεψη στη Ρωσία

«Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα και να συναντηθώ με τον Πούτιν. Το προηγούμενο διάστημα πέρασε μια περιπέτεια η σχέση μας. Τώρα δουλεύουμε γι να αποκατασταθεί η κανονικότητα σε μια σειρά από τομείς. Συνεπώς, ναι έχω πρόσκληση και το επόμενο διάστημα οι διπλωμάτες των 2 χωρών θα εργαστούν για να προσδιορίσουν το πότε και πως θα γίνει η επίσκεψη».

Επενδύσεις και Ανεργία

Ερωτηθείς για τις επενδύσεις απάντησε ότι «το ρεκόρ του 2017 των 3,6 δισ. ευρώ για τις επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή κάμψη το πρώτο τρίμηνο του 2018, πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε. Δυστυχώς κολλάνε πράγματα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας». Σε επόμενη ερώτηση για την ανεργία ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν πανηγυρίζουμε για το 19% αλλά δεν μπορούμε να μην λέμε ότι έχουμε αποκλιμάκωση από το 27% στο 19%. Έβαλα δύσκολους και σκληρούς στόχους το Σάββατο που μπορούν να υλοποιηθούν με τη δίκαιη ανάπτυξη. Στόχος μας μέσα στην επόμενη 5ετια να γίνουμε πρότυπο όσον αφορά το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και για να φτάσουμε στο 10% την ανεργία, με αξιοπρεπείς μισθούς. Ίσως να μην ήταν ευχάριστη η δουλειά που γίνεται από το υπ. Εργασίας και τους επιθεωρητές εργασίας αλλά μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Μετανάστευση νέων

«Ενας από τους εθνικούς στόχους είναι να ξανακερδίσουμε τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό ή να σταματήσουμε την φυγή των νέων που αναζητούν καλύτερους μισθούς αλλά δεν φαντάζομαι ότι έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό πάνω στο οποίο θα χτίσουμε το μέλλον της χώρας. Είμαι περήφανος που παρά τις δυσκολίες το 2015 μια από τις πρώτες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής με τα επιδόματα που δώσαμε στους πολύ φτωχούς ήταν να αυξήσουμε το ποσό για την έρευνα κατά 1% του ΑΕΠ. Ιδρύσαμε το ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας που δίνει υποτροφίες. Προχωρήσαμε σε σύστημα για σύνδεση νεοφυούς επιχειρηματικότητας με την αγορά με παράλληλη χρηματοδότηση των ιδεών. Αναφέρομαι στο ταμείο με τους ευρωπαϊκούς πόρους. Με κονδύλια από ΕΕ ιδρύσαμε το πρόγραμμα «ερευνώ – καινοτομώ» για την ενίσχυση των υποδομών των επιχειρήσεων. Χθες ανακοίνωσα μια σειρά από νέες παρεμβάσεις όπως πρόγραμμα προσλήψεων, πρόσληψη 5,5 χιλ νέων επιστημόνων σε δημόσιους φορείς. Πρόγραμμα επιδοτήσεων για νέους έως 25 ετών. Η συνολική μας παρέμβαση το επόμενο διάστημα θα είναι πιο διακριτή».

Φωτιά στο Μάτι

«Θα έπρεπε να ήμασταν ανόητοι αν εκείνο το βράδυ το μέλημά μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς«, απάντησε σε σχετικό ερώτημα. «Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς. Αν είναι δυνατόν και μάλιστα στο βαθμό που βρεθήκαμε σε μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Ασκήθηκε αυτή η κριτική ότι επιχειρήσαμε να κρύψουμε τους νεκρούς. Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται. Λίγες ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τους επιβεβαιωμένους νεκρούς. Συνήθως οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στα δύσκολα κρύβονται και βάζουν υπηρεσιακούς να κάνουν τις ανακοινώσεις. Τι νόημα έχει αυτή η κριτική που διαψεύδεται από την πορεία των προγραμμάτων.

Μου δίνεται την ευκαιρία να πω ότι η όποια κριτική για λάθη και αδυναμίας πρέπει να γίνεται. Όταν όμως επαναλαμβάνω ξεπερνά τα όρια τότε μάλλον όσοι την υφίστανται πρέπει να χαίρονται γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι επιχειρείται να κερδηθεί υπεραξία πολιτική πάνω σε αποκαΐδια και νεκρούς.

Στο Μάτι οι υπουργοί της κυβέρνησής μου είναι από την πρώτη ημέρα εκεί όχι για επικοινωνιακά σόου και χωρίς μικρόφωνα και είναι εκεί για να ακούσουν παράπονα και δυσκολίες. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την άμεση αποκατάσταση. Είναι μεγάλο στοίχημα για εμένα προσωπικά να αποκαταστήσουμε τις ζημίες και να στηρίξουμε τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό. Και είναι ευκαιρία διόρθωσης των παθογενειών του παρελθόντος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι πρώτη φορά κινητοποιήθηκε η διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων και εντοπισμού παραβάσεων».

Συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη με διακριτή ταυτότητα, αλλά δεν αρνείται τον διάλογο και τη συμπόρευση. Εμείς συγκυβερνάμε τώρα με κεντροδεξιά και οικολόγους. (Με την αναφορά στους Οικολόγους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του γιού του κ. Δημαρά). Θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία και σε αυτή την κατεύθυνση συζητάμε με όλες αυτές τις δυνάμεις. Είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με κεντροαριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τη στρατηγική μας. Η επόμενη μέρα μπορεί να έχει σημεία διαλόγου αλλά όχι με τη σημερινή ΝΔ, επαναλαμβάνω τη σημερινή, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη, που είναι ακραία φιλελεύθερη και ακραία δεξια και δεν έχει σχέση με ο,τι παραδοσιακά εκπροσωπούσε η παράταξη» δήλωσε σε σχετική ερώτηση.

Άνοιγμα σε στελέχη της κεντροαριστεράς

Ο πρωθυπουργός έκανε και άνοιγμα σε στελέχη της κεντροαριστεράς με αφορμή ερώτηση  για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Για το κόμμα μου δεν θέλω να προτρέξω, Θα έχουμε διαδικασίες αλλά ήδη έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις . Θα στηρίξουμε πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν αποδείξει μέσα από τη δράση τους ότι έχουν καταρχάς το χαρακτηριστικό της εντιμότητας και έδωσαν μάχες για να ανοίξουν δρόμους ενίσχυσης συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, έδωσαν μάχες για την οικολογία και την δημοκρτία. Σε αυτό το κλίμα είμαστε ανοικτοί σε πρόσωπα που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρόερχονται από την κεντροαριστερά αλλά και κάποιους έντιμους που προέρχονται από το κέντρο και την κεντροδεξιά. Δεν θα συνεργαστούμε με πρόσωπα που υποστηρίζει η ΝΔ γιατί είναι άλλη η ατζέντα της ΝΔ».

«Η Κρήτη έχει περιφερειάρχη που είναι εξαιρετικά ικανός και αποδεδειγμένα έχει σημαντικό έργο. Εϊναι ένα από τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε με θετικό πρόσημο να συνεργαστεί για να οικοδομήσει πλατία πλειοψηφία. Υπάρχει και ο περιφερειάρχης στην Δυτική Ελλάδα. Ο Δήμαρχος στην Θεσσαλονίκη. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αλβανίας κάνοντας λόγο για δύσκολα θέματα αλλά, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε καλό επίπεδο.

«Η Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει το άνοιγμα της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας πρέπει να γίνουν μια σειρά από αλλαγές όπως τα θαλάσσια σύνορα, τα κοιμητήρια, τα βιβλία ιστορίας και το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Εχουν ακουστεί πολλά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση των πυραμίδων που καθορίζουν τα σύνορα μας. Δεν αλλάζουν τα σύνορα. Δεν υπάρχει επίσης θέμα τσάμηδων. Στα ζητήματα αυτά καλό είναι να υπάρχει σύνεση», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τα διόδια

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι θα υπάρξει ένας σαφής εξορθολογισμός με το πρόγραμμα αναλογικών διοδίων που προωθείται ώστε οι οδηγοί να πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει. «Αυτό είναι μια μεγάλη τομή εξορθολογισμού» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι εμείς είμαστε αυτοί που ολοκληρώσαμε τα έργα για τα οποία ο ελληνικός λαός πλήρωνε διόδια. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά την κατάσταση των δρόμων γιατί εγώ στο χωριό μου πηγαίνω σε 3 ώρες και 10 λεπτά και όχι σε έξι ώρες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατώτατος μισθός

Αναφορικά με τις απόψεις του ΣΕΒ για τον κατώτατο  μισθό, ο πρωθυπουργός σημείων ότι «ο ΣΕΒ εκπροσωπεί επιχειρήσεις που δεν έχουν το κατώτατο μισθό. Οι άλλοι εταίροι που τους αφορά ο κατώτατος μισθός έχουν δείξει πρόθεση κατανόησης. Η διαδικασία είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που συμφωνήσαμε με τους εταίρους για το πώς γίνεται ο διάλογος. Θα υπάρξει εξαντλητικός διάλογος, θα βγει πόρισμα και μετά η απόφαση του υπουργού Εργασίας. Το μήνυμα πολιτικής που εξέπεμψα χθες δεν προκαλεί ανησυχία γιατί παράλληλα με τους κατώτατους μισθούς έχουμε μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και μια σειρά από πολιτικές ελάφρυνσης και με αναπτυξιακό πρόσημο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υπό κατώτατου θα γίνει σε πνεύμα συνεννόησης».

Η ακροδεξιά στην Ευρώπη

Στην ερώτηση για το αν ανησυχεί με την επικράτηση αντιμεταναστευτικών δυνάμεων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε θετικά προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη κάτω από την πίεση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και την πίεση λαϊκιστικών δυνάμεων παίρνει στροφή ακραία αντιευρωπαϊκή και όχι μονο ακροδεξιά. Διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα. Το ένα αυτό που αμφισβητεί τις αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και από την άλλη ένα στρατόπεδο δυνάμεων που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες. Αυτό μας οδηγεί στην σκέψη ότι στην Ευρώπη πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να δημιουργήσουμε ανάχωμα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ευρωπαίκή αριστερά και έχουμε συνεργασία το τελευταίο διάστημα και με δυνάμεις που έχουμε διαφορές. Είμαστε αναγκασμένοι να εμβαθύνουμε αυτές τις συνεργασίες. Μορφώματα της ακροδεξιάς παίρνουν μεγάλα ποσοστά. Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία. Βλέπουμε και μια ακατανοήτα λαθεμένη στάση των χριστιανοδημοκρατών που υπο τον φόβο των εκλογικών ποσοστών κάνουν ακροδεξιά στροφή. Είναι λάθος τακτική . Θεωρώ λάθος αν η Μέρκελ κάνει την επιλογή να υποχωρήσει από θέσεις αρχής που κράτησε – και τις έδωσα τα εύσημα στο παρελθόν.

Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ

Ερωτηθείς για το γήπεδο του ΠΑΟΚ απάντησε ότι «εφόσον υπάρχει επενδυτής που έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, η πολιτεία πρέπει να το ενισχύσει. Μακάρι όλες οι ανώνυμες εταιρείες να μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές».

Κατέληξε, δε, με την ευχή «μακάρι να έχουμε ένα πρωτάθλημα όπως το βλέπουμε στο εξωτερικό, όχι με όρους υποκόσμου, παράγκας και χουλιγκανισμού».

ΟΑΣΘ

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για τον ΟΑΣΘ απαντώντας ότι «με βάση τα στοιχεία που έχω ο ΟΑΣΘ ήταν μια πολύ αμαρτωλή ιστορία. Η προσπάθεια που κάναμε ήταν μια προσπάθεια εξορθολογισμού και μια προσπάθεια να διασφαλίσει το τέλος της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος». Παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «να μας δώσουν παράταση για τον ΟΑΣΘ και την αλλαγή καθεστώτος και τους ζητώ να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια που ακόμα έχει δυσκολίες στην επίπτωση της καθημερινότητάς τους».

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *