back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η πρώτη αξιολόγηση μετά τα μνημόνια ξεκινά

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ξεκινά σήμερα, με τα τεχνικά κλιμάκια να πιάνουν δουλειά και την άφιξη των επικεφαλής να αναμένεται εντός της ημέρας. Ο πρώτος “έλεγχος” στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας θα έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.

Το κουαρτέτο θα εστιάσει στο δημοσιονομικό αντίκτυπο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στον προϋπολογισμό του 2019. Ωστόσο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη, ειδικά στις Βρυξέλλες, καθώς δε φαίνεται να επηρεάζουν δραματικά τα μεγέθη για την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, η αναλυτική ποσοτικοποίησή τους, τα δεδομένα που προκύπτουν από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της περικοπής των συντάξεων αναλόγως της ελληνικής πρότασης για διαφορετική εφαρμογή ή αναστολή τους και η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος του ESM θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι θεσμοί θα συναντήσουν αρχικά κοινωνικούς εταίρους και κόμματα και στη συνέχεια εκπροσώπους των υπουργείων. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει κανονικά στην αποστολή και μάλιστα θα επιμείνει στις θέσεις του που αφορούν σε δικαιότερη κατανομή της συνταξιοδοτικής δαπάνης και εφαρμογής αντιμέτρων, με στόχο την ενίσχυση ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων (συνεχίζει να θεωρεί το μέτρο διαρθρωτικό).

Αναφορικά με τα σενάρια περί πρότασης της Κομισιόν για εφαρμογή του μέτρου από τον Απρίλιο και μετά, παράγοντες των Βρυξελλών γνωρίζουν ότι μία τέτοια απόφαση απλώς θα μετέφερε χρονικά το πρόβλημα χωρίς να δίνει ουσιαστική απάντηση στο ελληνικό αίτημα. Οι θεσμοί αναμένουν κατά συνέπεια την ελληνική θέση, η οποία θα ποσοτικοποιηθεί σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του προϋπολογισμού και θα συζητηθεί στο eurogroup.

Ο ελληνικός προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις που αφορούν όσα περιλαμβάνονται στη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της θα ληφθούν πιθανότατα στο eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα